НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Богослужбени » ЛИТУРГИКА

ЛИТУРГИКА

 

ЛИТУРГИКА
 
ПОСЕБНА БОГОСЛУЖЕЊА.
 
УВОД
 
Осим општег богослужења, које се служи у одређено време за све верујуће, постоје још и разни облици посебног богослужења. То су молитвословља и свештенодејства која се служе посебно, у различито време, на захтев и по потреби појединих верујућих. За њихово означавање обично се употребљава колоквијални назив „требе“. Чинови ових богослужења сабрани су у богослужбеним књигама које се зову „Требник“, „Допунски требник“, „Велики требник“, „Књига молебних пјенија“. Неки од ових богослужбених поредака издати су и као засебне књиге, а такође, налазе се у посебном одељку на крају такозваног „Јерејског молитвослова“.
Међу такве богослужбене чинове спадају све Свете Тајне осим, наравно, Евхаристије, која се савршава на Божанственој литургији и представља средиште целокупног општег богослужења. Ту такође спадају чин погреба умрлих, као и молебна пјенија и молитве за најразличитије случајеве.
У овим молитвословљима и свештенодејствима, која улазе у састав књиге Требник, или правилније Потребник, како је она у старини називана у Русији, садржано је, као што показује и сам њен назив, све што је потребно сваком чеду Православне Цркве. Управо у томе се нарочито јасно показала мајчинска брига свете Цркве за њену децу – за све верујуће хришћане. Ове „требе“ обухватају читав ток људског живота, почев од његове појаве на свету, па до тренутка предавања земљи после упокојења. Према идеји свете Цркве, буквално сваки корак хришћанина, сваки његов подухват, све треба да се освешта молитвом, призивањем благодати Божије и благословом. Истински хришћанин ништа не ради без благослова Божијег, тврдо знајући да је само у том благослову поуздан залог његовог успеха. Света Црква му у том погледу излази у сусрет, нудећи по садржају одговарајуће богослужбене чинове и молитве за све случајеве у животу.
Сви ови чинови изложени су у Требнику, приближно оним редоследом којим се за њима јављају потребе у животу хришћанина, почев од његовог рођења. Зато ћемо их и ми разматрати управо тим редоследом.

7 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *