NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » LITURGIKA

LITURGIKA

 

LITURGIKA
 
POSEBNA BOGOSLUŽENJA.
 
11. OSVEĆENJE VODE
 
Malo osvećenje vode obavlja se 1. avgusta na izvorima i jezerima, do kojih tada ide litija, kao i na praznik Prepolovljenja. Pored toga ono se savršava u dane hramovnih praznika, kada hram kao da se obnavlja molitvom i kropljenjem svetom vodom, a osim toga može da se služi i u bilo koje drugo vreme, po želju verujućih u njihovom domu. Za osvećenje vode postavlja se sto na kome je sud sa vodom, sveća i bosiljak. Jerej iznosi krst i postavlja ga na sto, a posle toga kadi vodu unakrst i govori: „Blagosloven Bog naš…“ Nakon uobičajenih uvodnih molitava čita se psalam 142, peva se „Bog Gospod“ i tropari: „Usrdno priteknimo sada Bogorodici“, a onda sledi 50. psalam. Umesto kanona pevaju se tropari: „Ježe radujsja angelom primšaja“ („Koja si od Anđela primila ‘Raduj se!'“). Posle vozglasa jereja: „Jako svjat jesi Bože naš“ pevaju se tropari „Ninje nasta vremja vsjeh osvjaščajuščeje“ („Sada nasta vreme koje sve osvećuje“), koji se završavaju pevanjem Trisvete pesme, proiznosi se prokimen „Gospod prosvješčenije moje“, Apostol Jevrejima, zač. 306, gde se govori da je osvećenje naše od Gospoda, i Jevanđelje po Jovanu, zač. 14, u kome se priča o banji Vitezdi, gde su se bolesnici čudesno isceljivali kada bi anđeo povremeno uzburkao vodu. Nakon toga se proiznosi velika jektenija sa naročitim prozbama za osvećenje vode, pri čemu se kadi iznad vode, i jerej čita molitvu za osvećenje vode koja se završava pogružavanjem krsta u vodu uz trikratno pevanje tropara: „Spasi, Gospodi, ljudi Tvoja“. Zatim sveštenik kropi vodom sebe, prisutni narod i čitavu crkvu (a u kući sve prostorije), pri česmu se pevaju posebni tropari. Čin se završava kratkom litijnom jektenijom i molitvom „Vladiko Mnogomilostivi“ iza koje sledi otpust.
Veliko osvećenje vode vrši se samo u navečerje i na sam praznik Bogojavljenja, posle zaamvone molitve. Čin velikog osvećenja vode se osim u Trebniku nalazi još i u Mineju za mesec januar. Ako navečerje Bogojavljenja padne u subotu ili u nedelju, veliko vodoosvećenje obavlja se na kraju Velikog večernja. Na sam dan Bogojavljenja ovo vodoosvećenje se savršava obično izvan hrama, na izvorima, i praćeno je litijom „na Jordan“.

6 komentar(a)

  1. Veoma lepo objašnjenje. Hvala

  2. Mirjana Medulović-Marinković

    Gde može da se kupi ova knjiga LITURGIKA?

  3. Da li se đakon sahranjuje obučen u stihar i orar?

  4. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

  5. Branimir grahovac

    Što treba da ima završeno od škole Čtec

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *