САБРАНЕ БЕСЕДЕ

 

САБРАНЕ БЕСЕДЕ
 

 
ПРАЗНИЧНЕ БЕСЕДЕ – ТОМ I
 
Беседа 9. на Светога Саву
1979. године у манастиру Ћелије
 
У име Оца и Сина и Светога Духа. Чиме се то Господ Христос одликује од свих учитеља, од свих просветитеља? Шта је то што Он даје, а ниједан други учитељ не даје? То је, браћо и сестре, Живот Вечни. Једина просвета, уистину просвета, то је Еванђеље Господа Христа и Његово свето учење – да је човек створен за Вечни Живот. И просвета која не ради на томе, није просвета него помрачење људско. Они који уче да је овај живот све, да ништа нема осим овог живота, говоре највећу лудост која постоји у свету. Ни ђаво није луђи од њих, ни ђаво не учи погрешније од њих. Вели се у Светом Писму: “Ђаво верује и дрхће”[1], а они не верују и не дрхћу. Зар се Бог шалио стварајући нас, зар се Он шалио стварајући ову дечицу? И тако, један огроман поток људи путује из времена у вечност.
Наша просвета, ако нам не даје Живот Вечни, ужас је, страхота је! Чему служи? Васпитава вукове! Оно што је Господ Христос донео свету као изузетно ново – то је Живот Вечни. Чули сте из Светог Еванђеља да је Он дошао да да живот свима у изобиљу[2]. У изобиљу. Шта је највећа мука и највећа страхота у овоме свету? Смрт! Уклонити смрт, уништити смрт, то је посао Господа Христа, то је посао вере наше, вере свете. Ми умртвљујемо смрт, ми се стално хрвемо са смрћу, ми се стално боримо са смрћу, јер осигуравамо себи Живот Вечни. Шта је то што доноси смрт и мени и теби, шта? Грех, грех, грех.
А Господ је дошао да узме грех света на Себе[3], дошао у овај свет да нас научи новом животу, животу безгрешном. Чули сте да се молимо данас неколико пута да нам Господ да сав дан савршен, свет, миран и безгрешан.[4] Значи, ти си позван и ја, да живимо безгрешним животом, то је наш позив у овоме свету, то је наша врховна просвета. Ако то просвета не даје, она је помрачење људи, помрачење свега. Погледајте какав мрак залива Европу, какви ратови, какви ужаси, и шта се све спрема?! Шта је то? То је европски човек измислио својом просветом, европски човек измислио сва средства за уништавање човека и човечанства. И хвале се просветом, а убијају људе! Само Први светски рат, а да не говорим о Другом светском рату, милионе и милионе жртава је дао. Други светски рат, дао је око сто милиона жртава. То, тај отров људи, тај помор света, измислио је својом просветом несрећни европски човек. Чему уче децу, чему уче овај свет, чему? Отимати, богатити се, само се богатити! Чему све то? Замисли, и ја, и ти, и сваки од нас, непрекидно корачамо – куда? Ка гробу. То је последња станица и моја и твоја. Ту стаје воз нашега тела. Гроб, ето, то је завршна станица мога и твога тела, мога и твога бића.
А Господ је дошао у овај свет да нас разбуди, да покаже да је душа вечна у човеку, да је душа створена за Вечни Живот, и да ми у овоме свету и овом животу имамо за дужност да стекнемо Живот Вечни – да стекнемо Живот Вечни. То је главни циљ нашега живота. Све је друго лаж, све је друго измишљотина, све је друго мука и невоља духа[5], све је друго страхота. И зато, ви родитељи, дужни сте да децу своју васпитавате чему? Да у овоме животу, као у некој основној школи, стекну и зараде Живот Вечни. Зато је Господ дошао у овај свет, да нам да ту просвету, да нам да тај живот, да нам да ту величину да будемо бесмртни, да победимо смрт. Побеђујемо смрт побеђујући у себи грех, побеђујући све што је рђаво, све што је зло. Зато, ми као хришћани, ако хоћемо да се разликујемо од животиња, ако хоћемо да се разликујемо од свега нижег и бедног, ако хоћемо да се разликујемо и од ђавола, онда једино можемо тако: ако верујемо у Господа Христа; ако верујемо у победу над смрћу и ми побеђујемо сваки грех, сваку смрт, сваког ђавола.
Нека би Благи Господ и вама, децо, и нама старијима дао те силе, те моћи, дао ту веру, да ми вером својом побеђујемо све што је грешно, све што је пролазно, све што је привидно. И да овим животом земаљским зарадимо Живот Вечни, и овим животом земаљским стекнемо Живот Вечни.
Свети Сава је најбољи Учитељ томе. Његова главна песма данас и говори о томе да је он постао Учитељ тога живота, Учитељ Српскога рода како се стиче Живот Вечни. По томе се он као Учитељ и разликује од других учитеља, који неће ту просвету, који неће Живот Вечни. А све што Српски народ има, велико и славно и трајно, то је од Светог Саве. То је њему дала вера у Господа Христа. То је њему дала вера у Господа Христа, то је њему дала Света Гора, то је њему дала вера Хришћанска и Православна. И ми, ако хоћемо да будемо прави Срби и ученици Светог Саве, треба да се непрекидно трудимо да стекнемо оно што даје Живот Вечни. Да осигурамо себи Живот Вечни, победивши сваки грех, свако зло, сваког ђавола.
Нека би Свети Сава и свима нама био Учитељ и Вођ у томе, да нас учи и води кроз овај живот и овај свет и уведе у Вечни Живот. Амин.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Јaк. 2,19
  2. Јн. 10,10
  3. Јн. 1,29
  4. Прозбена јектенија у Светој Литургији. – Прим. уредн.
  5. Књ. Пропов. 1,17

2 Comments

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!