NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » LITURGIKA

LITURGIKA

 

LITURGIKA
 
SVENOĆNO BDENIJE.
 
8. ŠESTIRIČNA SLUŽBA
 
U dane takozvanih „malih“ praznika, koji se u bogoslužbenim knjigama označavaju naročitim znakom crne boje,[1] savršava se služba koja nosi naziv „šestirična“ ili skraćeno prosto „šestirik“. Ovaj naziv potiče odatle što se u dane takvih malih praznika stihire na „Gospodi vozvah“ iz Mineja pevaju na šest, dok na običnom, svakodnevnom večernju ima ukupno tri stihire svetome dana iz Mineja. Druga osobenost ovih malih praznika je ta, što je na jutrenju kanon iz Minera samo na 4. „Šestirična“ služba se jedino po ovim dvema karakteristikama razlikuje od svakodnevne. Među male praznike kojima se služi „šestirična“ služba spadaju, na primer, dan spomena svetih pravednih Zaharije i Jelisavete 5. novembra, spomen čuda Arhanđela Mihaila 6. septembra, spomen svete ravnoapostolne Tekle 24. septembra, svetog proroka Davida i tri mladića 17. decembra, prepodobnog Pavla Tivejskog i Jovana Kuščnika 15. januara, Poklonjenje verigama svetog apostola Petra 16. januara i mnogi drugi.
 


 
NAPOMENE:

  1. Za razliku od istog takvog znaka (to jest tri „nepotpuno okružene“ tačke) crvene boje, kojim se, kao što smo videli gore, označava slavoslovna služba.

6 komentar(a)

  1. Veoma lepo objašnjenje. Hvala

  2. Mirjana Medulović-Marinković

    Gde može da se kupi ova knjiga LITURGIKA?

  3. Da li se đakon sahranjuje obučen u stihar i orar?

  4. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

  5. Branimir grahovac

    Što treba da ima završeno od škole Čtec

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *