ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
НЕ СУДИ БЛИЖЊЕМ, НАРОЧИТО СВЕШТЕНИКУ
 
Молим вас, браћо, да не осуђујете не само свештеника, већ било ког човека, да бисте се удостојили опроштаја грехова, јер када видиш некога како греши, не знаш како ће завршити свој живот.
Онај разбојник кога су са Христом разапели био је човекоубица, а Јуда је био Христов ученик и апостол, и за кратко време се с њима догодила промена: разбојник је ушао у Царство Небеско, а ученик у погибао.
Зато не треба осуђивати човека, нека је и грешник, јер је он брат твој, а и откуд ти знаш његова добра и зла дела.
Многи су често грешили јавно, а онда су тајно принели право покајање; ми смо видели њихове грехе, а покајање и обраћање њихово не. Ми их осуђујемо као грешнике, а Бог им дарује оправдање.
Дакле, молим вас да не осећате злобу ни према коме, да не осуђујете никога, док не дође Праведни Судија Који ће на светлост да изведе сакривени мрак и да објави помисли срца.
Нарочито немој да осуђујеш свештеника Божјег због тајних и јавних грехова његових за које чујеш. Не говори о њему: ” Он је грешан и приступа Тајнама, и зато му не долази дар Духа
Светога”. Ништа слично не помишљај, већ препусти суд Срцезналцу Богу. Он је Судија, Испиталац тајни!
Имај у виду да је свештеник изнад тебе. Ако је свештеник и сагрешио, онда је сагрешио против Божанских заповести, а ти ниси постављен за судију и испитивача других. Знај за своје место и меру.
Дакле, не осуђуј никога, а нарочито светитеља Божјег, већ с вером, великим страхом, истинским покајањем и чистом савешћу приступај Божанским Тајнама, јер ако би Анђео Божји приносио Свету Бескрвну Жртву, а ти се причестио недостојно, ни Анђео те не би могао очистити од греха.
Јуда је примио Хлеб Божји од Самог Владике Христа, и “пошто се недостојно причестио Овим, уђе у њега сатана”. Чега нека нас избави Господ Бог Коме је слава у вјеки вјекова. Амин.
“Не будите немилосрдне судије људима који служе Богу и падају у животу у противречност са самима собом, то јест са својим благочешћем; у противречје их поставља са собом сам ђаво, њихов зли противник; он се снажно хвата зубима својим за њихово срце и приморава их да чине противно”. (Свети Јован Кронштатски)
 
 

 
 

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]