Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

СЕКТЕ И ДАЉЕ РАДЕ СВОЈЕ…

Чињеница је да је наша јавност обавештена о деловању тоталитарних секти више но пре, и да се људи више пазе да не упадну у канџе неке од тих секти но пре. Па ипак, секте и даље раде, и лове људске душе. Тако су, на пример, муновци организовали инаугуралну конвенцију „Породичне федерација за мир у свету“ 23. новембра 1996. у хотелу „Хајат“ у Београду, уз пригодан музички програм у коме су извоћена дела Брамса, Бизеа, Чајковског. Шри Ћинмој – центри у нашој земљи постоје у Београду, Новом Саду, Суботици, Кикинди, Лесковцу, Зрењанину, Нишу, итд. Они редовно нуде „бесплатне курсеве медитације“, чији је циљ: „умиривање ума, приступ унутрашњем бићу кроз духовно срце, стицање свесности о Унутрашњем Водичу, изношење унутрашњег мира, светлости и радости на површину“. Шри Ћинмоју и његовој „миротворачкој“ светској трци подигнута је спомен – плоча у Суботици, али и испред Зоолошког врта у Београду.
У наставку доносимо и текстове о даљим активностима Трансценденталне медитације и Славинског.

Трансцендентална медитација

Од када се у нашој јавности сазнало да је трансцендентална медитација секта, којој су на суду 1977. одузете све субвенције америчке државе, представници ТМ раде и рукама и ногама да докажу како је реч о безазленој техници опуштања. „Политика“ им редовно даје своје ступце за пропаганду. Бранко Радујковић, професор биологије на Природно-математичком факултету у Подгорици и један од оснивача ТМ-савеза Црне Горе, каже: „То је техника опуштања која нема везе са сектама“ („Политика“, 29. јануара 1998.) По прим. др Михаилу Костићу, ТМ је „природни лек против стреса“, који доноси „ведро расположење, лепе мисли и осећај среће“ („Политика“, 6. јун 1998.)
Значајна установа попут Института за психијатрију у Београду, који је у лето 1998. држао скуп о мозгу и свести, позвала је пропагандисте ТМа да учествују на истом. Др Сергеј Н. Љубимов са Института за истраживање мозга Руске академије наука и др Александар В. Трофимов, директор Института за космичку екологију из Новосибирска говорили су о својим истраживањима незаобилазне гурутехнике Махаришија Махеш Јогија. Љубимов је изјавио да ТМ активира скривене потенцијале и резерве мозга. На скупу, чији су покровитељи били Институт за психијатрију, Секција за клиничку неурофизиологију Србског лекарског друштва и Институт за стратегијске студије и развој Универзитета „Браћа Карић“, био је присутан и Милија Петровић, вођа медитаната на нашем простору, који се похвалио да је, пре овога, било три оваква сусрета – два на домаћем, један на међународном нивоу“(Политика“, 3. јул 1998.) Овај исти гуру је у „Политици“ од 8. јула 1998. објавио текст о томе да се ТМ уклапа у сваку религију. Неки „православни свештеник Џон Ансел“ (за кога у домаћим теолошким круговима нико није чуо) изјавио је да је ТМ „средство развијања истинског смисла хришћанства“. По Петровићу, ТМ је „нежни доживљај најдубље тишине“. Да би подржао свој став, Петровић је цитирао рабина Рафаела Левина, кардинала Рацингера и шеика Хам Пате Ба из Малија…
Револуционарка и књижевница Јара Рибникар је написала „Роман о ТМу“. Говорећи за „Политику“ 8. августа 1998. о том роману, она је описала и начин који се упознала са истом: на једном скупу је срела директора фабрике који је лако обављао све своје послове и он јој је препоручио да медитира. За Јару Рибникар, медитација је пут ка чистој свести и чистом уму. „Политика“, је 26. јуна 1998. донела извештај о представљању „Романа о ТМ-у“ у Београду. Шеф куће која је књигу издала, Миломир Краговић, хвалио се како се дело продаје по „Југопетроловим“ пумпама; поред руског научника – трансценденталисте Љубимова, присутнима се обратио и већ поменути Милија Петровић.

Славински, опет

Живорад Михајловић – Славински је наставио са својом делатношћу, отишавши још даље у окултном месијанизму. Однедавно рекламира читав низ нових „система спиритуалне технологије“ („инжењери људских душа“, зар не?) Како правда такав „бум“ нове свесности? Овако: „Ми смо закорачили у Ново Доба, у коме се дешавају чудесне промене, у науци, медицини, уметности, па и у спиритуалној технологији. Промене за које су некад били потребни месеци и године, данас се одиграју за неколико дана или часова. Најбољи пример за то јесу Системи спиритуалне технологије Живорада Михајловића – Славинског. Чему вас уче? Да уклоните непожељна стања свести, страхове, фобије безвољност, осећање мање вредности… Да научите да стварате свој субјективни свет по својој вољи…“
У току курса тзв. „интегралног Екскалибура“, каже Славински, „доживећете себе као Апсолутну Празнину: живот ће вам бити трајно измењен.“ Цена претварања себе у празнину је 100 немачких марака.
„Креатон“ нуди онима који га упражњавају да се ослободе осећања кривице за 5 до 10 секунди. „Суњата“, за 80 марака, обезбеђује полазницима курса да сазнају како је њихово „ја“ „згуснута празнина“.
„Интензив гнозе“, за свега 40 марака, и рад од 9 до 18 часова, даће полазницима одговор на питања „Ко сам ја?“, „Шта је Бог?“, и слично… „Аспектика“ омогућује да се сва непожељна стања отклањају највећом могућом брзином за 80 марака; ослобађање од бестелесних бића кошта 80 марака. Сајентолошка техника „Мементо“, то јест „регресивна интеграција прошлих живота“, кошта, за прву сеансу, 30 марака, а за сваку следећу по 20. (Ако је неко имао стотинак „претходних живота“, зарада од рада на квазинаучној справи, Еметру, је поприлична.)

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.