ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 37
Везир махараџин пише из Траванкора Рами Сисодији.
 
Ом намо Махадева[1].
Моја скромност примила је заповест од светлог Махараџе да ти напише ово писмо, љубимче највишега божанства.
Стигао нам је весник из твога места и донео вест… Желели би сви, из љубави према теби, да је та вест друкчија него што јесте. Но ако би једна таква вест ожалостила слабије душе, зар ће тебе ожалостити, храбри кшатријо? Тебе, који знаш наизуст Багават Гиту, и проничеш у тајне живота и смрти скоро као и бог Кришна и сви наши славни Аватари.
Кад би, рецимо, ти чуо да ти је умро неки сродник или пријатељ, зар би се ожалостила твоја душа, која носи жалост целога света? Ни сам Ганг не може да увећа море ни за један педаљ. Тако никакав губитак и никакав добитак не може увећати нити умањити море твоје жалости за свима живим бићима.
Дакле, весник из твога места донео нам је вест, да је душа, жива, твоје мајке племените Катјајане, изашла из досадањег свога тела и свакако већ се родила у другом телу. Нека би јој колесничар Кршна даровао светлији живот у новом телу, или још боље – нека би је сасвим ослободио точка поновних рађања у овом свету крајњег јада и чемера.
“Онај ко истински позна
моје божанско рађање
и позна дела моја
тај оставивши тело
неће се опет родити”[2].
Наш светли Махараџа, заједно са светлом Рани, свом душом уноси се у твоју душу и дели с тобом оно осећање које те буде обузело кад ти стигне ова вест. Он је изволео заповедити, да се чине пинде[3] у току десет дана за душу племените Катјајане.
Клања ти се с дубоким поштовањем
 
Кешав, Пратиниди[4]
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Ом, намо Махадева: “Ја се клањам великоме Богу”.
  2. Стихови нз Багават Гите.
  3. Пинда је једна врста даће за умрлог. Пинда се састоји од куваног пиринча, згњеченог у облику лопте. По веровању Хиндуса пиндом се храни душа умрлог у току десет дана, док се око ње не згусне тело звано штула шарира. Са тим телом душа не лута него се придружује умрлим прецима. Једанестог дана даје се шрада. Скупе се сродници умрлог човека у његовој кући и ту врше извесне церемоније. Ово се понавља сваког месеца за годину дана а после сваке године по једном.
  4. Пратиниди је велики везир или први министар махараџин. Сваки Махараџа у Индији има седам министара. По части прво место заузима брамин који је као домаћин духовник. Брамин је верска личност и заузима у двору ранг виши и од великог везира. До Пратинидиа стоји Прадхана, као министар јавних радова. За њим долази Сачива или министар војске. За овим долази Мантри или министар спољних послова. До њега је Аматија или министар пољопривреде. Најзад долази Сукраншти или министар финансија. Дакле, седам министара или Пракритис.

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.