ЛИТУРГИКА

 

ЛИТУРГИКА
 
СВЕНОЋНО БДЕНИЈЕ.
 
8. ШЕСТИРИЧНА СЛУЖБА
 
У дане такозваних “малих” празника, који се у богослужбеним књигама означавају нарочитим знаком црне боје,[1] савршава се служба која носи назив “шестирична” или скраћено просто “шестирик”. Овај назив потиче одатле што се у дане таквих малих празника стихире на “Господи возвах” из Минеја певају на шест, док на обичном, свакодневном вечерњу има укупно три стихире светоме дана из Минеја. Друга особеност ових малих празника је та, што је на јутрењу канон из Минера само на 4. “Шестирична” служба се једино по овим двема карактеристикама разликује од свакодневне. Међу мале празнике којима се служи “шестирична” служба спадају, на пример, дан спомена светих праведних Захарије и Јелисавете 5. новембра, спомен чуда Арханђела Михаила 6. септембра, спомен свете равноапостолне Текле 24. септембра, светог пророка Давида и три младића 17. децембра, преподобног Павла Тивејског и Јована Кушчника 15. јануара, Поклоњење веригама светог апостола Петра 16. јануара и многи други.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. За разлику од истог таквог знака (то јест три “непотпуно окружене” тачке) црвене боје, којим се, као што смо видели горе, означава славословна служба.

7 Comments

 1. Како се рачуна 40 ти дан, јел се рачуна дан од рођења или од следећег.
  Беба је рођена 2 марта, март има 31 дан.
  Који је датум кад треба да пођемо у Цркву?

 2. Branimir grahovac

  Što treba da ima završeno od škole Čtec

 3. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

 4. Да ли се ђакон сахрањује обучен у стихар и орар?

 5. Мирјана Медуловић-Маринковић

  Где може да се купи ова књига ЛИТУРГИКА?

 6. Veoma lepo objašnjenje. Hvala