У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ – ОД САЈЕНТОЛОГИЈЕ ДО САТАНИЗМА (ПРАВОСЛАВЉЕ И СЕКТЕ, КЊИГА IV)

 

У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ
Од сајентологије до сатанизма
Православље и секте, књига IV
 

 
“САТАНИНА ЦРКВА” АНТОНА ШАНДОРА ЛА ВЕЈА
 
Антон Шандор Ла Веј рођен је у Трансилванији 1930 године. Још као мали, слушао је приче о вештицама и вукодлацима, а тврди да је у петој години прочитао романе “Франкенштајн” и “Дракула”. У дванаестој години, усред II светског рата, играо се фигурама оловних војника и почео да изучава приручнике војне вештине. Тада је, насупрот хришћанској Библији, закључио да земљу неће наследити кротки, него моћни.
Студије је занемарио и изучавао је окултизам. Ушао је у “Клајд Бити циркус” (преселио се у САД), где је постао асистент укротитељу звери, а затим свирач на клавиру. У осамнаестој години је напустио циркус и придружио се мађионичару, од кога је научио хипнозу. У 21 години се оженио и почео да похађа Градски криминолошки колеџ Сан Франциска. Постао је полицијски фотограф. Снимао је убијена и унакажена тела. Суочивши се са таквим злом, питао се: “Где је Бог?” Напустио је и тај посао, и поново постао пијаниста у ноћним клубовима, настављајући окултистичку праксу и окупљајући следбенике. Сабирао је литературу о средњовековном сатанизму, али није веровао у лично постојање ђавола – тврдио је да је то психичка сила у човеку.
У току “Валпургијине ноћи”, 30 априла 1966 године, обријао је главу и основао прву “цркву сатане”. Почео је да се облачи као свештеник. Иако није веровао у личног ђавола, овај се очито радовао: то је била прва легализована “ђавоља црква” од када постоји Хришћанство.
Ла Веј је своју веру заснивао на тврдњи да људи, уместо духовног, чему их учи Хришћанство, треба да се сасвим окрену телесном, чулном, да уживају у храни, пићу и сексу. Обреди секте су оргијастички. Уз то, постоји ритуал заједничког проклињања непријатеља. У својих “Девет сатаниних заповести” он сатану представља као виталну силу и мудрост, уместо уздржања и духовних илузија о другом свету; позива на освету уместо на праштање, на уживање у свим гресима, итд. Према Ла Веју, који је доследан дарвиниста, “човек је само животиња, каткад боља, а најчешће гора од оних које ходају на све четири ноге, јер је човек, због божанског интелектуалног развоја”, постао најопакија од свих звери.
Роман Полански, филмски режисер склон игрању са сатанизмом, позвао је Ла Веја да му буде стручни саветник приликом снимања филма “Розмарина беба”, у коме се сатанизам пропагира отворено. Ла Веј је то са задовољством прихватио. Касније, 1969, други сатаниста, Чарлс Менсон, са својом бандом убио је Поланскову жену Шарон Тејт и њено друштво на журци у кући популарне глумице. Занимљиво је да је друга глумица, Џејн Мејнсфилд, кратко време пошто је пришла Ла Вејевој дружини, доживела саобраћајну несрећу у којој је погинула стакло аутомобила одсекло јој је главу, која никад није нађена.

2 Comments

  1. I te kako ih ima i vrlo ozbiljno rade na sirenju Stajnerovih ucenja naocito iz oblasti poljoprivrede, to mnogima deluje bezazleno a ucinkovito, pa se rado ukljucuju u sve to.. No po plodovima se poznaju! Iako biodinamika sigurno ima konkretne efekte u smislu poboljsanja kvantiteta i kvaliteta u poljoprivredi, ljudi koji se njome bave ne mogu da sakriju ono cime im odise dusa, ono demonsko..Nazalost smo bili deo te price dok jos nista nismo znali, a na srecu se izvukosmo iz nje na vreme, bas zahvaljujuci plodovima po kojima smo ih poznali.

  2. Puno vam hvala sto ste U lavirintima tame stavili na internet.