У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ – ОД САЈЕНТОЛОГИЈЕ ДО САТАНИЗМА (ПРАВОСЛАВЉЕ И СЕКТЕ, КЊИГА IV)

 

У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ
Од сајентологије до сатанизма
Православље и секте, књига IV
 

 
АНТРОПОСОФИЈА И ВАЛДОРФСКЕ ШКОЛЕ
 
Рудолф Штајнер, аутор преко стотину књига и брошура, поникао је из теозофског учења Јелене Блавацке, а циљ му је био да створи “хришћански окултизам”. Данас антропозофски покрет има чврсте корене у САД и Немачкој, а у Русији отварање штајнеровских “Валдорфских школа” при државним школским установама одобрило је Министарство просвете, које је омогућило праву навалу окултних секти у руске основне и средње школе (муновцима је на употребу дато 2000 руских школа).
Штајнер се родио 1861. у Аустрији. Стекавши титулу доктора, заинтересовао се за дело Јохана Волфганга фон Гетеа, нарочито за његово окултно учење о свету и човеку. Следећи Гетеа, он је тврдио да космос прожима извесна “сила”, коју неки зову ” Бог”. Сила је и и светла и тамна, и позитивна и негативна, и добра и зла – “све је једно”. Године 1902. Штајнер се учланио у Теозофско друштво и постао је секретар друштва за целу Немачку. С радошћу је прихватио учење о реинкарнацији, а Христа је прогласио “Господом карме”. Иступа из Теозофског друштва и оснива антропософију 1913. После десет година, у Дорнаху у Швајцарској саздао је духови центар “Гетенаум”, који је антроософски штаб до дана данашњег.
Штајнер је еволуциониста, који верује да човек до натчовештва може да стигне употребом разних окултних техника – визуализације, призивања духова, астралних путовања, итд. Медитацијом се открива стаза познања. Штајнер је негирао човеков пад у грех по опису Библије, и устврдио да је човек пао кад је изгубио “познање виших светова”. Свако се кроз низ инкарнација, селећи се из тела у тело, “враћа блаженству”. Планета земља такође пролази кроз еволуцију разних ваплоћења: сатурн (топлота), сунце (ваздух), месец (вода) и земља (минерал). Еволуцију човека и света надзиру духовна бића из горњих светова. Тренутно се води “рат духова” Сунца и Месеца, у коме ће “сунчани духови” победити, доносећи срећу човечанству.
Штајнер је тврдио да је “Христ” нешто што се достиже на мистички начин, да Еванђеља могу разумети само “иницирани”, јер је реч о једној врсти тајне недоступне онима који нису посвећени. Нови Завет је за њега имао исти значај као и “Бхгавад Гита”; на крају, Исус је само највећа мера савршенства до које може доћи “иницирани човек”.
Уместо другог Христовог Доласка, антропософија говори о доласку Сунчаног Бића које се још зове Скривени. Он је такође “Христ”, само друге форме (“Христесенција”). По Штајнеру, Исус је стекао “Христесенцију” кад је крштаван на Јорадну. Такође, била су два Исуса – један из Еванђеља по Матеју и Луки, а други “реинкарнација Заратустре”. Тело Исуса су за појављивање у овом свету припремала духовна бића, међу којима је био и Буда. Што се васкрсења тиче, Апостоли су Исуса видели “у духу”, “трећим оком”, што и ми можемо постићи путем медитације.
Поред Дуге, један од антропософских символа је и Змија. Гетенаумска змија има реп у устима, што означава постајање индивидуалног духа делом “духа макрокосмоса”. Други символ је купола, која је знамен достигнутог савршенства и ујединење мушког и женског принципа. Антропософи су основали своју “цркву”, која се зове “Хришћанска заједница”, и која има 350 свештеника у САД, Немачкој и Холандији. Они следбенике поучавају “преображавајућим силама љубави”, које зову “Христимпулс”. Имају обреде које је саставио сам Штајнер. Антропософи верују у постојање гнома, саламадара, силфа и осталих митских бића, сматрајући људско астрално тело делом “земаљске силе”. Имају и пољопривредне технике и ритуале, које зову “биодинамика”. Верују у светост краве, чија астрална аура негује “гноме”.
Валдорфске школе је подржао власник фабрике цигарета Валдроф Асторија из Штутгарта, па се оне зову по њему. Наравно, њихов план и програм такође је осмислио Штајнер. Један од основних предмета је еуритмија, окултно играње засновано на хиндуконцепту да су Бог и човек укључени у космички плес, и да је енергија свемира непрестано у покрету. У школама се предају нордијски митови, објашњавају се пагански панеони, историја Индије, Вавилона, Сумера, Персије и Египта; говори се о схватању хармоније и музике у древној Грчкој. Нагласак се ставља на бајке и вилинске приче, а повести Старог Завета, које се такође излажу, сматрају се такође неком врстом поучних бајки.
Учење о светлосним бићима и људском просветљењу, као и о Сунчаном Бићу, сродно је учењу илумината који су, преко розенкројцерства, са Штајнером били духовно повезани.
Антропозофа има и у Србији. Издају свој часопис.

2 Comments

  1. I te kako ih ima i vrlo ozbiljno rade na sirenju Stajnerovih ucenja naocito iz oblasti poljoprivrede, to mnogima deluje bezazleno a ucinkovito, pa se rado ukljucuju u sve to.. No po plodovima se poznaju! Iako biodinamika sigurno ima konkretne efekte u smislu poboljsanja kvantiteta i kvaliteta u poljoprivredi, ljudi koji se njome bave ne mogu da sakriju ono cime im odise dusa, ono demonsko..Nazalost smo bili deo te price dok jos nista nismo znali, a na srecu se izvukosmo iz nje na vreme, bas zahvaljujuci plodovima po kojima smo ih poznali.

  2. Puno vam hvala sto ste U lavirintima tame stavili na internet.