У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ – ОД САЈЕНТОЛОГИЈЕ ДО САТАНИЗМА (ПРАВОСЛАВЉЕ И СЕКТЕ, КЊИГА IV)

 

У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ
Од сајентологије до сатанизма
Православље и секте, књига IV
 

 
ДА ЛИ ЈЕ “УНИВЕРЗАЛНИ ЖИВОТ” – СЕКТА?
 
Када су у нашој штампи почели да се појављују написи о томе да је “Универзални живот”, на чијем челу стоји “пророчица” Габријела из Вирцбурга, тоталитарна секта, представник ове групације, професор немачког језика из Београда, Предраг Станојев, одговорио је: “Универзални живот није никаква секта. Секта је мала верска заједница која се одвојила од неке велике верске заједнице и данас та реч обично има негативно и омаловажавајуће значење. “Универзални живот” је настао 1977. у Немачкој и није се одвојио ни од једне велике верске заједнице, ни од католичке ни од претестантске цркве. УЖ је прахришћанска верска заједница људи који се свакодневно труде да у свим подручјима живота остварују и све више испуњавају Десет заповести и Беседу на Гори, Вечни Божји закон. Наши принципи су једнакост, слобода, јединство и братство.” Станојев је тврдио да они немају евиденцију о онима који их посећују у Београду, Новом Саду, Сомбору, Кикинди, Крагујевцу, али да функционера има од 30 до 50. Исто тако, професор немачког је понудио податак да у свету већ има 74 милиона припадника ове групе “прахришћана” (!) Станојев је тврдио да је “Габријела сестра међу осталом браћом и сестрама”, да су њене објаве општег карактера, да не управља животима људи у УЖ. У секти никог “није прогутао мрак” (мада су новине о томе писале!) Он сам је радио у једном УЖ-предузећу три месеца, и ништа му није било, примљен је братски. Портпарол УЖ је тврдио да је његова верска заједница толерантна према осталим верницима, а критична према немачкој држави кад су у питању “екологија, верске слободе, економија и политика”. Што се тиче немачке штампе, она је, као и наша, по Станојеву “пуна оваквих и сличних измишљотина” (часопис “Интервју”, 3, XI 1995.)
 
Такве “измишљотине” објављује и најугледнији немачки часопис за питање секти, “Берлински дијалог” 2/95. Немачки истраживач Јунген описао је психички терор и шиканирања у “Универзалном животу”. Скупио је и доказе да се неки витековци баве антисемитском пропагандом. Један од вођа секте јавно је тврдио да је холокауст Јевреја у нацистичкој Немачкој последица њихове “лоше карме”. Они су се под Хитлером нашли због карме која их прати из претходних живота. Јунген је описао нехуманост и тоталитаризам секте, мрачне политичке идеје и операције, индоктринацију деце, угрожавање болесних квази-медицинским поступцима. Секта има око 40000 следбеника, али својом пропагандом утиче на милионе. Негдашњи следбеници Габријеле Витек својим ближњима који се нису ослободили секте обраћају се поруком: “Не остављајте разум на улазу у “Универзални живот”!”
 
Да видимо шта се у секти сања, а шта се заиста догађа.

2 Comments

  1. I te kako ih ima i vrlo ozbiljno rade na sirenju Stajnerovih ucenja naocito iz oblasti poljoprivrede, to mnogima deluje bezazleno a ucinkovito, pa se rado ukljucuju u sve to.. No po plodovima se poznaju! Iako biodinamika sigurno ima konkretne efekte u smislu poboljsanja kvantiteta i kvaliteta u poljoprivredi, ljudi koji se njome bave ne mogu da sakriju ono cime im odise dusa, ono demonsko..Nazalost smo bili deo te price dok jos nista nismo znali, a na srecu se izvukosmo iz nje na vreme, bas zahvaljujuci plodovima po kojima smo ih poznali.

  2. Puno vam hvala sto ste U lavirintima tame stavili na internet.