ПРИНОС САВРЕМЕНОМ МОНАШТВУ

 

ПРИНОС САВРЕМЕНОМ МОНАШТВУ
 

 
ПОЗДРАВНО СЛОВО
 
Доба сјајне Ромеје и Србије Немањића је било кратко, али довољно да се утврди темељ нашем народу, његовој Цркви и култури, да он узрасте до свог места у заједници народа. У оно време су Хиландар и светогорска пожртвованост хиландараца били непосредни источник и учесник те повести и узрастања.
Данас је на истом путу завештања светих Саве и Симеона изникла једна савремена и будућности посвећена хиландарска установа у отаџбини, “Задужбина Светог манастира Хиландара”. Њен задатак је да настоји да у нашем времену и пред очима света оваплоти две највеће заповести: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим… и Љуби ближњега свога као самога себе (Мт 22,37-39).
Књиге које се појављују пред нашим читаоцима један су од плодова делатности хиландарске Задужбине. Упознавајући савременог човека са богатим и спасоносним духовним наслеђем Цркве, Задужбина кроз своје библиотеке објављује дела православних аутора, од Светих Отаца до савремених богослова, духовника и писаца.
Тако Хиландар, кроз своју отаџбинску Задужбину наставља своје присуство у духовном и културном простору матице, непрекинутим писаним трагом, започетим делом и словом Светог Саве Српског.
 
Игуман манастира Хиландара
Архимандрит Мојсије

Comments are closed.