ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О САМОУНИЖАВАЊУ
 
“Господе,Ти видиш моју болест. Ти знаш како сам грешан и немоћан; помози ми да трпим и да благодарим за Твоју благост”.
Драги моји! Ову снажну молитву је написао велики подвижник старац Силуан. Благодарити за Његову благост значи благодарити Богу за све жалости, болести, оптужбе и клевете.
Треба увек слушати глас савести, а ако смо се оглушили о савест, онда напада туга, униније. Понекад Господ попушта на нас због нашег немара и роптања својеврсну болест “опседнутост”, када зла сила продире у нашу савест. А некима ово попушта да би се укрепила у њима вера. Стога треба молити Господа да нам Он помогне да се избавимо од немара и небриге за спасење; у несрећама и искушењима треба побеђивати; не треба се љутити и жалити се на људе због лажних оптужби. Научимо се да волимо оне који нас вређају – своје добротворе; имајмо благу снисходљивост према људима.
Драги моји! Када будемо молили Бога за духовне дарове, на пример за мудрост, веру, наду, љубав, кротост и смирење, тада се сетимо да смо слика и прилика Божја, да је душа наша као некакав отисак Божанства и да се све богатство душе налази у Богу као у ризници из које можемо да црпимо најразличитије духовно благо.
Уздржавајмо се од падова да не бисмо оскврнили у себи лик Божји. Поверавајући се милостивој бризи Творца свега, са сваким смиреноумљем Му се обраћајмо с речима: “Мој ограничени дух је изашао од Твог безграничног, Свесавршеног Духа; ево ја сам убог, Владико мој, премудрошћу и разумом или вером, надом и љубављу, кротошћу и смирењем; погледај на жељу срца мог и даруј ми Твоју премудрост, веру непостидну, наду чврсту, љубав нелицемерну!” Амин.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]