ЛИТУРГИКА

 

ЛИТУРГИКА
 
ПРАЗНИЦИ И СВЕТКОВИНЕ ЦРКВЕ ХРИСТОВЕ.
 
4. ХРАМОВНИ ПРАЗНИЦИ
 
Уочи дана храмовног празника обавезно се служи Свеноћно бденије. Изузетак представља храмовни празник светоме који падне на Духове. Уочи овог празника, то јест на дан Педесетнице, тада се као и обично служи Девети час и Велико вечерње, а затим у своје време повечерие, полуноћница и јутрење (види: Типик, гл. 56 – о храмовима). Служба храмовних Дванаест празника Господњих и Богородичиних савршава се једнако у свим црквама, како тамо где је храмовни празник, тако и тамо где није. Особености има само када је у питању храм посвећен Благовестима или Арханђелу Гаврилу, уколико тај храмовни празник падне у понедељак Страсне седмице. За храмовни празник светога, чак и ако он не спада међу велике свете, служба се обавља свечаније него, и не пребацује се на следећи дан, при чему се обавезно служи Свеноћно бденије.
Изузетак постоји само када храмовни празник падне у прву седмицу Великог поста, страсну седмицу и на дан Васкрса, о чему говоре посебне главе Типика о храму (30, 45, 46), када се служба престоног празника преноси на Сиропусну недељу, или на Цвети, или на други дан Васкрса. Оданије храмовног празника савршава се истога дана на вечерњу, када се певају и стихире храму. Уопште, у овим случајевима неопходно је да се увек проуче такозване храмовне главе, које се налазе на крају Типика, где су предвиђени сви могући случајеви.

7 Comments

 1. Како се рачуна 40 ти дан, јел се рачуна дан од рођења или од следећег.
  Беба је рођена 2 марта, март има 31 дан.
  Који је датум кад треба да пођемо у Цркву?

 2. Branimir grahovac

  Što treba da ima završeno od škole Čtec

 3. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

 4. Да ли се ђакон сахрањује обучен у стихар и орар?

 5. Мирјана Медуловић-Маринковић

  Где може да се купи ова књига ЛИТУРГИКА?

 6. Veoma lepo objašnjenje. Hvala