НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О САМОУНИЖАВАЊУ
 
„Господе,Ти видиш моју болест. Ти знаш како сам грешан и немоћан; помози ми да трпим и да благодарим за Твоју благост“.
Драги моји! Ову снажну молитву је написао велики подвижник старац Силуан. Благодарити за Његову благост значи благодарити Богу за све жалости, болести, оптужбе и клевете.
Треба увек слушати глас савести, а ако смо се оглушили о савест, онда напада туга, униније. Понекад Господ попушта на нас због нашег немара и роптања својеврсну болест „опседнутост“, када зла сила продире у нашу савест. А некима ово попушта да би се укрепила у њима вера. Стога треба молити Господа да нам Он помогне да се избавимо од немара и небриге за спасење; у несрећама и искушењима треба побеђивати; не треба се љутити и жалити се на људе због лажних оптужби. Научимо се да волимо оне који нас вређају – своје добротворе; имајмо благу снисходљивост према људима.
Драги моји! Када будемо молили Бога за духовне дарове, на пример за мудрост, веру, наду, љубав, кротост и смирење, тада се сетимо да смо слика и прилика Божја, да је душа наша као некакав отисак Божанства и да се све богатство душе налази у Богу као у ризници из које можемо да црпимо најразличитије духовно благо.
Уздржавајмо се од падова да не бисмо оскврнили у себи лик Божји. Поверавајући се милостивој бризи Творца свега, са сваким смиреноумљем Му се обраћајмо с речима: „Мој ограничени дух је изашао од Твог безграничног, Свесавршеног Духа; ево ја сам убог, Владико мој, премудрошћу и разумом или вером, надом и љубављу, кротошћу и смирењем; погледај на жељу срца мог и даруј ми Твоју премудрост, веру непостидну, наду чврсту, љубав нелицемерну!“ Амин.

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *