ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 43
Махмуд Омар пише Халил Сеад-Едину у Делхи.
 
Селам, сахиб.
Данас је био претрес у суду по кривици госпође Гледис Фаркхарсон и Арџуне Сисодије. Поротници су заузели своја места. Судијски тужилац прочитао је оптужбу. Све што је објавило “Индијско Огледало” потврдио је Скотланд Јард из Лондона и полиција из Чикага и Њујорка, са додатком многих појединости. Све се слаже.
За време читања оптужбе Гледис Фаркхарсон је седела непомично без икакве промене на лицу. Арџуна је био нервозан и узбуђен. Изгледа, да све што се читало о његовој вереници, за њега је било сасвим непознато и ново. Често пута он је отварао уста као да хвата ваздух и ударао се рукама у прси.
Арџуна је оптужен само за онај анархистички летак, и толико. Госпођа Факхарсон је на свом ранијем саслушању бацила кривицу за тај проглас на Арџуну. Кад је то читано, Арџуна се ударио обема рукама по челу.
Гледис Фаркхарсон је оптужена за два кривична дела и то:
 
1. за анархистичну акцију у Индији, и
2. за тровање Катјајане Сисодије.
 
Прву кривицу Фаркхарсон је признала, но означила је Арџуну као зачетника тога прогласа. Другу кривицу је одсудно одрицала. Али кад је прочитано лекарско уверење славног Цејлонског доктора Какусанде који је на лицу места утврдио, да је Катјајани умрла од отрова, и кад су узете у обзир друге околности, као: мржња госпође Фаркхарсон према мајци Арџуниној зато што је она била главна сметња њиховој веридби, па онда достава оптужене полицији о спаљењу удове Сакунтале и најзад њена тајанствена посета старој госпођи у тамници, с тобожњим понудама – кад је све то опширно прочитано, госпођа Фаркхарсон, која би свакако побледела да није била намазана руменилом, оборила је главу на клупу, Арџуна чувши о тровању своје мајке од стране његове љубљене даме скочио је на ноге и викнуо: Кобро а не жено! Ти си ми убила најмилије створење у свету.
Онда је дошло ново изненађење. Један од поротника захтевао је, да се госпођи Фаркхарсон скине вештачка коса са главе и изваде вештачки зуби, да би се утврдила истинитост онога што је објавило “Индијско Огледало”. Суд се сагласио с тим захтевом и умолио је оптужену да сама то учини, да не би морао прибегавати сили. Фаркхарсон је неко време седела непомична као да се решавала шта да чини. Наједном је скочила, смакла своју златну косу са главе и извадила зубе. Пред нама се указало једно страшило, ружније од сваког изнакаженог факира. Настао је тајац. Арџуна кад је видео своју “богињу” у оваквом ругобном виду пао је у несвест. Изнели су га из судске дворане и поливали хладном водом.
Порота је потом донела једногласно мишљење, да је такозвана госпођа Гледис Фаркхарсон, односно Ребека Натан, крива за два преступа, прво за анархистичку акцију и друго за убиство Катјајане Сисодије. На основу тога суд је изрекао пресуду, да се по првој кривици Гледис Фаркхарсон има протерати из Индије а по другој да се има казнити смрћу, сходно закону њене домовине Америке. Додатак: пошто у Индији није дозвољена смртна казна над људима, то се има оптужена спровести у своје место рођења, тј. у Чикаго, да тамо буде убијена на електричној столици.
И најзад, последње изненађење, Гледис Фаркхарсон је саслушала пресуду без икакве реакције. Наместила је пажљиво своју косу и своје зубе, а потом је спроведена у тамницу. Сутрадан је нађена мртва у својој келији. На њеном лицу виделе су се тамне пруге као кајиши. Те ноћи она се сама отровала.
Арџуни је претрес одложен зато што није могао дати своју последњу реч. Ја сам умолио Суд, да га поштеди бар за десетак дана, док се опорави.
Ето тако се и ово замршено клупче одмотало до близу краја.
Изгледа ми, мој Халиле, да Кисмет не долази само од Алаха него да је човек ковач своје судбе. Може бити да Хиндуси имају више права кад говоре о Карми него ми муслимани о Кисмету.
Нека те Алах обаспе цвећем своје милости.
 
Твој Махмуд

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.