Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

ФЕНГ ШУИ

Учење о магнетним токовима земље знали су још у древној Кини следбеници таоизма. Предмет геомантије (фенг шуи) је показивање најбољих места за становање и нарочито за изградњу гробаља. Правила геомантије била су тако строго држана, да је то постала препрека на путу цивилизације, пошто су пруге и железнички стубови реметили фенг шуи и скрнавили кости, намењене гробљима.
Шта о магнетним зонама земље мисле Православље и како оно гледа на узрок оболевања од рака?
Да, без икакве сумње, магнетна поља су стварност, па ипак милиони правих православних хришћана (то јест они, који су често у храму, редовно се исповедају, причешћују, смиравају, кају због грехова својих) показују потпуну равнодушност према постојању истих. Запањујућа ствар Премудрост Божија је многим светима Православне Цркве откривала многе тајне не само земаљског, него и небеског света, оног невидивог (преподобни Силуан Атонски се, на пример, сећа како је молио Бога да му Он покаже како је створио сунце и, наравно, није остао без одговора, а Свети Серафим Саровски је често био узношен у небеске обитељи), али нико од њих није оставио никакву поуку о томе на каквом је месту у кући најбоље ставити кревет.
Свети су по том питању били сасвим безбрижни – Јов је, на пример, у болести лежао на гомили ђубрета; Теофил Кијевски је спавао и у прљавштини и у мекој постељи подједнако; Кијево – Печерски пустињаци су копали себи пештере једну поред друге без икаквог реда; блажена Ксенија Петроградска читаву зиму је ишла боса и у прњама, спавала на снегу, у пољу и свуда; блажена Алипија Кијевска је неколико година спавала у дупљама дрвета. Свима њима је била откривена прошлост, садашњост и будућност, они су знали све замке лукавога, узорке и последице у овом свету, лечили су многе болести душевне и телесне, али нико од њих није поучавао своју духовну децу да по кући померају намјештај у потрази за „безбедним местима“. Значи, за свеца то није био фактор који утиче на живот.
Сетимо се да су знања о „добрим“ и „злим“ местима често црпена из магијских књига, то јест из извора паганске религије, која је много знања стицала од “ богова“ и “ духова“; те „богове“ и „духове“ Света Црква сматра за демоне…
Према томе, ни у Светом Писму, ни у Светом Предању, нигде се не помињу геопатогене зоне, што значи да знање о њима нема никакве везе са човековим духовним животом. Открића савремене науке такође немају никакве везе са мистичком страном овог проблема.

Е.Чучкалова

са руског:
Владимир Димитријевић


3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.