НАСЛОВНА » Апологетика, БИБЛИОТЕКА » Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

ФЕНГ ШУИ

Учење о магнетним токовима земље знали су још у древној Кини следбеници таоизма. Предмет геомантије (фенг шуи) је показивање најбољих места за становање и нарочито за изградњу гробаља. Правила геомантије била су тако строго држана, да је то постала препрека на путу цивилизације, пошто су пруге и железнички стубови реметили фенг шуи и скрнавили кости, намењене гробљима.
Шта о магнетним зонама земље мисле Православље и како оно гледа на узрок оболевања од рака?
Да, без икакве сумње, магнетна поља су стварност, па ипак милиони правих православних хришћана (то јест они, који су често у храму, редовно се исповедају, причешћују, смиравају, кају због грехова својих) показују потпуну равнодушност према постојању истих. Запањујућа ствар Премудрост Божија је многим светима Православне Цркве откривала многе тајне не само земаљског, него и небеског света, оног невидивог (преподобни Силуан Атонски се, на пример, сећа како је молио Бога да му Он покаже како је створио сунце и, наравно, није остао без одговора, а Свети Серафим Саровски је често био узношен у небеске обитељи), али нико од њих није оставио никакву поуку о томе на каквом је месту у кући најбоље ставити кревет.
Свети су по том питању били сасвим безбрижни – Јов је, на пример, у болести лежао на гомили ђубрета; Теофил Кијевски је спавао и у прљавштини и у мекој постељи подједнако; Кијево – Печерски пустињаци су копали себи пештере једну поред друге без икаквог реда; блажена Ксенија Петроградска читаву зиму је ишла боса и у прњама, спавала на снегу, у пољу и свуда; блажена Алипија Кијевска је неколико година спавала у дупљама дрвета. Свима њима је била откривена прошлост, садашњост и будућност, они су знали све замке лукавога, узорке и последице у овом свету, лечили су многе болести душевне и телесне, али нико од њих није поучавао своју духовну децу да по кући померају намјештај у потрази за „безбедним местима“. Значи, за свеца то није био фактор који утиче на живот.
Сетимо се да су знања о „добрим“ и „злим“ местима често црпена из магијских књига, то јест из извора паганске религије, која је много знања стицала од “ богова“ и “ духова“; те „богове“ и „духове“ Света Црква сматра за демоне…
Према томе, ни у Светом Писму, ни у Светом Предању, нигде се не помињу геопатогене зоне, што значи да знање о њима нема никакве везе са човековим духовним животом. Открића савремене науке такође немају никакве везе са мистичком страном овог проблема.

Е.Чучкалова

са руског:
Владимир Димитријевић


2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *