НАСЛОВНА » Апологетика, БИБЛИОТЕКА » Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

НОВИ ШАМАНИ: ДИПАК ЧОПРА И ЕНДРЈУ ВЕИЛ

Приређивач ове књиге је имао поучно искуство: из Америке, од пријатеља који га редовно снабдева литературом, добио је „SCP Journal“ посвећен Дипаку Чопри и Ендрју Веилу, популарним новодопским „исцелитељима“ Америке. Веровао сам да ми тај број часописа неће бити потребан. Али, гле! Истог тог дана, видео сам у Београду и Веилову и Чоприну књигу. Чоприно „Витално тело, вечни ум“ у издању „Езотерије“ већ је бестселер међу Србима… Заиста смо постали контејнерски отворено друштво…
Др Дипак Чопра је почео своју каријеру као ученик Махаришија Махеш Јогија, од кога је усвојио и начела „ајурведске медицине“. Основно начело своје медицине исказао је у интервјуу датом Филу Донахјуу 1987. године: „Ако сте срећни, тада ћете бити и здрави. Савршена хемија здравља је – бити срећан“. Пут ка срећи су, дакако, далекоисточне медитативне технике, тзв. „ментални аспект Ајурведе“. Један од познатих случајева Чоприне помоћи је био случај Меријен Томпсон, којој је одстрањен тумором захваћени део плућа. Она је посећивала Чопру и почела да се бави медитацијом. Тврдила је да је потпуно и заувек излечена: „Усвојила сам психофизиолошке технике др Чопре… То је веома, веома једноставно. То је ментална техника. Седнем, затворим очи и једноставно улазим унутра… и тело доживљава унутарње блаженство, унутарњу срећу. И то се преноси телом – и тело се осећа боље, и снажније, и кадро је да победи болест“… Три године касније, Томпсонова је умрла од рака дојке.
Американци годишње на “ алтернативну медицину“ троше 10, 3 милијарде долара, а на званичну нешто мало више 12, 8 милијарди долара. Да ли помаже? Чопра је већ неколико пута био оптуживан да је својом „ајурведском медицином“ замајавао људе болесне од тешких оболења, који су касније и умирали, претходно плативши грдне паре да би били исцељени. Џони Флајнт из Санта Кларе у Калифорнији тужила је Чоприну екипу медицинара због смрти свог мужа, који је леукемију покушао да исцели по Ајурведи. Чопријевци су му исцелење и потврдили.
У књизи Курта Балтера „Потрошачки водич кроз алтернативну медицину“ овај аутор оптужује Чопру да своју докторску титулу користи како би прикрио ненаучне методе лечења, које могу бити и штетне. (Рецимо, фитотерапија у борби против СИДЕ!) Уз биљне лекове, Чопра обавезно препоручује медитацију, уводећи тиме људе у далекоисточни верски систем. Но, критике не помажу: Чоприне књиге, аудио – траке за самопомоћ и опуштање, видеотрака и предавања донеле су 1998. приход од преко две милијарде долара (!) У Холивуду, када се појави да би помагао филмским звездама, Чопра добија седамдесет хиљада долара дневно по наступу!
Чоприна каријера је почела 1983., када је доктор посетио Махаришија у његовом центру. Ту је постао продавац ајурведских производа, а затим је начелник ајурведске клинике у Ланкастеру, Масачусетс. Постао је предсеник „Maharishi AyurVeda Product International“, и, самим тим, милионер. Проблеми су почели 1991, када је Чопра објавио чланак са двојицом сарадника, о предностима ајурведске медицине у угледном „Часопису америчког медицинског удружења“. Не наводећи своје везе са гуруом Махаришијем и трансцеденталном медитацијом, Чопра је ускоро био разобличен као пропагатор окултних, ненаучних метода. Патрик Рајан, бивши медитант и стучњак за секте, устврдио је да у тексту постоји читав низ материјалних грешака, и да је Чопра избегао да наведе штетне последице бављења ТМ-ом (главобоље, несанице, проблеми са концентрацијом, узнемирење пробавног тракта, анксиозност, депресија, халуцинације, разлагање личности).
Курт Батлер је у свом водичу кроз алтернативну медицину поменуо да ајурведа, поред класичног лечења биљем, подразумева и астролошка веровања, као и прављење талисмана и амулета за заштиту од демона, уз индуистичке мантре. Уз то, извесни рецепти ајурведе подразумевају коришћење животињског урина и измета.
Ендрју Сколник, један од уредника „Часописа америчког медицинског удружења“, у тексту којим је критиковао редакцији подметнути Чоприн чланак, истакао је да Чоприни пацијенти добијају савете од индуских астролога, а да неки од стране Махаришијевог доктора бивају упућени на јајапрограме, који подразумевају клањање индуским божанствима. За јагје се плаћа и по 11,5 хиљада долара.
Све је то добро познати окултизам. У својој књизи „Пут чаробњака“ Чопра вели: „Чаробњак постоји у свима нама. Овај чаробњак види и зна све… Чаробњак поседује тајну бесмртности… Чаробњаци не верују у смрт. Светлост свесности, све је живо. Нема почетака и завршетака… Само ментални конструкти“.
Брука око објављивања чланка у медицинском часопису поново је на стуб срама извела Махаришија и ТМ. Због самовољног поступања са новцем и „нарушавања угледа“ секте, Махаришијев национални савет је 1993. раскинуо са Чопром, али је овај већ стекао пацијенте, и наставио да се бави оним чиме је и почео – окултном медицином. Утврђено је да је за свој бестселер „Витално тело, вечни ум“ из два извора преузео целе странице, без навођења; но, слава и новац чине своје…
Ендру Веил је своју каријеру, попут Лирија и Алперта, почео на Харварду, где је открио, као студент-новинар, да ова двојица експериментишу са LSDом, после чега су обојица напустила универзитет. Тиме је млади журналиста, на неки начин, популаризовао психоделичне гуруе. Веил лично није био против употребе дрога – и сам их је у то доба пробао, нарочито марихуану.
Ускоро је завршио медицински факултет, и бацио се на изучавање етноботанике, науке о коришћењу дрога у предтехнолошким друштвима, то јест међу примитивним племенима. Почео је да се бави и проучавањем индијанског шаманизма; због тога је путовао и у Јужну Америку, вративши се у домовину да би „поучавао, писао и на друге начине ширио реч о алтернативној медицини“. Године 1972. објавио је књигу „Природни ум“, у којој је описао своја наркомистичка искуства међу Индијанцима Амазоније и Анда.
Године 1983. објавио је „Од чоколаде до морфијума: све што треба да знате о дрогама за мењање свести“. Пошто га је критика прогласила интелектуалцем који непрестано пише о дрогама, његов читалачки круг се свео на посвећенике. А Веил је хтео више. Написао је књигу „Спонтано излечење“, а одмах затим „Осам седмица до савршеног здравља“, и постао најчитанији „алтернативац“ у САД. „Тајм“ гаје 1997. прогласио једним од двадесет пет најутицајнијих Американаца. Његов сајт на Интернету дневно посети 83000 заинтересованих,..
А његова медицина је опет магија. Он читаоцима нуди иридологију, визуализацију, јогу, хербализам, хипнозу.
Једном речју, нуди им шарено упаковано ништавило.
На несрећу, има и мећу Србима оних који то ништавило купују.

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *