ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О БОГОХУЛНИМ И ОСТАЛИМ ЗЛИМ ПОМИСЛИМА
 
Многи трпе од злих помисли које изазивају непријатељска деловања. Постоје три врсте помисли: о блудној нечистоти, о неверовању у Бога, а посебно о хули на Бога, Пресвету Богородицу и угоднике Божје, на свете иконе, свете Тајне и све друге светиње.
У овим помислима нема греха ако их човек не жели, ако их мрзи и одбацује их; али ако их ко радо прима, тај смртно греши. Греши и онај исто који из незнања и малодушности сматра да те помисли од њега потичу: јер су оне демонски пород, и треба их њему приписивати, а не себи. Када човек одбацује хулне помисли, онда не само да није због њих крив, већ се и удостојава умножења небеске плате.
Дешава се и да човек, као у некаквом забораву, на неко време прими помисли, али кад се прибере, онда их одгони. У том случају треба из дубине срца уздахнути ка Господу и покајати се – и Господ ће опростити. Обавезно треба исповедати духовницима ове помисли, али не и детаљно објашњавати хулне речи, јер ово није могуће. Кога смућују ове помисли, томе их непријатељ још више појачава, а ко их ниподаштава, од тога непријатељ одлази посрамљен. За време напада ових помисли не треба ни у какву расправу и сваћу с њима улазити, већ непрестано творити Исусову молитву. Овај род се изгони ничим другим до молитвом и постом.
Хулне помисли се појачавају за време молитве и осталих добрих дела, а на оне који живе у небризи за спасење непријатељ ни не напада са хулним помислима.
Светитељ Нифонт се неколико година борио храбро са помислима неверја за шта је био награђен венцем од Самог Господа. Никада не треба очајавати због напада хулних помисли, већ се обраћати за помоћ духовном оцу.
Када ти понестане снаге у борби са злим помислима и жељама које те побеђују, види да ниси ти сам крив за то. Да ниси сам томе допринео својом раслабљеношћу. Да ниси ослабио у ревности у молитви и Богомислију – овим најделатнијим средством се труди да победиш грех и повратиш страх Божји и сладост Богоугађања.
Што се тиче смућивања због помисли, постоји само једно средство: трпљење са смирењем.
Када ти срце дотакне блудна помисао, прљава, лукава или хулна помисао пакости, зависти, шкртости, жеље за поседовањем, стомакоугађања и помрачи ти ум, реци себи са чврстим уверењем срца да је то ђавоља машта, и одједном ће помисао или помисли да ишчезну.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]