Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

СПИРИТИСТИ, МЕДИЈУМИ, ЧЕНЕЛЕРИ

Древна пракса „општења са духовима“, који се представљају на различите начине, почев од „душа покојника“ до „ванземаљаца“ присутнија је у свету данас више него икад. Данас се она зове „каналисање“. Читава духовна канализација је настала од тог „каналисања“.
„Каналисати“ значи препустити себе (тело, душу, ум) некој „космичкој интелигенцији“, „ванземаљцу“, „духу покојника“ који из човека саопштава поруке за доба које долази. Те поруке се бележе на хартији или аудиовизуелној траци. Од њих се праве књиге и њима се руководе следбеници „Водолијине завере“. Према подацима објављеним у „Лос Анђелес Тајмсу“ крајем 1986. само у Лос Анђелесу било је преко хиљаду „проводника“ („channels“) кроз које духови свету нуде нова учења. Зарада која се остварује од посета „проводницима“ (а људи од духова траже савете за све – од потеза пословне природе до религиозне утехе) износи од сто до четири стотине милиона долара годишње. Са духовима опште популарни глумци: Мајкл Јорк, Линда Еванс, Ширли Меклејн. Из Џека Парсела говори Лазарис, најпознатији „ванземаљац“ Америке, на сусрет са којим се чека и по две године. Дух „Ментор“, који се настанио у Мередит Лејди Јанг, најавио је да ће у наредних педесет година све људе васпитавати духови, почев од детињства…
И код нас су излазила дела писана по диктату духова: „Курс о чудима“, књиге Габријеле из Вирцбурга, Кена Керија, Вирџиније Есен, и многих других (па чак и домаћих „ченелера“).
Једна од најпознатијих књига чији су аутори демони је „Сетова књига – Сетов материјал“, које је издала „Белетра“ 1990. године.
Крајем 1963. године Џејн Робертс и њен муж радили су огледе са плочом за примање спиритистичких порука. Јавио јој се дух Сет, ушао у њу и почео да саопштава. Давао је дијагнозе болести, казивао садржаје запечаћених писама, држао предавања о свету и животу… Лице Робертсове се (приликом говорења Сета кроз њу) стравично кривило, и глас јој се мењао (знаци поседнутости злом силом). Њен муж је, међутим, све одушевљено бележио.
Психолози су ову „личност из транса“ објашњавали као паралелну дневној. Године 1968. Робертсова је Сетовим гласом говорила студентима; многима се чинило да глас допире одасвуда. Робертсова је признала да је још пре своје 20. године престала да верује у Бога, Мајку Божју, рај и пакао. Откад је Сет ушао у њу, дешавале су јој се астралне пројекције.
Дух је, када су га питали како би највише воле да га зову, одговорио: „Бог. Сва имена су његова имена“ (основна теза савремених синкретиста – од оних у Светском савету цркава до Паола Коеља.). Сет је дао ново име Џејн, назвавши је Рубурт; делујући из њеног тела, преобликовао је чак и Џејнину руку, која је понекад личила на животињску канџу. Робу, мужу поседнуте, и њој говорио је како су се знали у претходним животима. Роб црта по Сетовом надахнућу. Дух наговара Робертсову да остави посао и посети се држању предавања о екстрасензорној перцепцији. Веома је важно ово: када је Џејн у трансу, њен мачак се веома плаши и чак је угриза за ногу. (Познато је да животиње могу бити узнемирене присуством демонских сила.)
1. Прво учење Сета (иначе, његово име је име египатског бога зла) јесте да постоји реинкарнација, о чему он даје обилне „податке“, причајући пријатељима Робертсових о њиховим „прошлим животима“.
2. Бог није личност, него „гешталт-енергија“ која формира универзуме; Бог је све што постоји, дакле „оно“. Сет (сатана) отворено каже: „Не постоји лични индивидуални Бог у хришћанском смислу“!
3. „Христ“ је спој три човека из Исусовог времена: Јована Крститеља, Исуса и неког трећег.
4. Не постоје грешници, него стање греха…
У „Сетовој књизи – природа психе“, злодух је хвалио полиморфну сексуалност, с обзиром да је сваки човек „двополан“. Хвалио је паганизам и јереси као изразе интуиције, као и окултна тајна друштва.
Према томе, сваком православном Хришћанину је јасно: она учења која из жене поседнуте ђаволом говори сам ђаво јесу демонска, сатанистичка. Веровање у безличног Бога, који је „нешто“, а не Света Тројица, веровање у реинкарнацију, у то да Исус није Христос, да је грех – пуко незнање, а не став воље, да су полне изопачености нормалне и пожељне, да су јереси и окултизам израз слободе: све су то „религијске идеје“ самог сатане, лажова и оца лажи, човекоубице од почетка. Опасно је то што му данашњи људи верују, и свим срцем служе, укључујући се у „Водолијину заверу“.
Сва дела написана аутоматски, по диктату духова, су демонска. А, авај, у нашем веку их је било много. У прошлом столећу је, на спиритистичким сеансама, несрећни француски писац Виктор Иго бележио поруке духова који су му се представљали на разне начине; Виљем Батлер Јејтс, знаменити ирски песник, записао је „Визију“ коју су му дуси диктирали кроз уста његове жене (кад су дошли, рекли су да му нуде „готове метафоре за поезију“); надреалисти су од аутоматског писања, споја спиритистичког транса и психоаналитичке методе „слободног асоцирања“, коју је Фројд преузео од кабалиста, створили култ свог авангардног покрета… Међу најзначајније књиге које је диктирао сатана спадају „Свете књиге телеме“, што их је примио и усвојио Алистер Кроули. У „Књизи закона“ онај који је диктирао представио се врло отворено: „Ја сам тајна Гуја склупчана пред скок: у мојој склупчаности је радост“. Ђаво препоручује да се не постављају никаква питања: „Ако воља застане и запита Зашто, призивајући Разлог, тада Воља стаје и не чини ништа. Ако Моћ запита зашто, тада је Моћ слабост“. Дух Свети је Дух Утешитељ – тако Га је назвао Христос; тако Га зове Црква. Дух који је водио Кроулија каже: „Ја не тешим: ја мрзим тешеног и тешитеља“; поручује да би радо искљувао Исусове очи на крсту, и растргао девицу Марију на точковима (ова књига се већ годинама продаје у Србији и Црној Гори; следбеници овог ђавоиманог су међу нама.) Али, у „Liber VII“, једној од „светих књига“, дато је и стање онога који их је писао по диктату. Он каже: „Моја властита душа угриза сама себе, као шкорпион окружен огњем“.

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.