У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ – ОД САЈЕНТОЛОГИЈЕ ДО САТАНИЗМА (ПРАВОСЛАВЉЕ И СЕКТЕ, КЊИГА IV)

 

У ЛАВИРИНТИМА ТАМЕ
Од сајентологије до сатанизма
Православље и секте, књига IV
 

 
САЈЕНТОЛОГИЈА (ДИЈАНЕТИКА)
 
Један од кључних Њу Ејџ култова је сајентологија, чији је оснивач бивши писац научне фантастике Л. Рон Хабард. Његову књигу “Дијанетика / Савремена наука о менталном здрављу” прочитали су милиони широм САД, као и у другим земљама света. Чланови секте су, између осталих, музичар Чик Кориа, Присцила Присли, жена покојног рок певача Елвиса Прислија, глумци попут Тома Круза, Џона Траволте и Сони Боноа. Сајентолошка секта има око 700 храмова, мисија и група у преко 65 земаља света и рекламира се као “религија са најбржим ширењем по свету”. Милионе долара годишње троше на рекламу у средствима јавног информисања.
“Дијанетика је религија и наука” која се бави “везом између душе и тела”, “анализом, контролом и развојем људског мишљења”. Сами сајентолози тврде да је реч “дијанетика” спој две грчке речи “дија” – кроз и “нус”, што значи ум. Али, порекло те речи је, по свему судећи, другачије. Хабард, оснивач секте, у младости је био следбеник британског сатанисте Алистера Кроулија, који је обожавао египатског бога рата Хоруса и египатску мајку Богова Нут, коју Индуси славе као богињу смрту Кали а коју су Грци поштовали као Дијану. Према томе, “дијанетика” је од старогрчке богиње Дијане, чији је култ у Ефесу био изразито антихришћански настројен.
У књизи која је писана у сарадњи са његовим сином Џ. Роном Хабардом млађим, налази се сведочанство једне младе жене, следбенице култа, која је, због прекршаја извесних правила, била принуђена да учествује у “очишћујућем” ритуалу да би се поново укључила у групу. Ево како изгледа опис тог ритуала:
“Обреди су вршени у потпалубљу… Ту је издигнут велики идол (Мајке богова) Кали… Изгледао је веома чврсто и стварно и био је обојен у златну боју… Једина светлост у утроби брода била је светлост неколико свећа…
Она је довучена и приведена до Кали… Тада се, следећи правила која је оставио сам Л. Рон Хабард, поклонила и певала идолу, исповедајући своје “зле намере”… и замочила је своје руке у крв (или нешто што је било врло добра имитација) и размазала је по идолу, после чега су јој о врат окачили огрлицу од пилећих костију. Одатле је изашла шокирана и 48 часова била је у депресивном стању.”
Било да је сајентологија повезана са култом Дијане или не, њене технике “духовног усавршавања” су опасне и штетне. Хабард је тврдио да је човек по природи добар, али да страда због лошег живота у претходним инкарнацијама. Преко сајентолошких техника, од којих је најпознатије “очишћење” помоћу Еметра (електропсихометар, нека врста детектора лажи која прати стрес), особа може достићи “спасење”. Сајентологија има читав низ слуђујућих митова о ванземаљцима који лоше утичу на нас, као и духовну “расну теорију”. Највиша духовна раса данашњег човечанства је раса “Тетана”. “Оперативни Тетан” је “изнад чистоте” и “божанствен” (то је гуру секте). Чак ни Буда, ни “Христ”, тврде сајентолози, нису били “оперативни Тетани”, па су гуруи секте изнад њих. Сајентологија је антихришћанска и по вери у мноштво богова, тврдњи да је прича о Христу – легенда, да је пакао – “мит” и да је спасење – ослобођење од реинкарнације.
Сајентологија је, наизглед, прилично “комфорно” учење, које каже да је живот “игра” коју свако, ако се учлани у секту, може да добије. Охрабрују коришћење техника “астралне пројекције”, откривање “прошлих живота” и слично. Тврде да ће, кад они освоје власт у свету, престати проблеми са ратовима, дрогом, злочинима и загађењем животне средине.
То је основа учења сајентолога, али они код нас уопште нису познати по свом учењу. Познати су по скандалима. Познати су по томе што је њихова делатност ограничена у Немачкој, упркос захтевима САД да се “заштите верске слободе”. Познати су по томе што је немачка омладина бојкотовала филм “Немогућа мисија” у коме глуми Том Круз, поред Џона Траволте један од најпознатијих холивудских сајентолога. Сазнали смо да је вођа лионских сајентолога, Жак Мазје, осуђен на три године робије због самоубиства Патриса Вика, следбеника секте. Мазје је злоупотребио положај, утајио новац и примао мито, а његово деловање је директно повезано са Виковим суицидом. Па ипак, Четврти апелациони суд у Лиону прогласио је сајентологију религијом, и дао јој права тим поводом. Француска јавност је одмах реаговала, а министар унутрашњих послова Жан Пјер Шеванман је изјавио да одлука нема правну основу.
У православној Грчкој вођа сајентолога је ухапшен кад је у њиховом центру откривен списак од сто лица која се боре против секте, и која су осуђена да буду ликвидирана. Један од њих је био угледни свештеник, Антоније Алвезиополус, кога је секта ставила на прво место јер је био најпознатији стручњак за борбу против деструктивних религијских групација у Јелади. Поред тога, у атинском сајентолошком штабу нађени су компјутерски досијеи Грка са којима је секта дошла у додир. Испоставило се да су они на Балкану имали и политичке планове, од којих је најважнији – освајање власти у Грчкој, Бугарској, Албанији и земљама бивше Југославије, да би била створена тзв. “Булгревија”. Влада Саљија Берише била је у њиховим рукама.
Године 1986 у Милану сајентолози су били осуђени за манипулацију малолетницима, крађе и обмане, психофизичка злостављања, злоупотребу медицине.
Вести су пуне сајентолога. “Њујорк Тајмс” од 22 октобра 1993 пише да је Дејвид Мискевиџ, један од челника организације, пријавио да су му приходи свега 94.000 долара годишње. Међутим, с обзиром на то да он и остали чланови групе имају 5% прихода од зараде сајентолошке компаније “Author Service INC”, плус новац од других организација повезаних са сајентолозима, претпоставља се да се Мискевиџов приход креће од 400 – 800.000 долара годишње.
Волершајм, један од бивших чланова секте, жртва тоталитарне манипулације, добио је, после 14 година правне борбе, а по пресуди калифорнијског суда, право да почне се прикупљањем 6 милиона долара одштете. Он је изјавио: ” Добио сам парницу јер сам био натеран да се одвојим од вољених, натеран у огромни дуг, натеран у РПФ (једна од сајентолошких организација), психички малтретиран кад сам хтео да одем, и приморан да постанем заморче у сајентолошким експериментима са људима у примени техника преобликовања мишљења, због чега сам постао психотичан. Ако се нешто од тога десило неком од вас или неком кога знате, узмите адвоката и попричајте о својим правима.”
Све више сајентолога напушта организацију, и износи истину о њој. Неки од њих, попут Џона Атака, били су у самом врху секте. Други, попут Вог Јанга и његове жене Стејси, радили су у најповерљивијим штабовима организације, какав је “Уред за посебне послове” (“Office for Special Affairs”).
Кроз секту су прошли музичари Леонард Којен и Ал Жаро. Џез музичар Чик Корија тврдио је да га је сајентологија психолошки ослободила. Већ поменути Траволта је у секту обратио своју жену Кели Престон. Мајкл Џексон је такоће њихов симпатизер. Један од бегунаца из секте, Андре Табајојон, преко “Интернета” је пустио поруку о томе колико се новца даје за изградњу вила Траволти, Крузу, Присили жени покојног Елвиса Прислија, итд. Паре се узимају од обичних чланове секте, који за њу раде као робови; битно је да угледни пропагатори уживају.
А у Русији?
Према подацима које износи др Александар Дворкин, сајентолози у Русији имају од десет хиљада до тридесет хиљада следбеника. Јасен Засурски, декан Новинарског факултета Московског државног универзитета, доделио је Хабарду посмртни докторат за “посебне заслуге у књижевности и филозофији, и изузетну хуманитарну активност”. У позадини њиховог деловања у Русији стоје веома увежбани официри сајентолошког “Уреда за посебне послове” (ОСА), на чију делатност није имун ни бивши КГБ (садашња Федерална контраобавештајна служба).
Највећа православна земља на свету је духовно рањена и крвари. Сајентолози то осећају, па продиру свуда: има их у Москви, Иркутску, Перму, Јекатаринбургу, Нижњем Новгороду, Обнинску. Изградили су мрежу предузећа заснованих на тзв. “хабард-технологији”. Продрли су у металску индустрију, банке, саветодавне центре – 300 руских фирми плаћају порез (16%) прихода сајентолошком WISE центру у Америци. Од 1992. на хиљаде директора руских фирми ишло је на бизнис семинаре који коштају смешно мало – свега 500 долара. Циљ секте је да тако намами пословне људе, да би они предали своје фирме у њихове руке. Ови бизнис семинари држани су у Лос Анђелесу.
У Русији има све више тужби жртава сајентологија. Лена, 26-годишњакиња из Новгорода, оседела је од психичких траума које је доживела у секти. Она каже да су вежбе тако конципиране да могу да доведу лудила ако се прекину на пола. Она је гледала својим очима како човек, сав у грчевима, пада са столице пошто је радио “енграм свог рођења”. Лени су сајентолози отворено говорили да земљу хоће да врате Тетану и ослободе је од “Вашег (то јест. Православног) Господа Бога”.
Секта је позната по веома развијеној и опасној шпијунажи. Мери Сју Хабард, жена осниваче секте, са 135 сарадника је у влади САД спроводила операцију “Снежана”. Шездесет шпијуна и Мери Сју су откривени од стране ЦИА, а Рон Хабард је бродом побегао у неутралне воде, да би се склонио од истраге. Осамдесетих година био је оптужен у САД да новац секте (око 500 милиона долара) припада њему.
Дворкин сматра да сајентолози у Русији знају све важне државне тајне. Ова, по речима магистра философије Б. Н. Волова, “организација шпијунско – диверзантског карактера”, има за циљ продор у војне установе. Руска обавештајна служба заинтересовала се за њих, кад је сазнала да раде на откривању државних тајни у граду Омску. Продрли су у затворени град Јубилејни, где је астронаутички центар (руска НАСА). Циљ је био да у секту увуку што више официра. Официру који надзире рад клуба војске претили су смрћу јер им није дао да у тој згради држе оснивачки скуп секте. У нуклеарном граду Обнинску у пролеће 1995. подвргли су раднике једне фабрике оружја детаљним психотестовима. Директор фабрике војне оптике у Јекатаринбургу средствима фирме је основао један хабардовски колеџ и издао наредбу да сви радници морају користити хабардовску технологију…
Џон Атак, бивши сајентолог каже: “Кад би Русија постала сајентолошка земља, била би то катастрофа за читав свет, јер сајентологе занима само нуклеарно оружје”…
Онима који се баве њиховим делатностима на објективан начин прети се. Владимир Иванов, полицајац, шеф руског НАРЦОНОН-а (сајентолошка организација “за лечење наркоманије”) рекао је новинарки Јулији Шамал, која је радила документарац за ТВ “Руски дом”: “Ако карактер емисије буде такав да блати нашу оргаизацију, свим студентима ћу дати ваш фотос и адресу”…
Код нас су сајентолози почетком 1995, у “НИН”у штампали специјали огласни додатак “Пут до среће” (дело Рона Хабарда). На крају су издавачи (“Hapiness International”, Холивуд, Калифорнија) тврдили да дело нема везе ни са једном верском организацијом, нити са њеним спонзорством. Још једна важна препорука: “Због тога (што није религијско, нап. прев.) је допустиво да је као нерелигијску активност дистрибуирају владина министарства и службеници”. “Гласник интелектуалне својине СРЈ” бр. 6 за 1995. годину објавио је списак заштићених наслова сајентолошких фирми, из чега се види да секта има намеру да ради и код нас. Заштићени су наслови: ” Дајенетика”, “Dianetics”, “ОСА”, “Scientology”, “Sajentologija”, “Thе Bridge”, “MARK SUPER VII”, “LIFE ORIENTATION”, “KSW NEWS”, “POWER PLUS”, “LRB”, “L-11”, “L-12”, “MANAGMENT AND GLOBAL MARКETING CO LTD”, “ULTRA – WHЕELS”, “RELIGIOUS TECHNOLOGY CENTAR”, “PURIFICATION”, “CLEARSOUND”, “SOURCE”, “SUPER POWER”, “SUNSINE RUNDOWN”, “SOLO NOTS”, “SAINT HILL”, “POWER” “NOTS”, “NED”, “NEW LIFE RUNDOWN”, “AUDITED NOTS”, “CELEBRITY”, “CLEAR CERTAINTY RUNDOWN”, “FREEWINDS”, “EMETER”, “FALSE PURPOSE RUDOWN”, “FLEG”, “HAPPINESS RUNDOWN”, “FLAG OF EXECUTIVE RUNDOWN”, “HCO”, “L10”.
Ове фирме углавном су регистроване за “услуге образовања, наставе и филозофије”, “саветодавне услуге за повећање личних способности, спиритуалне свести и повећање свесности појединаца”, издавање “штампаних ствари, часописа, књига, материјала за наставу и обуку, брошура и памфлета”, “електронске уређаје за мерење менталног стања људи”, “припремање, администрацију, бодовање и процењивање тестова за одређивање личних особина”, али нуде и (Л10, рецимо), “компјутерске хардвере, терминале, видеомониторе, тастатуре компјутере и екране компјутерских терминала”… Дакле, сајентолози су спремни да “истрче на терен” у Србији и Црној Гори.
Екипу, пре утакмице, треба упознати.

2 Comments

  1. I te kako ih ima i vrlo ozbiljno rade na sirenju Stajnerovih ucenja naocito iz oblasti poljoprivrede, to mnogima deluje bezazleno a ucinkovito, pa se rado ukljucuju u sve to.. No po plodovima se poznaju! Iako biodinamika sigurno ima konkretne efekte u smislu poboljsanja kvantiteta i kvaliteta u poljoprivredi, ljudi koji se njome bave ne mogu da sakriju ono cime im odise dusa, ono demonsko..Nazalost smo bili deo te price dok jos nista nismo znali, a na srecu se izvukosmo iz nje na vreme, bas zahvaljujuci plodovima po kojima smo ih poznali.

  2. Puno vam hvala sto ste U lavirintima tame stavili na internet.