ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О УНИНИЈУ
 
Монаси и сви они који желе спасење тешко да могу да проживе свој живот, а да их никад не нападне досада и чамотиња, а понекад чак н благо очајање.
И светитељима Божјим је овладавало ђаволско очајање и чамотиња. А шта је тек с нама грешнима?
Треба се стално обраћати Господу и бити с Њим сваки час. Непријатељ је многе духом унинија отерао са тесног и спасоносног пута на широки и раван, али погибељни пут.
Онај кога обузме униније губи молитву и умире за подвиге. Униније је предворје ада, оно убија вољу, осећање, разум.
Униније је бич који убија енергију потребну за добијање Духа Светога у срцу.
Униније је демонска ствар. Униније је један од смртних грехова.
Стога никада, ни у којим околностима не треба падати у униније. Нема тог греха који би превазишао милост Божју, и нема те несреће, те болести која се не може уништити светом вером, чврстим уздањем у помоћ Свемогућег Бога. И немој да говориш тек тако: “Боље да умрем”. Већ кажи: “Како да се припремим за смрт”. Умрети је лако и не траје дуго, али да ли си спреман за смрт? Па после смрти долази суд свег твог живота. Ти ниси спреман за смрт, И ако би ти она дошла, задрхтао би целим телом.
Немој да очајаваш у борби са непријатељем бестелесним, већ и у муци и неприлици прослављај Господа Који те је удостојио да ради Њега трпиш борбу с лукавом змијом и да због Њега добијаш ране: јер да ниси почео да живиш благочестиво и да јаче желиш да се сјединиш с Богом, онда те непријатељ не би нападао и не би те мучио.
Пао си – устани, потруди се да се исправиш. Никако се не сме очајавати. Немој бити малодушан, не падај у униније када те мрзе људи због тога што разобличујеш њихов пут, већ се радуј имајући на уму Спаситељеве речи: блажени сте када вас људи замрзе.
И верујте у заступање Мајке Божје. Верујте!

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]