НАСЛОВНА » Апологетика, БИБЛИОТЕКА » Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

ФРИТЈОФ КАПРА

Један од њу ејџ гуруа, физичар и борац за заштиту људске околине, аутор је светског бестселера „Тао физике“ (књига је преведена и код нас), у коме је покушао да споји резултате модерних истраживања у области физике са мистичким увидима таоизма, будизма и индуизма. У „Таоу физике“ сам је признао да је надахнуће за писање овог дела добио после „мистиког увида“ који је имао седећи на обали океана и посматрајући игру таласа, уз правилно дисање (још једна новодопска техника). Доживео је своје окружење као огромну космичку игру, „видео“ слапове енергије, и осетио да је и његово тело учесник те космичке игре. На крају, пало му је на памет да је то плес „Шиве, Господара плесача, коме се клањају Индуси“. (Шива је индуски бог разарања, који уништава космос на крају одређеног циклуса.)
Да би ушао у „измењена стања свести“ која су му помогла да има оваква виђења, Капра је користио халуциногене гљиве. То му је помогло да му ум „слободно плови“. Чудно је при давати озбиљну пажњу „мистичкој физици“ која је надахнута халуциногеним дрогама, али ипак „Тао физике“ је био један од кључних наслова водолијашких осамдесетих. Основна теза књиге је учење о „међузависности свега што постоји“, и натуралистички пантеизам, одевен у формуле савремене науке. У „Прекретници“, књизи која излаже његове „еколошке идеје“, Капра се, у име заштите животне средине, заложио за стварање „штедљивог друштва“, својеврсне тоталитарне утопије која би контролисала стопу рађања, одређивала људима где ће радити и живети, уклонила данашња саобраћајна средства из опште употребе (осим за елиту којој су та средства „неопходна“)… „Физичартаоиста“ је своје еко-идеје наставио да излаже у студији „Зелена политика“, написаној са Шарлином Спретнак и посвећеној „Партији зелених“ Немачке.
Капра је члан Међународног савета Глобалне образовне асоцијације, чији је циљ стварање мондијалистичког друштва, без националних државних граница.

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *