САБРАНЕ БЕСЕДЕ

 

САБРАНЕ БЕСЕДЕ
 

 
НЕДЕЉНЕ БЕСЕДЕ – ТОМ II
 
Беседа на опелу добре хришћанке[1]
 
Браћо и сестре, док се Господ Христос није јавио у нашем земаљском свету са својим светим Еванђељем, ми људи нисмо знали ни шта је добро ни шта је зло, ни шта је истина ни шта је лаж, ни шта је правда ни шта је неправда. А што је најглавније, нисмо знали ни шта је добар човек ни шта је добра жена. Тек од Господа Христа ми знамо све то: Добро је само оно што долази од Господа Христа и што води Господу Христу; истина је само оно што долази од Христа и воду Христу; правда је само оно што долази од Христа и води Христу. А шта је добар човек: – Само Христов човек је добар човек; другим речима само хришћанин је уистини добар човек, и прави човек, и само хришћанка је у истини добра жена и права жена. Откуда то? Отуда што је само Христово Добро непролазно, бесмртно и вечно; што је само Христова Истина непролазна, бесмртна и вечна; што је само Христова Правда непролазна, бесмртна и вечна. Зато је и добро ове покојне хришћанке бесмртно и вечно, зато и истина њена бесмртна и вечна, зато је и правда њена бесмртна и вечна. Да, ево њеног добра, њене истине, њене правде у – деци њеној. То је непролазно и бесмртно и у њој и у деци њеној.
Тиме је, драга браћо и сестре, врла покојница пример добре хришћанке, а то значи: једине у истини добре жене у нашем земаљском свету. Јер, шта је добра хришћанка? – Добра хришћанка је жена која даноноћно остварује у своме животу еванђелско добро, еванђелску истину, еванђелску правду. Нема зла које она не може надвладати својим добром; нема лажи коју она не може развејати својом истином; нема неправде којој се она не може одупрети својој правдом. Она на увреду не одговара увредом, већ опраштајем; на зло не одговара злом, већ добром; на мржњу не одговара мржњом већ љубављу. Против сваког људског зла она изводи Божанско добро, и тако увек односи победу Христом.
Свака је мајка мученица, а на првом месту: мајка хришћанка. Зашто? Зато што се она дан и ноћ неуморно мучи и стара о телесном и духовном здрављу своје деце. У тој својој непрестаној бризи она сваки дан умире за своју децу. То је истина нашег земаљског света, истина којој се диве Небески светови. Јер ако има ичега на земљи чему се диве Анђели Небески, то је добра хришћанка, добра мајка, добра жена. Ништа није ни теже ни одговорније у нашем земаљском свету од дужности мајке хришћанке. Зашто? Зато што је њена главна дужност да деци својој осигура бесмртност и Живот Вечни. Осигура ли им то, осигурала је и себи Рај на Небу. Не осигура ли им то, њена душа стровалиће се у пакао, где је вечни плач и шкргут зуба. Како добра мајка хришћанка осигурава деци својој бесмртност и Живот Вечни? Ако их научи да живе по Христовом Еванђељу: јер у Христовом Еванђељу све је бесмртно и вечно. А узорна покојница је целог живота то радила: децу своју Еванђељу учила, Еванђељем одушевљавала, на Еванђељу васпитавала, на Еванђељу одгајила. Ето пред нама праве васпитачице. Јер само права хришћанка је права васпитачица; у пролазном земаљском свету хришћанска мајка је једина права васпитачица: јер је деци својој дала бесмртност и вечност. Да: јер је децу своју научила вечној и бесмртној еванђелској Истини, вечној и бесмртној еванђелској Љубави, вечној и бесмртној еванђелској Правди, доброти, молитви, кротости, смирености, нади. А то је оно што деци осигурава бесмртност и вечност. Такво васпитање је уствари вечно, јер се тиме и ради тога живи и у овом земаљском и у оном Небеском свету. Зар Истином Христовом не живе и Анђели на Небу и људи на земљи? Зар Љубављу Христовом и молитвом не живе и Светитељи на Небу и хришћани на земљи?
Драга децо драге покојнице, чувајте у себи бесмртност коју вам је мајка ваша у душу усадила! негујте је, јер се и она негом одржава, и негом усавршава. А све што је у вама бесмртно, одржаће се ако живите еванђелски, ако живите еванђелским добром и истином и правдом. Напутите ли еванђелску истину, еванђелско добро, еванђелску правду, ви ћете изгубити бесмртност што вам је ваша узвишена мајка оставила, и нећете се удостојити да видите у оном свету блажену и бесмртну душу своју узорне мајке, када дође час да промените светом.
Ова добра мајка, ова добра хришћанка, која данас креће у Небески свет, пример је самопожртвовања. Гле, није ли она сваки дан умирала за децу своју; није ли се и дан и ноћ жртвовала непрестано само да буде добро њима, њиховој души, њиховој бесмртности? А ви, децо, достојно ћете се одужити својој незаборавној мајци ако сваки дан будете васкрсавали у души својој сећање на њу, и молитве за њу, и љубав и поштовање.
Нема сумње, браћо и сестре, сада Анђели Небески с радошћу дочекују ову узорну мајку у оном свету, и уводе је у Небеско Царство. Тамо су несумњиво данас свети Арханђели Небески дочекали нашу драгу покојницу и увели је у блиставо Небеско Царство, којег нека Свемилостиви Господ и нас удостоји молитвама ове врле покојнице. Амин.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Објављена у књизи На Богочовековом путу, Београд 1980, са напоменом: “И ово је у целини претходно написана и сачувана беседа Оца Јустина, у рукопису, под датумом: 12/25. септембар 1945. године” – Прим. уредн.

2 Comments

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!