САБРАНЕ БЕСЕДЕ

 

САБРАНЕ БЕСЕДЕ
 

 
ПРАЗНИЧНЕ БЕСЕДЕ – ТОМ I
 
Беседа 6. на Светога Саву
1973. године у манастиру Ћелије
 
Данас је Српско име најславније у свима Небеским Силама, јер гле, Свети Сава је Анђео међу Анђелима, Херувим међу Херувимима, Серафим међу Серафимима. И они, славећи њега славе уствари Српски род. Данас њему се клањају Херувими и Серафими величајући његове подвиге. Данас њега славе и прослављају Свети Апостоли, њега великог Апостола и највећег Апостола Српског рода. Они су свету дали светлост Господа Христа, дали истиниту, веру Свети Апостоли. То је Свети Сава, Апостол Српски, учинио за нас Србе, Апостол и Првоапостол у Српскоме роду и у српској историји.
Данас се Светоме Сави с братском љубављу клањају сви Свети Мученици, јер гле, Свети Сава је цео свој живот на земљи претворио у мучеништво за Господа Христа. Добровољни Мученик, лишио себе престола царског, свих блага овога света и бос и полуго монах живео у Светој Гори, подвизавајући се у посту и молитви, и чистећи душу, и освећујући себе, и тако тај први велики Српски Мученик, ето, данас доживљује славу на дан свога празника: да му се клањају сви Свети Мученици.
Гле, њему се клањају сви Свети Пустињаци, јер је он пустињу претворио у дом свој, и у пустињи себе обрадио и прерадио из несветог у светог младића, и прославио себе, а тиме и Српски род пред свима Светитељима Божјим. Данас, данас се нарочито клањају Светоме Сави сви Српски Светитељи, сви Српски Мученици, сви они који су животе своје дали за Истину Христову у овоме свету. Јер гле, сви наши Мученици у историји, сви наши Светитељи њега су имали за пример и за вођу. Он их је водио, он их је руководио у њиховом животу.
Шта је Свети Цар Лазар, кога ми величамо много? Он је заиста велики Великомученик Српски, али он је само остварио Еванђеље Светога Саве. Он је ишао путем Светога Саве. Косовско Еванђеље – то је Еванђеље Светога Саве. Одрећи се свега ради Господа Христа, одрећи се свега ради Његове Истине, Правде, Вечног Живота, то је аманет Светога Саве, који је свенародно остварио Свети Великомученик Цар Лазар, када се определио за Царство Небеско, у име целога народа положио живот свој за Истину Божју и Правду Божју у овоме свету.
Све што је српско у Небеској Србији данас се клања Светоме Сави, данас га велича, јер заиста, ми Срби ништа велико немамо у нашој историји што није од Светога Саве, ништа. Све што је велико, све је од њега. Погледајте, Српска земља са толико светих обитељи од кога је , чије је то дело? Његово, дело Светога Саве. Жича, Студеница, Хиландар, Каленић, Раваница, и наша мала обитељ Светих Арханђела, све је то од њега и од његових светих потомака Светих Немањића. И ова наша обитељ је од његовог потомка – Светога краља Драгутина. Нема великог дела, нема великог Србина који није постао то само благодарећи Светоме Сави, на првом месту њему.
Сва велика дела, сви велики људи наши постали су велики тиме што су остваривали идеал Светога Саве. Шта је идеал Светога Саве? Света Србија. Света Србија, света породица, то је идеал Светога Саве. Света држава, то је идеал светога Саве. О његовом животу његов ученик,[1] који је очима гледао све његове подвига, вели: “У нас је самодржац, и вођи, у нас Срба имамо закон, врховни закон то су еванђелске врлине”. То је живот Светога Саве. Еванђелске врлине то је врховни закон за Српску државу, за Српску немањићку земљу. И зато и данас ми не престајемо славити Светога Саву, јер славимо све оно што је велико у српском човеку и у српској историји. Истина, има међу нама много Синанпаша, који спаљују Светога Саву у души својој. То је њихова ломача, они себе спаљују. То ће осетити када душа њихова буде у Царству оног света.
Али сваки прави Србин прави је само онда ако себе руководи духом Светога Саве, ако себе огледа у његовом огледалу. Хоћеш да видиш какав си Србин: гледај себе у Светоме Сави, налази себе у њему. Какав изгледа лик твој када огледаш себе у његовом светитељству, у његовим подвизима, у његовом мучеништву за Српски народ. Никада Свети Сава није одрекао своју помоћ ниједноме Србину, а нема ниједног Србина духовног и великог у нашој историји, и пред Богом великог, ако није духовно чедо Светога Саве. Наши Светитељи – све су то духовна деца Светога Саве, па и сам отац његов велики Симеон Мироточиви, Стефан Немања, он је такорећи духовни син свога сина; и њега Свети Сава приволео да дође, да остави престо, дође у Свету Гору, замонаши се, посвети се, и постане Мироточиви. То је урадио син, мали син према своме великом оцу, и са својим великим богооцем.
Нека би Благи Господ, на молитву Светога Саве, и нас данашње Србе разбудио на све што је свето и велико, да и ми у земаљској Србији трудимо се да земаљску Србију претворимо у Свету Србију, и да служећи Светоме Сави ми уствари служимо своме спасењу, сваки од нас спасењу свога народа. Нека би Свети Сава и за свакога од нас, посебно присутних овде, и за ову нашу дечицу преклонио колена пред Господом Христом и молио свима нама духовни напредак, спасење, просветљење и истинску просвету, и нама и деци нашој. Нека би Његовим молитвама Господ Благи Христос увек био кроз наше Светитеље над Српским родом, над сваком српском душом и у овом и у оном свету. Амин.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Животописац Св. Сава Доментијан, или Теодосије. – Прим. уредн.

2 Comments

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!