Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

„ТРЕЋЕ ОКО“ У „ЗОНИ СУМРАКА“
(Тровачка „мистичка“ штампа на нашим просторима)

„Tpeћe око“ се већ годинама „гута“ на нашим просторима. Људи га читају избегавајући да схвате да са духовним светом нема играња, да тамо не може да се „гвири“ кроз кључаоницу, да Божанско и демонско нису магловите представе о томе да „има нешто“, него да је Бог Бог Живи и Истинити, Љубвеобилни, али и Онај у чије је руке страшно пасти, а да демонски свет није свет гнома, елфова и враголана, него сатане, древне, лукаве змије, лава који ричући ходи и гледа кога да прождере (1. Петр. 5, 8). Уз „Треће око“, међу Србима има још сејача лажи и смрти духовне, од којих се нарочито истичу „Зона сумрака“ „Досије Икс“ и „Хороскоп“.
„Зона сумрака“ је припадник најновијег поколења духовних чудовишта новосадског „Света“, часописа који објављује текстове о злочинима, убиствима, разним изопаченостима са тако пуно детаља да изгледа као да је уређиван у паклу. Већ први број ових новина (веома јефтиних – 4 динара током 1997. године) почиње сејањем смутње. Текст „Шест највећих светских религија се слаже у једном: 16. јануара 2000. године биће смак света“. У чланку се цитира извесна др Марлон Дерлет, „верски учењак“, која већ 25 година изучава искључиво „смак света“. Она је закључила да се хришћанство, јудаизам, ислам, индуизам, религије Египћана и Маја слажу у томе да је 1997. „почетак краја“. У јуну 1997, требало је да милиони људи умру од глади и да Африка, Аустралија и Америка преживе земљотресе, од којих ће се цепати делови копна. У новембру 1997. требало је да се појави опака болест, још гора од СИДЕ, од које нећ бити лека и од које ће се умирати за неколико дана… У јуну 1999. број становника планете he, због глади, спасти испод једне милијарде; Кина he, у новембру 1999, нуклеарним бомбама срушити САД, а у децембру 1999. комета ће уништити Африку. Речи утехе: “ Иако је прогноза мрачна, она има и добру страну. Прави верници који верују у васкрснуће, поновно рођење, живеће у Рају који ће Бог успоставити на Земљи“…
Одмах затим, „Зона сумрака“ објављује прилог о „кућним духовима“, причу о „уклетом дрвету“ из села Опарића у Левчу, у срцу Шумадије, од кога се умире ако му неко узбере лист. Радоман Млађеновић из Ниша, негдашњи војни пилот, био је пензионисан само због сусрета са ванземаљцима. На спиритистичкој сеанси у Крагујевцу „духови покојника пале и гасе светла, куцају на врата, дижу столове, а једној се жени покојна тетка указала у рерни“. Иду текстови „Астрологијом против беле куге“, „Непозната животиња се доселила у воде Дунава код Новог Сада“, „Гориле наоружане отетим оружјем тероришу Африку“, „Водила сам љубав са духом“, “ Да ли сте у претходном животу били ванземаљац?“, „Посетилац се претворио у вукодлака током представе у мадридском планетаријуму“, „200 000 година стара мумифицирана беба пронађена на Месецу“, „Атлантида постоји и данас налази се на дну Пацифика!“ Ништа се није променило ни у броју 16. Наслови: „Ванземаљац је рођен у Русији“, „Најдебље дете у Србији – 103 килограма“ „НЛО ласери изнад Гардоша“, „Пљачкаши залепили жртви капке суперлепком“, затим о дечаку претвореном у коња (симболично – то је можда порука читаоцу, који читајући, добија „коњске наочаре“), „Археолози открили да су у давној прошлости Египћани колонизовали Русију“, „Афрички врач разговара са животињама“, „Ухапшена бака воајерка!!!“ За „Зону сумрака“ ради мушкарац који је променио пол – Клеопатра, који одговара на питања читалаца, рекламира се Данијела Николић, која „има способност да види садашњост, прошлост и будућност“ и „уклања негативну енергију“, видовити Владимир из Панчева, који препоручује да се верује „у Христово распеће“… Фирма „Зодијак“ нуди амајлије и талисмане – „седам анђела“, талисман љубави и богатства, али и минииконе, за ношење око врата… Директор „Зоне сумрака“ је Роберт Чобан (који у Хрватској вероватно не би уређивао овакве новине.)
„Досије Икс“, у издању „Сведока“, исти је као „Зона сумрака“. Број 1, од 14. августа 1997. најавио је да ће пола света ослепети 1998. године, донео тест којим човек може да провери да ли је видовит, објавио „Десет највећих НЛО-завера“, „Света пророчанства Хопи-Индијанаца“, који најављују ледено доба, текст о беби чудовишта из Лох Неса, са фотографијом, текст о петогодишњој девојчици која је родила бебу, о људима из каменог доба који су клонирани… На самом крају, после химне сваковрсним полним изопаченостима, налази се репортажа из манастира Горњак (!)
Очито, циљ оних који часопис уређују је понижавање свега светог и честитог… Број 5. и број 8. слични су као јаје јајету: „Како пронаћи вољене на небу после смрти“, „Путовање кроз време је могуће“, „Секретарицаубила58мушкараца“, „Видовита кобила – дактилограф“, “ Дете са два мозга“, “ Лела Андрић, фолк певачица, ексклузивно за „досије Икс“ тврди: Света Петка ме спасла сигурне смрти“, „Руска мафија украла оружје ванземаљцима“, “ Корњача – сексуални манијак“ “ Сарадња Беле куће и ванземаљаца“, „Учитељица водила љубав са 12годишњим учеником и сад се венчавају“.
Главни извор за иностране текстове “ Досије Икс“ и „Зоне сумрака“ је часопис „Weekly World News“, најгора жута штампа на свету. Огроман број текстова који се објављују у овим америчким новинама су, наравно, измишљотине, као и фотографије, које нису ништа друго до фотомонтаже. Па ипак, веома забрињава чињеница да и „Зона сумрака“ и „Досије Икс“ и даље излазе, што значи да или имају довољан број читалаца да би се исплатили својим издавачима, или да неко финансира заглупљивање нашег народа, претварајући га у хедонистички идиотизовану масу, налик на велики број америчких читалаца „Weekly World News“. Циљ оваквих новина је довођење у заблуду, исмевање свему светом и свештеном – једном речју, сејање пометње на нашем, ионако слуђеном, духовном простору.
На нашем терену се појавио и часопис „Вечити феномени“. Опрема му је нешто луксузнија него код „Зоне сумрака“ и „Досијеа Икс“, али је суштина иста, као и код „Чуда“, које је по садржају такво да човеку не остаје ништа друго осим да се прекрсти и каже: „Боже, помози!“
Слични начин кретенизације становништва спроводи се и у Русији. 12. број часописа „Клуб доба Водолије“, изашао у јулу 1998. године, донео је текст о домаћем астрологу Вронском, поседнику мистичког прстена, о маговима Наталији и Александру Берегини давали су савете о изградњи куће; писало се о „зачараном Кремљу“; о томе да диносауруси нису ишчезли, него одлетели, и препоручивана је делатност медицинског центра „Препород“ који је нудио низ услуга пророчица и „јасновидјашчих“.

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.