ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 44
Пападопулос тутор цркве Коломбу на Цејлону пише своме пријатељу Кумануди у Атину.
 
До сада сам ти писао ведра писма из ове ведре земље. По једној легенди Цејлон је био Рај у коме су живели Адам и Ева. По својој красоти ово би острво и сада било Рај кад би људи били слуге Божје а не демонске. Последњих неколико месеци овај земаљски Рај постао је за мене Ад због некога доктора Какусанде. Овај доктор јаросни је противник свега европскога па чак и европске науке. Он лечи болеснике травама и амајлијама. Траве сам бере и сабира по целој Индији и по Тибету а амајлије прави у будистичким храмовима од свега и свачега. И за чудо има успеха. Урођеници га због тога сматрају неким божанством. Фанатичан је будист, и често подстрекава будисте да нападају и пљачкају хришћане.
До сада се то још могло и подносити. Али одкако се он вратио са свога последњег пута из велике Индије на Цејлон, стање је просто неиздржљиво. Шта је то могло Какусанду толико огорчити у Индији, ја не знам; главно је да је он дошао на Цејлон као раздражен тигар, и то сада не само против нас хришћана него и против браманиста и муслимана и Јевреја и парсиста и сваке друге вере осим будистичке.
Сваки дан он држи ватрене говоре у којима тврди, да је велика Индија у једном великом хаосу. Сва је расклиматана. Сва је духовно поколебана. Сва је црвоточна. Сва је затрована европским атеизмом. Нико се не држи истине осим будиста. Будизам ће спасти свет преко њега, доктора Какусанде, који себе проглашава инкарнацијом Будином, и то последњом. Себе назива Метријом, то јест Месијом света. Ти знаш, да су и будисти имали много својих месија као и Јевреји. Само што Какусанда вели, да је он последњи Месија, и да се други неће јавити.
Нека му и то буде кад воли. Али он као нови Буда или последњи Месија, проповеда рат свима небудистима и на Цејлону и у великој Индији и у целом свету. Он мења науку Гаутаме Буде у погледу метода. Хоће као Мухамед огњем и мачем да истреби све “невернике”.
Ударце тог новог Месије осетио сам и ја на својим леђима. Због тога лежим у постељи.
Верујеш ли сад, да се Цејлон, овај Адамов Рај превратио у Каинов Ад? И да ли ћеш и надаље у писмима понављати како ми завидиш што живим на Цејлону?
Жерете. О Теос мет имон. Амин.
Твој одани
 
Пападопулос

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.