У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ – ОД САЈЕНТОЛОГИЈЕ ДО САТАНИЗМА (ПРАВОСЛАВЉЕ И СЕКТЕ, КЊИГА IV)

 

У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ
Од сајентологије до сатанизма
Православље и секте, књига IV
 

 
МУН И СВЕТСКА ПОЛИТИКА
 
Као један од богатијих људи САД, Мун је увек настојао да држи везе са светским политичким естаблишментом. ЦИА га је својевремено користила за антикомунистичке кампање, нарочито на Блиском Истоку, јер је он свагда истицао своју верност начелима демократског капитализма. Међутим, иако је декларативно био заклети непријатељ комунистичке идеологије, то му није нимало сметало да одржава везе са диктаторским режимом Северне Кореје. Група муноваца активна је у овом бастиону комунизма од 1987. Госпођа Парк, “официр за везу” Муна и компартијске корејске врхушке, власник је Комерцијалне и Севернокорејске банке, а секта има деветоспратни хотел у Пјонг Јангу. Априла 1992, када је слављен осамдесети рођендан Ким Ил Сунга, на стадиону који носи име севернокорејског диктатора, у главном граду, одржана је свечаност, на којој је Сун Мјунг Мун проглашен за једног од седам хероја антијапанског отпора, мада са тим отпором није имао никакве везе. Мун није дошао на свечаност али је послао госпођу (другарицу?) Парк и издавача “Вашингтон Тајмса”. Мун је нудио Ким Ил Сунгу да, ако жели, свог сина Ким Јонг Ила образује на Западу као његовог, Муновог рођака.
Народна изрека “Пара врти где бургија неће” на Муновом покрету се показала нарочито тачном. Он у САД има, у суштини, веома мали број чланова – робова, који просе за њега и раде у његовим фирмама, али зато на своја предавања често доводи угледне јавне личности. Захваљујући средствима од привредних делатности секте, Мун познатим личностима које наступају на његовим скуповима даје од 80 до 100.000 долара. Тим парама за сат наступа (нешто мање или више) нису могли да одоле Розалин Картер, Корета Скот Кинг (удовица Мартина Лутера Кинга), бивши канадски премијер Брајан Малруни, бивши британски премијер Едвард Хит, супруга Роналда Регана Морин и некадашњи председник Костарике. Портпарол бившег председника САД Џералда Форда своје учешће на Муновим сеансама образлагао је претходним учешћем Горбачова. Мун је, да би утицао на јавно мнење у САД, купио “Вашингтон Тајмс”. На иницијативу свог газде, ове новине су 16. априла 1996. основале “Награду за националну службу”, која је додељена 154 америчких грађана, чак и постхумно. На додели је било 82 конгресмена, а укупно 3.200 гостију. Скуп је отворио протестантски фундаменталистички пастор др Џери Фолвел, а бивши амерички министар спољњих послова, и бивши челник НАТОа, Александар Хејг, одјржао је беседу у којој је истакао да су оптужбе на Мунов рачун лажне, и назвао га “водећом снагом међурелигиозног дијалога кад је у питању мир и стабилност”. Занимљива је судбина познатог комичара Била Козбија који је, кад је приметио да је преварен од стране Мунових организатора за одређену своту, покушао да раскине уговор са сектом. Под претњом судом, морао је да наступа пред једном групом Мунових следбеника који су, уместо да се смеју Козбијевим шалама, хватали белешке онога што је говорио!
Нарочите везе Мун одржава са бившим председником САД Џорџом Бушом. Тако је, на пример, Буш са супругом у марту 1995. говорио на скупу Мунове “Женске федерације за светски мир”. Његов портпарол је 26. јула 1995. изјавио да Буш и његова жена одлично познају позадину Муновог покрета, али да је циљ њихових наступа (а реч је о наступима у Јапану) “развијање пријатељства између јапанског и америчког народа”. У тој намери, Буш је 1995. говорио пред 50.000 јапанских муноваца у Токију (а Мун је у Кореји “херој антијапанског отпора”). Када се, међутим, ситуација сагледа мало дубље, испоставља се да је бивши вођа САД, човек који је, после заливског рата, изговорио синтагму “Нови светски поредак”, у ствари од Муна добио огроман новац. Само за једно предавање, одржано у јулу 1996, пред шест стотина чланица “Женске федерације за светски мир”, Мун му је на рачун пребацио 80.000 долара. Бескрупулозност америчког политичара не зна за границе, али је његова тобожња жеља да допринесе зближавања Јапанаца и Американаца показала своје наличје када су мајке чију је децу секта заробила испред стадиона на коме се Буш обратио јапанској Муновој омладини делиле летке упозоравајући на злочине ове психотерористичке организације.
Муновци, међутим, нису свугде добродошли. Против Мунових вођа на Филипинима, Федерика Нидуасе и Хонеста Буманга, због масовних венчања, подигнуте су 983 оптужбе, а за сваку би могли добити по осам година робије. Наиме, филипински закони забрањују агенције за упознавање и спајање странаца са Филипинкама. Према саопштењу Министарства иностраних послова од 4. маја 1994. године, Муну је још увек забрањен улазак у Немачку.
Игра се, на жалост наставља. У фебруарском броју часописа “Мормон” за 1995, Лилијан Шмит известила је да се мормони удружују са муновцима у борби за светски мир. Заједнички су се молили у мормонском храму – циљ им је да скупа раде на добру човечанства (и, вероватно, да деле плен у Русији.)

2 Comments

  1. I te kako ih ima i vrlo ozbiljno rade na sirenju Stajnerovih ucenja naocito iz oblasti poljoprivrede, to mnogima deluje bezazleno a ucinkovito, pa se rado ukljucuju u sve to.. No po plodovima se poznaju! Iako biodinamika sigurno ima konkretne efekte u smislu poboljsanja kvantiteta i kvaliteta u poljoprivredi, ljudi koji se njome bave ne mogu da sakriju ono cime im odise dusa, ono demonsko..Nazalost smo bili deo te price dok jos nista nismo znali, a na srecu se izvukosmo iz nje na vreme, bas zahvaljujuci plodovima po kojima smo ih poznali.

  2. Puno vam hvala sto ste U lavirintima tame stavili na internet.