НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О ЛУКАВСТВУ
 
Јер ће се истријебити који чине зло.
 
Псалам. 37, 9
 
Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у одијелу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви. По Плодовима њиховим познаћете их.
 
Матеј. 7, 16
 
Нема горег искушења него кад наиђете на ласкавог човека; ласкавац је страшнији од ма које звери: звер се показује онаква каква је, а ласкавац често испод смирења и врлине сакрива свој отров. Тако да је веома тешко препознати и сакрити се од његовог лукавства.
Лукав човек је вук у овчијој кожи: гајећи злобу и непријатељство он се приказује као пријатељ; ласкајући хвали оно што је лоше; увек пребивајући у миру приказује се као да је свет; гордост лажним смирењем, а завист поштењем покрива. Тешко лукавима, они су мрски пред очима Правде Божје.
Изговарамо свакодневно у молитви Господњој: „избави нас од лукавог“, зато треба бежати од лукавих, јер су исти као и демони.
Ласкавци су велики непријатељи наши; они нам заслепљују очи, не дају нам да видимо своје мане и зато нам преграђују пут ка савршенству, нарочито ако смо самољубиви и кратковиди. Стога увек треба заустављати ласкавце који нам говоре ласкаве речи или их се клонити.
Тешко ономе ко је окружен ласкавцима; благо ономе ко је окружен простим људима који не крију истину, макар и непријатну, који разобличују наше слабости, погрешке, пропусте, страсти.
Боља је горка истина од заслађене лажи. Труди се да увек будеш простосрдачан и искрен и немој да држиш једно у срцу, а друго у устима: зато што је то лукавство.

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *