ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 35
Теодосије Мангала пише митрополиту од Малабара.
 
Мир ти од Бога јединога и триипостаснога.
Дошли су нам изасланици из земље Бугарије, која је на истоку од Србије, да нас позову у посету и њима. Поп Бојан од стране цркве и млади професор Харамбашев од стране универзитета. Наш вођ Пандит Гаури Шанкара, преморен и простуђен, усаветовао је нас двојицу да пођемо у земљу Бугарију док се он мало одмори. И заиста, наш Пандит је више сенка него тело. Сушта слика једног аскете индијског. Иако се људи овде зноје од жеге, он се непрестано јежи и дрхти од хладноће. Ај, где је Србија, а где Малабар; није чудо.
Једва смо умолили нашег драгог монаха Калистрата да пође с нама. Он је пристао да нас испрати само до границе. И он се жури да што пре бежи од саблазни овога света у његову Свету Гору. Поред нашег наваљивања на овај пут га је побудило и старо пријатељство са поп Бојаном. То су два човека, рекао бих, са једном душом. Једномишљеници у свему. Бојан је удов свештеник, па жели да што пре напусти све и иде међу монахе у Свету Гору. С нама је пошао и господин Богдановић, док је Др. Јевтим остао да приреди наш пријем на београдском универзитету.
У Софији смо срдачно примљени, нарочито од стране црквених старешина и народних маса. Школовани људи гледали су нас онако љубопитљиво као на ретке зверке у менажерији.
Претрпали су нас јелом и пићем. Нешто мислим, кад би ми овако и оволико јели, не би нас у Индији могло живети триста и шесет милиона. Но чули смо, да сељак бугарски живи о врло скромној храни.
Били смо у знаменитом манастиру светог Јована у планини Рилској. То је светиња којом се дичи бугарски народ. Лепота манастира такмичи се са лепотом природе. А кад би дао Бог да и ми, сиромашни хришћани у Малабару саградимо овакав један манастир! Но тешим се тиме што је кубе нашег манастира много веће и лепше од кубета светога Јована Рилског. Наше је кубе тамно плаво небо окићено дијамантима од звезда, које у Индији блистају сјајније него игде. Ај, Индијо мајко!
Оволико за сад. Пошта иде. Клепало за вечерњу бије.
Веран ти и одани
 
Теодосије Мангала

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.