У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ – ОД САЈЕНТОЛОГИЈЕ ДО САТАНИЗМА (ПРАВОСЛАВЉЕ И СЕКТЕ, КЊИГА IV)

 

У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ
Од сајентологије до сатанизма
Православље и секте, књига IV
 

 
КО СУ МУНОВЦИ?
 
“Ако вам се већ пружила прилика да у време када, као на жеравици, чекамо изборе у Босни и Херцеговини да би санкције СР Југославији биле дефинитивно укинуте, проведете неколико дана у хотелу “Шератон” у Вашингтону и да се рукујете са бившим председником САД Џералдом Фордом (1974-1977) и нама још боље знаним бившим председником САД Џорџом Бушом (1989-1993), упознате са високим функционером ОУН госпођом Морин, ћерком председника САД Роналда Регана и господином Едвардом Хитом, бившим британским премијером, загрлите срдачно, по мексикански, са бившим председником Мексика, старим знанцем, Луисом Ечеверијом и “дружите” са стотинак личности у чијим биографијама стоји да су били или да јесу председници држава и влада, шефови странака, чланови парламената, гувернери и губернатори, нећете одолети превеликом искушењу да о свему томе не напишете неколико речи за “Политику”.
У Вашингтон ме је довео позив Савета за светски мир на највишем нивоу, фондације “Вашингтон тајмса” и Федерације жена за светски мир да присуствујем инаугурационој Светској конвенцији Федерације породица за светски мир на којој су, уз остало, разматрана глобална питања тзв. породичних вредности за 21. век.
 
Моћ пропаганде
 
Ако се већ прича да су амерички саветници значајно допринели Јељциновој победи на протеклим изборима, што може али не мора да буде тачно, овде смо видели да Американци у пропагандно-политичком смислу заиста могу да постигну доста!
Мамутску конференцију на којој су доминирале теме о традиционалним вредностима породице које су на крају 20. века угрожене са свих страна, отворио је својом изванредном соло тачком Бил Козби, јунак чувене ТВ серије, причајући догодовштине из свог детињства, праћен громким смехом и аплаузом.
Џералд Форд, први говорник на првој седници, присећајући се времена свог председничког мандата и анализирајући садашњу ситуацију у свету, не занемарујући поенте скупа, осврнуо се и на судбину деце разведених родитеља која ни њега није мимоишла.
Џорџ Буш, први говорник на другој седници, објаснио је да нови светски поредак значи само “више слободе, више демократије”, нагласио да Американци не желе да буду “светски полицајац” изузев када је реч о таквим случајевима као што је била агресија Ирака на Кувајт, не пропуштајући да помене, у складу са темом скупа, да је 51 годину у браку са “најидеалнијом” женом на свету, својом Барбаром.
Едвард Хит, који је у британски Парламент ушао још 1950. године, био члан Черчиловог и Макмилановог кабинета пре него што ће и сам постати премијер, набројао је данашњих пет великих светских сила, можете се зачудити, овим редом: САД, Русија, Јапан, Кина, Европска унија.
Луис Ечеверија је светске прилике и проблеме тумачио из угла трећег света, изазивајући пажњу и разумевање због својих погледа, али и чињенице да, што се тиче породице, има осморо деце и осморо унучади.
Корета Скот Кинг, удовица легендарног Мартина Лутера Кинга, оснивач Кинговог центра за ненасиље, добила је највише аплауза за лепо изречене мисли о потреби толеранције, разумевања и ангажовања у борби за светски мир.
Председник Бостонског универзитета др Џон Силбер, госпоћа Бети Вилијамс, носилац Нобелове награде, дугогодишњи уредник “Њусвика” и главни уредник “Вашингтон тајмса” Арно де Борхгрејв и многи други, изложили су доста аргумената о стању и приликама у свету на прагу 21. века.
 
Неуништиви Корејац
 
Али, неоспорно, главна личност на овом скупу био је Корејац пречасни Мун: човек коме се 1935. године на једном брежуљку у Кореји указао Исус Христ, тражећи од њега да настави његову мисију; човек који је провео тешке дане заточења и других искушења у доба трагичног корејског сукоба; човек који је у Реганово време био у америчком затвору, не желећи да га избегне, премда је то могао да учини, оптужен за утају пореза; човек који на скупове које организује може да доведе најмоћније и најугледније људе света.
Ко је пречасни Мун: утемељитељ и лидер Цркве уједињења свих хришћана; оснивач и власник “Вашингтон тајмса”, акционар многих великих фирми и корпорација у САД и Јужној Кореји; иницијатор многих светских организација и скупова, као што су Самит светских медија, Савет за светски мир на највишем нивоу, Федерација породица, жена и ускоро младих; иницијатор званичног обележавања Дана родитеља у САД 28. јуна сваке године итд.
Уз све остало, пречасни Мун је човек који ужива високи углед у Јужној Кореји, а после срдачног сусрета са председником Ким Ил Сунгом пре десетак година у Пјонгјангу, могао би да претендује на место првог председника Северне и Јужне Кореје, ако дође до њиховог уједињења.
Пречасни, богати, моћни, контроверзни Мун говорио је више од два сата на завршној седници конференције. Својим крајње неконвенционалним понашањем на сцени и својим крајње неконвенционалним становиштима о свакодневним и васељенским темама настојао је и успевао да шокира занемеле слушаоце, навикле на углађене говоре и говорнике.
И на крају: заборавили сте ко је био Пет Бун! Сетите се педесетих и шездесетих година, када вас је одушевљавао својим сонорним гласом, не заостајући за Прислијем. Конференција је окончана у знаку тријумфа породичних вредности његовим изванредним шоуом у коме су, поред њега и с њим, певали још једна од његових ћерки и једна од његових унука! Јер, Савет за светски мир, Федерација жена за светски мир, Федерација породица за светски мир су муновске оргаизације. Мун, такође, држи и “Вашингтон Тајмс”.
 
Др Ранко Петковић
 
Тако изгледа текст из “Политике” објављен 12. августа 1996, у коме се говори о моћи и утицају Сун Мјунг Муна, вође једне од најопаснијих тоталитарних секти данашњице. Наша јавност је са њеном делатношћу била упозната захваљујући случају Вука Андрејевића, који је почетком деведесетих из Београда отишао у САД као средњошколац, да би у Њујорку био заврбован за двогодишњи рад у секти. Мајка и отац су га избавили, а затим открили да је један од људи који су секти помогли да се учврсти на нашем терену био Љубиша Ракић, стручњак за мозак, министар без портфеља у влади Милана Панића. Објављивање података о деловању секте донело је велике резултате: њена активност је смањена. То, међутим, не значи да ова секта неће поново доћи; то, такође, не значи да ова секта нема утицаја у свету, и то све већег и опаснијег.
Зато је потребно знати.
Знање помаже да се чува духовни опрез.

2 Comments

  1. I te kako ih ima i vrlo ozbiljno rade na sirenju Stajnerovih ucenja naocito iz oblasti poljoprivrede, to mnogima deluje bezazleno a ucinkovito, pa se rado ukljucuju u sve to.. No po plodovima se poznaju! Iako biodinamika sigurno ima konkretne efekte u smislu poboljsanja kvantiteta i kvaliteta u poljoprivredi, ljudi koji se njome bave ne mogu da sakriju ono cime im odise dusa, ono demonsko..Nazalost smo bili deo te price dok jos nista nismo znali, a na srecu se izvukosmo iz nje na vreme, bas zahvaljujuci plodovima po kojima smo ih poznali.

  2. Puno vam hvala sto ste U lavirintima tame stavili na internet.