Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

ФРИТЈОФ КАПРА

Један од њу ејџ гуруа, физичар и борац за заштиту људске околине, аутор је светског бестселера „Тао физике“ (књига је преведена и код нас), у коме је покушао да споји резултате модерних истраживања у области физике са мистичким увидима таоизма, будизма и индуизма. У „Таоу физике“ сам је признао да је надахнуће за писање овог дела добио после „мистиког увида“ који је имао седећи на обали океана и посматрајући игру таласа, уз правилно дисање (још једна новодопска техника). Доживео је своје окружење као огромну космичку игру, „видео“ слапове енергије, и осетио да је и његово тело учесник те космичке игре. На крају, пало му је на памет да је то плес „Шиве, Господара плесача, коме се клањају Индуси“. (Шива је индуски бог разарања, који уништава космос на крају одређеног циклуса.)
Да би ушао у „измењена стања свести“ која су му помогла да има оваква виђења, Капра је користио халуциногене гљиве. То му је помогло да му ум „слободно плови“. Чудно је при давати озбиљну пажњу „мистичкој физици“ која је надахнута халуциногеним дрогама, али ипак „Тао физике“ је био један од кључних наслова водолијашких осамдесетих. Основна теза књиге је учење о „међузависности свега што постоји“, и натуралистички пантеизам, одевен у формуле савремене науке. У „Прекретници“, књизи која излаже његове „еколошке идеје“, Капра се, у име заштите животне средине, заложио за стварање „штедљивог друштва“, својеврсне тоталитарне утопије која би контролисала стопу рађања, одређивала људима где ће радити и живети, уклонила данашња саобраћајна средства из опште употребе (осим за елиту којој су та средства „неопходна“)… „Физичартаоиста“ је своје еко-идеје наставио да излаже у студији „Зелена политика“, написаној са Шарлином Спретнак и посвећеној „Партији зелених“ Немачке.
Капра је члан Међународног савета Глобалне образовне асоцијације, чији је циљ стварање мондијалистичког друштва, без националних државних граница.

3 коментар(а)

 1. Znači u raju su ljudi koji su sami nosili svoje grehe a ne drugi za njih

 2. Драга сестро Радо,

  Бог ти помогао. Адамова глава (гроб Адама: http://www.svetazemlja.info/strana_sr.php?strana_id=53 и Голгота: https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B0 ) односно лобања нашег Праоца се иконопише у доњем делу сцене Распећа нашег Господа Исуса Христоса као Новог Адама тј. Богочовека ( https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC ) на коју капље Његова Крв као чин искупљења грехова целог човечанства, цитирам:

  Јеванђеље по Светом Апостолу Луки 21 ( http://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=21 ): 19 „Трпљењем својим спасавајте душе своје.“ tj. „Дај крв, прими Свети Дух“.

  Адамова лобања са укрштеним костима се појављује и на Великој схими (Светогорски монаси немају тзв. Малу схиму, већ имају само ову поменуту):

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0

  Што се тиче заставе неких Светогорских монаха коју си поменула, мислим да се можда ради о следећем:

  „But to bring a sword“: Extra Ecclesiam nulla salus („LIBER DE CATHOLICAE ECCLESIAE UNITATE“ by Cyprian of Carthage) => „Live by the sword, die by the sword“: Join, or Die [Psychogeography ($£X MAJIK RITUAL / evoL PsychogeogrAphix 2004), You’re either with us, or against us & Anaconda Plan] => Liberty or Death => Eleftheria i thanatos => Unification or Death; Unity or Death; Death of Tyranny! => Freedom or death => With faith in ‘God’! For King and Fatherland! Freedom or Death! => „Orthodoxy“ or Death)

  http://www.ship-of-fools.com/gadgets/fashion/media/orthodoxy_or_death_t_shirt.jpg

  тј. о расколништву које своје корене кроз људску историју има у масонштини односно у несрећном покушају да се повеже „просветитељски“ национализам са Православљем и створи монархо-клерикализам односно теократија.

  С Богом, а не слободно-од-савести „зидарско“ збогом.

 3. сестра Рада

  Помаже Бог драга браћо и сестре у Христу!
  Занима ме откуд симбол Лобања и кости тзв. Адамова глава на застави неких Светогорсих монаха?
  То јесте испред неких келија?
  Не желим да се осете нелагодно људи који су тамо или су били у испосницама.
  Волим Свету Гору и приче Светогорских Стараца.
  Ово питам јер сам чула да постоји таква застава испред врата неких келија?
  Да ли је тај симбол Православан?
  Уз дужно поштовање и према нашим борцима у Другом светском рату који су такође имали заставу са тим симболом-За краља и Отаџбину.
  Састрадавали су за наш народ.
  Не знам откуд тај симбол у нашој вери?
  Благодарим на одговору.
  Бог вам добра дао добри људи !
  Живи и здрави били!

  Амин +++

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.