САБРАНЕ БЕСЕДЕ

 

САБРАНЕ БЕСЕДЕ
 

 
НЕДЕЉНЕ БЕСЕДЕ – ТОМ II
 
Беседа 3. у Недељу 12. по Педесетници[1]
1977. године у манастиру Ћелије
 
Господ сав сишао у тело људско, у земаљски свет да би нас обновио. А ми смо били поцрнели од греха, поцрнели. Слика Божија што је у нашој души, икона Божија, поцрнела је од наших греха. Сваки грех је тама, а поготово ђаво је тама. А иза сваког греха – ђаво.
И Господ је дошао у овај свет да преобрази човека, да га врати својој Божанској чистоти, да га врати Божанској светлости; као што је засијао на Тавору, а ученици попадали на земљу од блеска Славе Божије[2]. Тако, Он показује и доказује, да Његова Божанска светлост може очистити и моју и твоју и свачију душу од свакога мрака, од свакога греха, од сваке смрти. Зато, ничим и никим се не може заменити Господ Христос. Нема мудраца, нема философа, нема богаташа, нема цара, нема владара, нема господара, нема људског бића које може заменити Господа Христа нама људима.
Зато је и дошао у овај свет, да на непосредан начин свакоме од нас да Живот Вечни. “Који верује у Мене има Живот Вечни”, вели Спаситељ[3]. Ништа се од тебе, брате, не тражи, ни богаство, ни ученост, ни благо овога света, то Господ не тражи од тебе. Само тражи једно – а то је вера. Вера у Њега да је Он Син Божији и да је дошао у овај свет да грешнике спасе, од којих сам први ја, и ти, и сваки од нас[4].
Кад се Господ, по милости Својој Божанској, спустио у наше блато, у наш земаљски свет ради нас, онда, онда смо и ми одговорни да ли га примамо, или не. Ништа лакше него ићи за Господом Христом, ништа лакше за спасење. Господ тражи од тебе веру у Њега. Сећате се како је Он многе болеснике питао: – Верујете ли да то могу учинити? Кад му два слепца долазе, и питају Га, и моле Га да их исцели, да им врати вид, Он вели: – Можете ли веровати? – Верујемо Господе, помози! И њима се отворише очи. Тако Господ даје сва богатства Неба, сав бесмртни живот, и теби и мени и свакоме. Ради чега? Ради вере у Њега: да је Он Истинити Бог! Не људи, не човек, нити свочовечанство скупа. Шта смо ми људи? Шта су сви политичари, цареви, краљеви – шта су? Комарци, стенице. Шта смо ми према смрти? Све њих смрт сатире. Чиме се хвалите, чиме ви владате овим светом? Када проливате безброј крви у овоме свету,ради чега то чините? Ради Вечнога Живота не, сигурно не! Него убијате човека и уништавате човечанство, измишљате неке лудорије. Ко се од вас може ма у чему упоредити са Господом Христом! Ко? Нико! Сигурно нико.
И зато, браћо моја, вера у Господа Христа јесте једино право истинско богатство у овоме свету. Зато, ради Господа Христа, и из љубави према Господу Христу, треба ти све Еванђелско, да би себи осигурао Живот Вечни и у овом и у оном свету. Живот Вечни почиње одавде и продужава се у ономе свету. То је наш пут, то је пут свакога човека. Сви други су лажни путеви, које обећавају вама политичари, цареви, краљеви, мудраци, све је то лук и вода, како каже народ. Све је то ништа према вечности, Вечном Животу, и према ономе што Господ Исус даје свакоме од нас, и сваком човеку када верује у Њега.
Погледајте на помоћ Свемилостиве Пресвете Богомајке, кад вам је тешко, када се бојите да приступите Господу Христу због грехова својих прибегните Њој, увек је Свемилостива, и увек готова да помогне свакоме. И тако вођени Њоме, ми ћемо осигурати Живот Вечни у ономе свету, а живот праведан у овом свету.
Нека Пресвета Богомајка свакога од нас води и руководи стазом Вечнога Живота. И кроз овај свет, и кроз капију смрти, уведе нас у Небески свет бесмртни и вечни. Да заједно славимо Чудесног Господа Христа кроза све векове. Амин.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Еванђеље по Матеју 19,16-26
  2. Mт. 17,2-6
  3. Jн. 5,24
  4. 1 Tим. 1,15

2 Comments

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!