НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Владика Николај » ИНДИЈСКА ПИСМА

ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 47
Арџуна пише своме брату Рами.
 
Нећу те замарати дугим писмом. Кад бих покушао да ти опишем све муке које сам поднео од нашег растанка у Индији – муке унутрашње и спољашње – више унутрашње него спољашње – требало би ми бамбусово дрво за перо а Ганг за мастионицу. Писмо које сам упутио Суду преко мога правозаступника Махмуд Омара казује и објашњава све укратко. Ево ти преписа тога писма:
„Махмуд Омару, правозаступнику.
„Селам, сахиб.
„Кад ти будеш читао ово писмо, ја ћу бити ослобођен тамнице. Не само од тамнице зидане у коју су ме људи затворили него и од тамнице у коју сам ја по безумљу био затворио своју душу.
„Нека ме Суд не суди и не осуђује. Ја сам самог себе осудио много строжије него што би ме суд земаљски осудио. Осудио сам себе на смрт, управо на умирање, што је теже од смрти. Идем у Хималаје да умирем као Санијази. Крив сам што сам се повео за оном грозном женом варалицом. Крив сам што сам погазио веридбу са Мира-бај, ћерком честитог војводе Рамачандре. Крив сам што сам лакомислено издао онај проглас народу индијском. Крив сам, ма и нехотично, за смрт своје мајке. Крив сам пред свима прецима мојим, славним Сисодијама. Крив сам пред мојим братом Рамом. Крив сам пред целом Индијом. Индија ми је дала све, а ја сам осрамотио Индију. За оволике кривице једна смрт је малена казна. Морам не да умрем него да умирем.
„Од данас ја сам бикшу, а кроз неколико дана усамљени монах у прашуми хималајској.
„Молим Суд, да не кажњава Кумара Рама. Он је мој ослободилац, не само што ме је пустио из зидина тамничких него што ме је повратио Истини и Путу. Индији целој потребни су људи као што је Кумара Рам, у ово време више него икада. Ако би га Суд казнио тамницом Кумара ће се насмејати и рећи: Па ја сам цео век провео у тами пештера хималајских!“
Ето таква је моја Карма, Рамо брате.
 
Твој брат Арџуна

Кључне речи:

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *