САБРАНЕ БЕСЕДЕ

 

САБРАНЕ БЕСЕДЕ
 

 
ПАСХАЛНЕ БЕСЕДЕ – ТОМ III
 
Беседа 2. у Недељу Светих Отаца Никејских[1]
1967. године у манастиру Ћелије
 
Ето недеље Светих Отаца Првог Васељенског Сабора. Откуда то? После чудесних невиђених догађаја, после Васкрсења Спаса, после Вазнесења, после Голготе, после целокупног живота Спаситељевог на земљи тридесет три и по године, Црква прославља Свете Оце Првог Васељенског Сабора. Зашто? Зато што су Свети Оци Првог Васељенског Сабора највећи борци са Светим Апостолима и уз Свете Апостоле највећи борци за једну истину истину да је Христос Исус Истинити Бог. То је њихова главна борба, то је њихова главна битка: Христос је Истинити Бог! У томе је сва њихова проповед, у томе је срце њихово, душа њихова, савест њихова. Христос је Истинити Бог, Христос је Богочовек. Ето, то је та сва истина коју Оци Првог Васељенског Сабора неустрашиво проповедају и исповедају. У дивним стихирама они се називају божанствени борци, борци који се боре неустрашиво, боре за најважније истине у свима световима и за најважнију Личност – за Истинитог Бога.
Шта је за човека важније у свету од тога? Зашто? Шта је то Богочовек Христос дао свету за шта су ових триста осамнаест Богомудрих Отаца сав живот свој дали Њему, посветили Њему, живели Њиме и за Њега, и данас владају световима из Небеског Царства. Шта су они то дали свету? Они су пренели и посведочили веру Апостола, веру да је Исус Христос Истинити Бог, да је Исус Христос Истинити Богочовек. Јер само као Истинити Бог и Истинити Богочовек Господ Христос је могао дати људима Вечни Живот. Јер борба за Истинитог Бога, уствари је борба за Вечни Живот.
Чули сте данас у Светом Еванђељу, где Спаситељ вели да је Он дошао у овај свет да свему да Живот Вечни.[2] То је циљ Његовог доласка у овај свет – да свему да Живот Вечни, да победи смрт, победи грех, победи ђаволе, да разори пакао, да људима осигура Живот Вечни. А шта је више и веће од тога? Шта је Бог могао дати веће људима од Вечнога Живота, и шта је Бог могао дати веће људима од Себе Сама? А Господ Христос је дао Себе Сама људима. Постао је човек, Он Истинити Бог. То је највећи дар који је Бог дао човеку…[3]
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Јеванђеље по Јовану 17,1-13
  2. Јн. 17,2
  3. Беседа није завршена. – Прим. препис.

2 Comments

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!