Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

У ЊУ ЕЈЏ КОШМАРУ

Рандалу Н. Баеру Њу Ејџ је петнаест година био љубав. Као млад, занео се оријенталним мистицизмом – и тако је почело. Рођен у просечној америчкој породици, од оца лекара и мајке медицинске сестре, био је добро дете, примеран ђак и скаут. У раном пубертету почео је да се занима за истину и да тражи праву религију. Разочарао се у јалови протестантизам и изучавање Библије које никуд не води. “ Кунг Фу“, ТВсерија коју је у то доба гледао, заинтересовала га је за Далеки Исток. Зашао је у књижаре и почео да купује наслове о јоги, будизму, зену, итд. Мајка га је упозоравала, али је он није слушао.
Почео је да пуши марихуану. Једном приликом, имао је ocећaj да је соба око њега ишчезла и да се нашао у космосу изван простора и времена. Тело му се „проширило“: он је постао „светлост“: „Веровао сам да сам постао „бог“ и да сам једно с космосом“. Открио је, одмах затим, књигу неког Хила „Мисли и богати се! С миром у уму“, коју му је диктирао савет „33 мајстора“, духова с којима је Хил телепатски општио. Није читао гутао је…
У школи се одушевио изучавањем религија природе (индијанских, нарочито); разочаран у западну, технолошку културу, чита Тороа и Вордсворта, који пева о светости предмета и природног окружења. Пушећи марихуану, Рандал често долази до „виших стања свести“. У колеџу посећује групу која студира оријентална верска учења. Ту се бави медитацијом и чита текстове о употреби халуциногених дрога – Лирија и Хакслија. Одлази на прву сесију неких Њу Ејџ наркомана, окупљених под фирмом „Двери ка Нирвани: тренутно просветљење“; посећује будистичку секту, пева „лотосову сутру“ и ужива.
Затим чита „Сетову књигу“, иде на „Силвамајнд“ метод контроле ума, учећи да дијагностификује болести непознатих људи, контролише снове, врши уплив на материју. То му полази за руком. „Много година нисам схватао да сатана даје чудесне „дарове“ кад се човек нађе увучен у Њу Ејџ“, признаје он у својој књизи („У Њу Ејџ кошмару“). У Америци, сматра Баер, најмање седам милиона људи верује „духовима водичима“ и користи Њу Ејџ технике за глатко путовање у вечну смрт. Инструктор Рендалове групе општио је чак са девет духова, од којих је један „Ајнштајнов“. Баера су водили духови који су му се указивали као Индијанац и Индијанка.
Посећујући ашраме и свамије, у планинама Сијера Неваде Рендал среће групу „поштених јогина“, који су се бавили хата јогом на саморазоран начин: неки су били „фруктаријанци“, једући само воће, а други су желели да буду пуки „ваздухијанци“, да живе једино дишући. Сатана му је приредио неколико „знака одозго“ и „божанских подударности“, и Баер је стално веровао да је на путу ка „просветлењу“. Заборавио је, како сам признаје, да је сатана често маскиран као ангео светлости (2. Кор. 11, 1315). Прошавши кроз индијанску иницијацију, искуство космичке свесности, он упада у демонску мрежу “ осветљене таме“. Походећи у Минесоти курс за холистичку медицину, он учи како да примењује разне технике „интеграције личности“. Овом медицином новодопци привлаче многе наивне и неупућене.
У Источном Тексасу Баер је отворио ординацију холистичке медицине упознајући даму која води Њу Ејџ центар. Звала се Вики. Она је, по заповести духова, свом познанику однела неке индијанске кристале да би с њима медитирао. Почевши да то ради, несрећни Баер је доживео силазак светлости као шок и угледао некаква чудна бића у библиотеци кристала, од којих му једно каже да се кристалима служе ванземаљци који ће ускоро доћи да походе земљу. Затим се оженио Вики, и „духовни медени месец“ провели су у Санта Феу, рају за новодопце. Ту су срели мноштво духова који су се представљали као „Мојсије“, „Моцарт“, „Узвишени мајстор Кутхуми“… Они су им одговарали на питања и пунили их енергијом, улазећи у тело Вики и говорећи кроз њу. Објавили су му да је он један од „изабраника“ који треба да најави „Ново Доба јединствено за човечанство“. Долазили су им ванземаљци, „космичка браћа“, повезана са великим „белим братствима“ теозофије…
После овог виђења, Баер тоне све дубље у „паралелни свет“: са супругом Вики организује „форум за све изразе духовности“, у коме се вежба много тога, од регресија у прошле животе до контаката са НЛО. Упознаје људе који су, у додиру са идејама Новог Доба, променили имена и идентитете: неког „Свеца“ и извесног „Марка Атлантиса“. „Атлантис“ му нуди једну од књига које су диктирали духови. То су тзв. „Енохови кључеви“. Ово „откривење“ нудило је појам „свете науке“ и заговарало употребу најсавременијих технологија ради достизања „виших стања свести“.
Ускоро је сам Баер почео да пише аутоматски. Окружио се са дванаест кристала, смештених испод једне омање пирамиде. Ушавши у стање полутранса, доживљавао је да му се јављају мисли и слике, које је затим бележио. Све што је видео, писао је. Настала је књига „Прозори светлости: кварцни кристали и аутотрансформација“, коју је, после девет месеци Баеровог чекања, објавио веома угледан издавач. Одмах је постала бестселер. У књизи је излаган омиљени новодопски концепт: „света наука“, која подразумева коришћење савремених апарата (ласера, компјутера и других) да би се технолошки контролисале силе универзума.
Баер је осећао да се мења; веровао је да је у општењу са „учитељима мудрости“ непрестано, и да је у претходним животима његов дом био звезда Орион. Педесет посто новодобаца сматра да су ванземаљци или ангели заробљени у људских телима, сматра аутор књиге „У њу ејџ кошмару“.
Марко Атлантис је обећао да ће Рандала и Вики упознати са „Христом Мајтрејом“, вођом Новог Доба. Сусрет се збио у предграђу Новог Мексика. Мајтреја их уопште није задивио: био је омален, блискоисточног лица, и није умео да им одговори на питања која су му постављали. Баер мисли да чак није била реч о правом Мајтреји.
Ускоро је Баер добио своју водолијашку визију: „Храм исцелења број један“. Док је комуницирао са духовима учитељима и „Међугалактичком свемирском федерацијом“, имао је виђење великог космичког брода – храма, опремљеног супертехнологијама за окултно „буђење човечанства“. По диктату „одозго“, Баер је записао поруку: „Сада је стигло време да се подигну храмови и академије светих наука… На многим нивоима, човечанство се примиче дверима преображаја који воде ка Новом Јединственом Светском Поретку, епохи тренутних напредовања како у личној човековој свести, тако и у области високих технологија, о чему размишљати одузима дах…“ Затим се наводио судбински значај Храма Исцелења број један.
По узору на оно што је видео у свемирском броду, Баер је направио своју „собу узнесења“. По њој су били геометријски распоређени кристали, на стотине, који су висили са плафона и вирили из зидова.
Ласери, магнети, електронска оруђа, компјутери, справе за испуштање аромата биле су ту да помогну у „стварању концентрисаног енергетског поља ултрависоких фреквенција“. Посебно дизајнирани лајтшоу и новодопска музика требало је да изазову транс код онога који у соби борави, доводећи га до „виших стања свести“. Такође, Баер је користио и касете са сублиминалним порукама, ради програмирања како своје, тако и подсвести оних који би желели да бораве у соби.
Угледни издавач, „Харпер енд Роу“, издао је Баерову другу књигу, приручник „Кристална веза“. Каријера му је муњевито напредовала: појављивао се у угледним ТВемисијама, водио курсеве за бизнисмене, нудио течајеве холистичке медицине, итд. Споља је изгледао као успешан пословни човек. Он упозорава читаоце да већина водолијашких активности нису тоталитарни култови, и да они који их упражњавају нису секташи у класичном смислу речи. Има их свуда, успешни су и намећу своју парадигму већини, а да већина то ни не примећује.
Ускоро је проповедик „кристалних визија“ раскинуо брачну везу са Вики. Био је превише окупиран светом духова да би даље могао да се бави супругом. Није му се чинило да је то нешто страшно: према новодопском моралу, брак је користан само док помаже узајамном духовном развоју.
Баер је, међутим милошћу Божјом, схватио шта ради. Док је вежбао у „Соби узнесења“, доживљавајући светлост, радост и духовно задовољство, неко га је увео у таму иза кулиса „паралелног света“ коме је до тада без остатка веровао. И он је угледао страшна, мрачна лица демонска, пуна мржње. Ужас га је испунио попут свепрождирућег пламена: изгледало му је да тај тренутак никад неће престати. Када се вратио у првобитно стање, дрхтао је од страха читавих седам дана, не могавши да се опорави од онога што је видео… Чинило му се да луди. Па ипак, ускоро се обратио Хришћанству, и почео да сведочи против заблуда Њу Ејџа, чији је гуру својевремено био. Исте недеље у којој је објавио књигу „У Њу Ејџ кошмару“, Баер је, под загонетним околностима, погинуо, слетевши са пута у Новом Мексику, где је држао предавања о опасностима Новог Доба… Многи сматрају да је то освета оних сила које је разобличавање погодило.
У књизи је дато много података о „завери Водолије“ и начину на који њени представници мисле и раде. Пре свега, веома је важно да је овде у питању покрет са најширом друштвеном основом, који нема видљивих вођа, нити пак један центар. Покрет се бави читавим низом питања која муче човечанство, и за свако од њих нуди своје решење. Религија и духовност, власт и политика, образовање, питања животне средине, права жена, психологија, уметност, музика, здравство, наука и технологија, дијете, брига о деци, људски потенцијал, спорт, креативност, економија, друштвене промене, међуљудски односи, породица, истраживања мозга – све је у игри…
Основна идеја новодобаца је, по Баеру, „човек је божански и савршен. Свет је божански и савршен. Космос је божански и савршен.“ Када довољан број људи на планети достигне „више стање свести“, тада ће се десити скок у царство Новог Доба и победа Водолије. Ово се назива „стицањем Христосвести“.
„Водолијине завере“ има свуда. У свом истоименом делу, Мерилин Фергасон је записала:
„Завереници Водолије су свих нивоа образовања и богатства, од најнижих до највиших. Они су и наставници и службеници, познати научници, званичници владе и писци закона, уметници и милионери, возачи таксија и угледници, водећи људи у области медицине, образовања, права и психологије. Неки су отворени у ономе што заступају, и њихова имена су можда позната. Други ћуте и не откривају да су увучени, верујући да ће бити много ефикаснији ако се не поистовећују са идејама које су пречесто лоше схваћене“.
По Баеру, идејама Новог Доба бивају привучени различити људи: побуњеници против западне технократске културе, обични људи са психолошким проблемима и стресом, они повезани са езотеријом, вештичарством и магијом, незадовољници Хришћанством, они који су склони да „прате трендове“, пубертетлије у потрази за идентитетом, људи са пуно новца и времена који желе да експериментишу, усамљеници који траже прихватање и заједницу, људи жељни моћи, телесни и душевни болесници који хоће да се исцеле.
„Измењена стања свести“ су веома важан детаљ новодопске понуде који се нуди свима што приступају као слатки мамац. У току ових стања долази тобож до: “ Општења са изворима универзалне мудрости, ослобађања од психичких траума, доласка до својих интуитивних и креативних извора, развоја различитих парапсихичких моћи, смањења стреса, контактирања свог духа – водича, стицања здравља, среће и напретка, усредсређености“… Приликом постизања измењених стања свести, треба се ослободити надзора разума, “ опустити се“. Та врста опуштања и препуштања стихији зла је оно што се мора избећи по сваку цену.
То је једини начин да се не доспе у кошмарни лавиринт Новог Доба.

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.