Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

ЈИ ЂИНГ – КЊИГА ПРОМЕНА

Оригинални текст кинеске гатарске књиге Ји Ђинг састоји се од 64 хексаграма и њихових симболичких тумачења. Фу Хси, први, легендарни владар Кине, је осмислио Ји Ђинг. Други га приписују краљу Вену, из дванаестог века пре Христа. Он је у сваком случају дао прве коментаре на хексаграме. „Књизи промена“ додати су многи коментари – од метафизичких до моралних. У „Историји кинеске философије“ Фунг Ју Лан каже да су Ји Ђинг користили чаробњаци и окултисти, „упражњивачи тајних вештина“… Једно од основних начела Књиге промена је начело Јина и Јанга, то јест узајамног спајања супротности…
Начело Јина и Јанга говори о томе да се светлост и тама, добро и зло узајамно допуњују. Ротациони симболи далекоисточних религија (кукасти крст, на пример) имају исто значење. Таму треба инвертовати у светлост, и обрнуто; сатана је увек желео да га сматрају подједнако снажним Богу. Знак Јин Јанг веома је сличан алхемичарском уроборосу, змији која гута сопствени реп (често се представљају две змије, које једна другој гутају реп). Присуство ротационог, змијског симбола указује на сатану, који је у кинеској таоистичкој религији симбол Речи, ваплоћен у виду змаја (огромне змије са крилима)…
Гатање помоћу Ји Ђинга се не може обавити пре него што се човек три пута не поклони књизи. Тек потом баца новчиће. Од резултата бацања зависе хексаграми; затим се читају тумачења истих. Јасно је да је овде реч о типичном идолопоклонству.
Три начела Ји Ђинга су:
1. Сви догађаји у космосу су повезани у непрекинути ланац. 2. Све што се развија у процесу развоја укључује своју негацију; 3. Све се развија бесконачно…
То јест: светлост не може без таме, добро не може без зла… ОКултна мудрост „Књиге промена“ је, очито, демонска…

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.