NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » ŽITIJE STARCA PAJSIJA SVETOGORCA

ŽITIJE STARCA PAJSIJA SVETOGORCA

 

ŽITIJE STARCA PAJSIJA SVETOGORCA
 
I VRLINE
 
10. Časno nadmetanje [ar]
 
Časno nadmetanje je, prema starcu, „blagočastivo izlivanje dobrote, bistra ljubav smirenog čoveka. Njegovo srce je ispunjeno velikom blagodarnošću prema Bogu i bližnjima, i iz duhovne osetljivosti (istančanosti) trudi se da uzvrati i najmanje dobročinstvo koje mu drugi čine“. Časno nadmetanje je ono što biva mimo obaveze i dužnosti, što se ne traži, već se vrši iz nekoristoljubive ljubavi.
Sva starčeva dela odlikuju se pomenutom vrlinom: jednostavna pomoć nekome, samopožrtvovanost u ratu da drugi ne bi bili u opasnosti i poginuli, a u monaškom životu širokogrudi podvizi, koji su prevazilazili njegovu izdržljivost. Potresalo ga je kada je i kod drugih video časno nadmetanje. On je govorio: „Postupajmo sa časnim nadmetanjem. Deca koja imaju časno nadmetanje paze kako da uspokoje i zablagodare roditeljima. Mi monasi treba da znamo šta uspokojava starca i da saglasno postupamo i pre nego što nam kaže. Imajte časno nadmetanje nemojte da zloupotrebljavate tuđu dobrotu. Čovek sa časnim nadmetanjem biva bombardovan blagoslovima, dok roptač rađa nesreću. Srce se ne čisti „klinom“[1], nego časnim nadmetanjem. Nemojmo dopustiti da se drugi umara na svom poslušanju kada mi završimo svoje. Žrtvujmo se. Neka žena je govorila: „Hristos se ožalostio, a i ja sam ga ožalostila. Ni ja ne želim da imam radost“. I bila je odlično! Govorila je drugima da se mole da nema radost, nego da pati zbog Hrista. Kakvo časno nadmetanje! I ukoliko je više govorila, utoliko je više radosti i umilenja imala. Ona je izašla iz sebe“.
Starac je preporučivao: „Nemojmo činiti dobro koristoljubivo, niti zakonski, nego iz ljubavi prema Bogu. I već nećemo samo sa lakoćom raditi ono što smo obavezni, nego ćemo žrtvovati i sve na šta imamo pravo“.
Kao monahu, njemu nije mu bilo dovoljno da vrši svoje pravilo i bogosluženje, uspokojavajući svoju savest da je ispunio svoje monaške obaveze. Njegovo časno nadmetanje ga je pokretalo da se predaje velikim podvizima i da za sebe ne zadržava ni snagu, ni vreme, ni spokojstvo. On je više mislio na druge, nego li na sebe i žrtvovao se da bi im pomogao.
Časno nadmetanje, vrlina koja mu beše svojstvena, kao svetovnjaka ga je pokazala dobročiniteljem, kao vojnika junakom i kao monaha svetiteljem.
 


 
NAPOMENE:

  1. Naziv praška za pranje veša iz starijih vremena.
Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *