У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ – ОД САЈЕНТОЛОГИЈЕ ДО САТАНИЗМА (ПРАВОСЛАВЉЕ И СЕКТЕ, КЊИГА IV)

 

У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ
Од сајентологије до сатанизма
Православље и секте, књига IV
 

 
БАХАЈЦИ
 
“Један Бог, једна религија, једно човечанство, једна планета” – то је циљ једне од главних Њу Ејџ – религија, која има око 5 милиона следбеника у свету, од којих 100.000 живи у САД.
Бахајска религија почиње у Персији (данашњи Иран) од младића који је био познат као Баб (“Капија”). Баб је говорио о скором доласку новог Месије, чији је он проповедник, и кога чека цело човечанство. Исламске хоџе Бабову поруку нису прихватиле. Елиминисале су га уз помоћ државних власти. Баб је ухапшен, мучен и 1850. године убијен у граду Тибри. Око 200.000 његових следбеника је побијено. Његови телесни остаци се сматрају светињом и налазе се у бахајском центру у израелском граду Хаифи.
Његов следбеник Бахаулах, сматра се оснивачем бахајске вере. Богат младић краљевске крви пострадао је у доба прогона Бабових следбеника, кад су га мухамеданци лишили имовине. Године 1863. он је себе прогласио обећаним Месијом кога је Баб проповедао; одмах затим, био је ухапшен и заточен. У затвору је написао низ писама која се данас сматрају бахајском верском светињом и Божјим откривењем. Бахаулах је најављивао светски поредак и светску цивилизацију, као и сједињење свих религија.
Према бахајској ”Изјави мира”, Бахаулах је настављач верске традиције учитеља какви су Авраам, Мојсеј, Буда, Заратустра, Исус и Мухамед. Истовремено, он је “већи од њих”, и коначно открива Божанске истине. Они сматрају да национализам мора да да место широј лојалности, “лојалности према човечанству као целини”. Бахаулах је говорио: “Земља је само једна држава и човечанство су њени грађани”.
Бахајци позивају на еманципацију жене, свеопште образовање, светски мир, као и усвајање заједичких духовних начела. Они кажу: “Препознавање јединства човечанства је прва темељна претпоставка за реорганизацију и администрирање светом као једном државом, целином човечанства”.
На крају, бахајци позивају на реконструкцију и демилитаризацију целог света, који ћe бити уједињен верски, политички, језички, писмом, мада ћe сваки народ сачувати своје “различитости” мањег значаја.
На планини Кармил у Израелу саградили су огромну палату коју називају “Лађа”, тврдећи да ћe она бити “духовни заклон човечанства”. “Божји трон на планети земљи”. У САД имају преко 400 школа, а блиски су им велики единбуршки војвода, принц Филип, који је подржао пред Уједињеним нацијама њихов пројекат издавања светих текстова човечанства. Сарађивали су и са генералним секретаром УН Перезом де Куељаром. Имају везе са центром Мартина Лутера Кинга за ненасилну друштвену промену, феминистичком групом ”Национални женски комитет” и ”Национална организацја жена”. Предавања држе у ротари – клубовима, а имају и симпатије масонерије.
Кажу да је историчар Арнолд Тојнби претпостављао да ћe бахајци бити “светска религија будућности”. Лав Толстој, који је самог себе искључио из Руске Православне Цркве, називао ју је “најузвишенијом и најчистијом од свих религијских учења”. Њу Ејџ покрет у бахаизму има свог доличног сарадника.
Бахајаца има и у Србији.

2 Comments

  1. I te kako ih ima i vrlo ozbiljno rade na sirenju Stajnerovih ucenja naocito iz oblasti poljoprivrede, to mnogima deluje bezazleno a ucinkovito, pa se rado ukljucuju u sve to.. No po plodovima se poznaju! Iako biodinamika sigurno ima konkretne efekte u smislu poboljsanja kvantiteta i kvaliteta u poljoprivredi, ljudi koji se njome bave ne mogu da sakriju ono cime im odise dusa, ono demonsko..Nazalost smo bili deo te price dok jos nista nismo znali, a na srecu se izvukosmo iz nje na vreme, bas zahvaljujuci plodovima po kojima smo ih poznali.

  2. Puno vam hvala sto ste U lavirintima tame stavili na internet.