САБРАНЕ БЕСЕДЕ

 

САБРАНЕ БЕСЕДЕ
 

 
ПРАЗНИЧНЕ БЕСЕДЕ – ТОМ I
 
Беседа 2. у Недељу по Богојављењу
1967. године у манастиру Ћелије
 
Oвај свет од крајњег севера до крајњега југа, од крајњег истока до крајњега запада, тамница је смрти, држава (смрти, држава смрти, силе смрти. То је свет, држава смрти, гради је ко? ђаво. Гради је сваким грехом који учини кроз човека, гради је великим злочинима, гради је гресима, увек гради …[1] Ништа, онда је сигурно земаљски свет …[2] и фабрика греха. А ко то гради ту фабрику, ко руководи, развија, и умножавајући грех у овоме свету умножавајући богоборство, неверје, безбожје, он јача ту државу смрти. Све је већи покољ душа, све више душа пада на бојишту земљином. А онај који је (са ђаволом), он гради ту државу смрти. Страшан је овај свет без Христа.
Ми …[3] Сва земља огромно непрекидно гробље. А људи, а род људски – леш до леша; и духовни и физички леш до леша; тело – леш до леша; душа – леш до леша. Такав је свет без Господа Христа, земаљски свет. Такав су свет хтели људи који су пригрлили грех и тиме одагнали све што је Божанско из света. И што се грех више ширио по природи људској, што су га људи све више волели и чинили, све је већа тама падала на срца људска, на савести људске, на душе људске. Грех: тама кроз коју се не види Бог, тама из које се не види Вечна Истина, не види Вечна Правда, не види смисао овога света; не види смисао ни човек ни род људски; не видим ни ја смисао свога живота, ни ти, нити икоје људско биће. Све, све гробље слепо, тамница! Сав је свет такав био до Христа. И зато је свет такав без Христа.
Господ је узео тело, вели се у светом Еванђељу у Посланици Јеврејима: да је Господ узео на Себе тело зато што су људи имали тело[4], еда би учинио шта? Да би смрћу Својом сатре државу смрти, ђавола[5]. Држава смрти, да, ђаво, зато је Господ постао човек да потисне смрт, да најури смрт из људскога бића, из овога света, из душе наше, из тела нашег, из савести наше, и свести наше, да човека ослободи лешинарства, да човека ослободи смрада греховног, смрада смрти. Господ је, сишавши у овај свет и постајући човек, почео да гради Државу Бесмртности, Државу Бесмртности – Цркву.
Ето, Црква и јесте Држава Бесмртности. Њу зида Богочовек, њу зида Господ Христос, њу зида Бог у телу. Разарајући државу смрти, разарајући њене темеље, разарајући грехе, разарајући све смрти, разарајући све ђаволе, све нечисте духове, све злодухе, све лажи, све обмане, сва зла које је човек посејао по земљи и по својој души и измислио заједно у друштву загрљени с ђаволи. Тако се у овоме свету боре две државе, боре две страшне силе: сила смрти грех, и сила Бога Господ Христос.
Шта је грех? Сенка, сенка! Чули сте у данашњем Светом Еванђељу како се вели да се Бог Господ Христос јавио у овоме свету. Овај свет земља и сенка смрти, земља и сенка смрти[6]. Сенка смрти, то је ђаво. Он је прекрио црним крилима својим сву нашу планету, и црне и мрачна сенка пала је на све нас, да се човек не види, људи се не виде, род људски се не види; тама и помрчина коју ђаво кроз грехе лије и разлива по људским бићима, по целој земљи.
И Господ, јави се у тој тами, у тој тами греха, у тој тамници смрти. Јави се Он Бесмртни, Победник смрти, да зида Државу Бесмртности, да зида Своју Цркву. Он се јавио у нашем земаљском свету, а не само то, него је пошао за човеком где год је био човек. У паклу ишао је, у најдоња места, вели се данас у Светом Еванђељу Апостола Павла, данашњем Апостолу[7]. Сишао је у најдоња места и онда извео из тих најдоњих места све људе и узвисио до највиших, изнад свих небеса. Пошао је за човеком свуда и извео човека у највећу славу. И Собом, Личношћу Својом Божанском, Господ Христос је и основао Царство Бесмртности, основао Цркву, која је Црква (храм) тела Његовог[8], тела Његовог, вечног тела које је васкрсло из мртвих. Победио смрт, победио пакао, победио ђаволе, и ето основано је Царство Бесмртности, (Царство) Цркве Христове, где човек не умире, где човек добија Божанску Бесмртност и Божанску Вечност.
И све што је Господ на земљи радио и урадио, радио је ради тога да изгради Државу Бесмртности, Цркву Своју, Тело Своје; да све људе унесе у Себе, у Своје Божанско, у Своје Богочовечанско биће; да сви постанемо органски делови Његовог Светог бића и тако савладамо све што је смртно, а то значи: савладамо све што је грешно, све што је грехољубиво, све што је ђавоље и паклено. Благовест (која) сјаји изнад еванђелских Благовести! Зато је дао у Цркви Апостоле, Пророке, Еванђелисте[9] да Себи изгради Државу Бесмртности и да сваки човек буде сам сила, сам представља Државу Бесмртности, савлађујући сваког ђавола, побеђујући га и разарајући тело његово.
Господ то је циљ над циљевима, то је смисао над сваким смислом људскога живота, то је циљ нашега постојања, постојања сваког човека и васцелог рода људског! Све то служи свакоме од нас. Последње слуге, служе и теби и мени. Ко? Они, сјајни и славни Бесмртници: Павле, Петар и Јован, и безброј њих Апостола, Мученика, Светитеља, Исповедника, Преподобника, безброј и безброј. Сви …[10] да са њима ми мали, бедни, вршимо дело службе[11]. Које? Какво је то дело службе? Црква! Да ми свим бићем уђемо у Цркву Христову, а ушавши у њу ми добијамо Господа Христа. Шта је Свето Крштење? Крштење је облачење у Христа[12]. Крштењем се улази у Цркву, Крштењем се и постаје мала црква. Сваки од нас крстећи се у Име Оца и Сина и Светога Духа[13], постаје већ испуњен Светом Тројицом, и постаје држава бесмртности, сила бесмртности, мудрост бесмртности. Побеђује и савлађује сваки грех, свакоме од нас даје се свака Божанска сила да може победити све што је грех, све што је смрт, све што је ђаво.
И ми треба сви да изградимо ту бесмртну државу: свака наша мисао, добра мисао, сваки подвиг, свака врлина, гле, то су зидари, то су неимари Државе Бесмртности, Цркве Христове у овоме свету. Свете Тајне и свете врлине, ето главних зидара наших који зидају Цркву Христову у овоме свету, којој врата паклена наудити не могу[14]. Све силе (пакла не могу уништити) …[15] Цркву Христову. Нашим Светим Тајнама: Светом Причешћу, светој молитви, светом посту, светој вери шта могу учинити нечисте силе, ако их ми пригрлимо свим срцем, свом душом, свом савешћу својом? Све је то потребно свакоме од нас, лично свакоме од нас: и мени, и мати Јустини, и теби Петре, и теби Павле, и Јоване, и Марко; и свакоме бићу људском потребно је све то што је Господ донео; потребно је све што је он дао Цркви, потребна је свака Света Тајна, свака света врлина. Ради чега? Свети велики и ненадмашни Апостол објављује: Све то што је Господ дао Цркви, и Апостоле и Пророке и Учитеље, и Пастире, све то што ми радимо зидајући Цркву Христову, ми то радимо због чега? Да сви достигнемо у јединство вере, јединство вере[16]. Да сви силном апостолском вером верујемо у Богочовека Господа Христа, јединог Победитеља смрти, јединог главног Градитеља, главног Неимара, главног Инжењера Државе Бесмртности. Да осигурамо јединство вере и познамо Сина Божија, Њега Господа Христа. То је знање изнад свих знања. То је сила изнад свих сила: “да достигнемо у човека савршена, човека савршена у меру раста висине Христове”[17]. То је задњи смисао сваког људског бића, васцелог рода људског.
Човек савршен: то је човек који се узвисио, човек Вечне Правде и Истине, човек Вечне Истине Христове, човек Вечног Живота Христовог, човек Вечног Еванђеља Христовог. То је савршен човек, победилац смрти, победилац сваког греха. Знај, када се бориш са својим гресима, ти се бориш са својим умртвитељима, ти се бориш са убицама, ти осигураваш себи бесмртни Живот Вечни, ти, ти све више постајеш бесмртан и вечан…[18]
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Пар речи нејасно на траци. Прим. препис.
 2. Пар речи нејасно на траци. Прим. препис.
 3. Пар речи нејасно на траци. Прим. препис.
 4. Јевр. 2,14-17
 5. Јевp. 2,14
 6. Mт. 4,16
 7. Еф. 4,9
 8. Jн. 2,21
 9. Еф 4.11
 10. Пар речи нејасно на траци. Прим. препис.
 11. Еф. 4,12
 12. Гал. 3.27
 13. Mт. 28,19
 14. Mт. 16,18
 15. Речи у загради додате по смислу. Прим. уредн.
 16. Еф. 4,11-13
 17. Еф. 4,13
 18. Беседа није до краја снимљена због недостатка траке. Прим. препис.

2 Comments

 1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

 2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!