Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

НОВА РЕЛИГИЈА ЗА НОВО ЧОВЕЧАНСТВО

Екуменски покрет je настао крајем XIX и почетком XX века, пре свега међу протестантима, као израз жеље да се поново сједине раздељени хришћани. Једна Света, Саборна и Апостолска Црква од Истока придружила се екуменском покрету преко помесних Цркава у нади да ће хришћанима Запада помоћи да нађу Цркву Бога Живога, која је већ две хиљаде година благодатно присутна у историји човечанства. Угледни теолози (од владике жичког Николаја Велимировића, преко оца Георгија Флоровског до оца Александра Шмемана) делатно су сведочили о спасењу које се Богом даје кроз Православну Цркву, настојећи да римокатолицима и протестантима објасне дубине „вере једном предате Светима“ (Јуд. 3), за коју се на Истоку столећима живело и умирало да би се живело вечно. На несрећу, екуменизам је све више постајао синоним за издају Христа, површан приступ Светом Писму и Светом Предању, разне синкретистичке експерименте, који су се на крају претворили у стремљење ка стварању светске “ НАДРЕЛИГИЈЕ“.
Видевши да је заиста тако, Јерусалимска, Грузинска и Бугарска Црква напустиле су једну од главних екуменистичких организација – Светски Савез Цркава, а на скупу у Солуну у априлу 1998. и остале Помесне Цркве изразиле су озбиљну забринутост због све већег удаљавања учесника екуменског покрета из инославних средина од Христа и хришћанских извора (почев од праксе женског свештенства па све до оправдавања полних изопачености).
Међутим, екуменизам наставља да постоји. Неколико текстова који предстоје нуде православни поглед на синкретистичку тезу да „сви путеви воде Богу“.
Чланак свештеника Тимотеја Сељског о духовној целомудрености даје основе за размишљање о начину на који треба ступати у додир са инославнима.
Текст Михаила Верла говори о типичном Њу Ејџ догађају – „Парламенту светских религија“ одржаном у Чикагу 1993, а Људмила Перепјелкина пише о паганизму у Светском савету цркава.

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.