Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

КУРС О ЧУДИМА

У САД је „Курс о чудима“ најпопуларније „Њу Ејџ еванђеље“, продато у 500 000 примерака. Вежбе курса упражњавало је око 4 милиона људи. Код нас је приручник „Курса“ такође изашао, без места издавања и године издања. Преводиоци су били др Петар Васиљевић, Мирослава Перишић, Весна Павелић и Петар Вујичин. „Курс“ је у наставцима штампало „Треће око“.
Курс је нашао пропагандисте међу угледним Њу Ејџ делатницима. Један од њих је и Тара Синг, Индус који у САД живи од 1947, и који тврди да се са окултном мудрошћу својевремено упознао на Хималајима. Синг је био пријатељ Олдоуза Хакслија, индијског председника Нехруа и бившег теозофског месије Џиду Кришнамуртија. Синг је написао много књига и снимио видеокасете које хвале учење „Курса о чудима“. На основу „Курса о чудима“ настала је Фондација за унутарњи мир, на чијем се челу налази Џудит Скач-Вилсон. Ова фондација шири учење курса по читавом свету. Поп-психолог Џералд Џамполски, који се појављује и на угледним америчким ТВ-станицама, сматра се следбеником „Курса“. Кенет Вапник, који за себе тврди да је римокатолик, такође је познат у САД као идеолог ове књиге. У једном интервјуу он, међутим, искрено признаје да је сам „Курс“ неспојив са библијским хришћанством. Постоје три главна разлога. Један је идеја „Курса“ да Бог није створио свет. Други је учење „Курса“ да Исус није јединородни Син Божји. Трећи подразумева став „Курса“ да Исус није страдао и умро за наше грехе.
Како се „Курс“ појавио?
Средином шездесетих, Јеврејка Хелен Шекман, атеистички психолог, професор државног универзитета Њујорка, објавила је да је дух почео да се јавља, да јој шаље поруке и визије. „Он је рекао да је он Исус“, тврди Шекманова. Она је послушала биће које је назвала Глас, и доследно записивала његове поруке. 1975. од овога је настала књига.
У САД популарност „новог Исуса“ из „Курса“ је таква да многе либералне протестантске групације (методисти, епископалци, чак и извесни лутерани, итд.) користе ту књигу као „духовни приручник“. Она се иначе састоји од текста новог „откривења“, радне књиге за ученике и приручника за учитеље.
У чему је учење „Курса“ туђе Хришћанству?
„Курс“ тврди да је материјални свет илузија и да не постоји материја. Хришћанство каже да материја није илузија, него творевина Божја, призвана да слави Свог Творца.
„Глас“ је Хелени Шекман рекао да Исус није „једини Христ“, и да је свако од нас „Христ“. Хришћанство каже да је Исус једини Христос, Спаситељ, и да је он већи од свих, чак и од највећег рођеног од жене, Јована Крститеља, који је за себе рекао да није Христос и да је много мањи од Онога Који ће њиме бити крштен на Јордану (Јн. 1, 20).
„Курс“ учи да Логос није постао тело, да Христос није умро да Крсту за наше грехе, да се човек сам, својим делима, може спасити. Даље, тврди се да су сви људи делови Бога (пантеизам). „Исус“ је Шекмановој рекао да су сви људи „безгранични попут Бога“. Такође: „Име Божје је свето, али ништа мање свето него ваше.“ Звати Божје име значи звати своје име (то јест – “ бићете као богови“, како је сатана рекао Еви у рају). Ово учење да је човек Бог, и да се обраћање Богу може сматрати обраћањем себи, је – демонска шизофренија. Руски апологета ђакон Андреј Курајев каже да су студенти психологије Московског државног универзитета шизофренију дефинисали стиховима популарне песме: „Тихо сам са собом ја разговор водим“. Такво је молитвено обраћање „Богу“, ако је „Бог“ – ја: „Тихо сам са собом ја разговор водим“… По „Курсу“, грех је пука „грешка“, која се исправља „знањем“. Греси су тек „снови“, рекао је „Исус“ Шекмановој.
Оно што све зачињава је учење курса да постоји реинкарнација.
Шекманова је од „Исуса“ добила и нови „Оче наш“, који јој се учинио толико леп да је почела да плаче „од cpeћe“. Ево како молитва изгледа: „Оче, опрости нам наше илузије, и помози нам да прихватимо нашу истинску везу са Тобом у којој нема илузија и у коју никад нико није могао ући. Наша Светост је Твоја. Чега има у нама чему треба опроштај кад је оно што је Твоје савршено? Сан заборавности је само наша готовост да прихватимо Твоје праштање и Твоју љубав. Не чудимо се искушењима, јер искушавање Твојега Сина није Твоја воља. И да усвојимо само Оно што си нам дао и да примимо у ум свој који Ти волиш. Амин!
Јасно је да је један од савета новојављеног „Исуса“ да све што смо до сада знали (нарочито о Хришћанству) треба „заборавити“. После правог „Оче наша“ овај нови да се усвојити једино ако заборавимо Христов „Оче наш“, што не дао Бог.
Курсисти тврде да „Курс“ није антихришћански. Џон Макри, учитељ курса из Индијанополиса, каже да ово није „антирелигијска књига“. Сам Макри има овакав религијски став: „Бог је у свему што видим јер је Бог у мом уму“.
Кад се све ово зна, православном Хришћанину постаје јасно да је „Курс о чудима“ писан по диктату оног истог „лажова и оца лажи“ који већ вековима води рат против Бога и људи.

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.