ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О ЛУКАВСТВУ
 
Јер ће се истријебити који чине зло.
 
Псалам. 37, 9
 
Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у одијелу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви. По Плодовима њиховим познаћете их.
 
Матеј. 7, 16
 
Нема горег искушења него кад наиђете на ласкавог човека; ласкавац је страшнији од ма које звери: звер се показује онаква каква је, а ласкавац често испод смирења и врлине сакрива свој отров. Тако да је веома тешко препознати и сакрити се од његовог лукавства.
Лукав човек је вук у овчијој кожи: гајећи злобу и непријатељство он се приказује као пријатељ; ласкајући хвали оно што је лоше; увек пребивајући у миру приказује се као да је свет; гордост лажним смирењем, а завист поштењем покрива. Тешко лукавима, они су мрски пред очима Правде Божје.
Изговарамо свакодневно у молитви Господњој: “избави нас од лукавог”, зато треба бежати од лукавих, јер су исти као и демони.
Ласкавци су велики непријатељи наши; они нам заслепљују очи, не дају нам да видимо своје мане и зато нам преграђују пут ка савршенству, нарочито ако смо самољубиви и кратковиди. Стога увек треба заустављати ласкавце који нам говоре ласкаве речи или их се клонити.
Тешко ономе ко је окружен ласкавцима; благо ономе ко је окружен простим људима који не крију истину, макар и непријатну, који разобличују наше слабости, погрешке, пропусте, страсти.
Боља је горка истина од заслађене лажи. Труди се да увек будеш простосрдачан и искрен и немој да држиш једно у срцу, а друго у устима: зато што је то лукавство.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]