НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О УНИНИЈУ
 
Монаси и сви они који желе спасење тешко да могу да проживе свој живот, а да их никад не нападне досада и чамотиња, а понекад чак н благо очајање.
И светитељима Божјим је овладавало ђаволско очајање и чамотиња. А шта је тек с нама грешнима?
Треба се стално обраћати Господу и бити с Њим сваки час. Непријатељ је многе духом унинија отерао са тесног и спасоносног пута на широки и раван, али погибељни пут.
Онај кога обузме униније губи молитву и умире за подвиге. Униније је предворје ада, оно убија вољу, осећање, разум.
Униније је бич који убија енергију потребну за добијање Духа Светога у срцу.
Униније је демонска ствар. Униније је један од смртних грехова.
Стога никада, ни у којим околностима не треба падати у униније. Нема тог греха који би превазишао милост Божју, и нема те несреће, те болести која се не може уништити светом вером, чврстим уздањем у помоћ Свемогућег Бога. И немој да говориш тек тако: „Боље да умрем“. Већ кажи: „Како да се припремим за смрт“. Умрети је лако и не траје дуго, али да ли си спреман за смрт? Па после смрти долази суд свег твог живота. Ти ниси спреман за смрт, И ако би ти она дошла, задрхтао би целим телом.
Немој да очајаваш у борби са непријатељем бестелесним, већ и у муци и неприлици прослављај Господа Који те је удостојио да ради Њега трпиш борбу с лукавом змијом и да због Њега добијаш ране: јер да ниси почео да живиш благочестиво и да јаче желиш да се сјединиш с Богом, онда те непријатељ не би нападао и не би те мучио.
Пао си – устани, потруди се да се исправиш. Никако се не сме очајавати. Немој бити малодушан, не падај у униније када те мрзе људи због тога што разобличујеш њихов пут, већ се радуј имајући на уму Спаситељеве речи: блажени сте када вас људи замрзе.
И верујте у заступање Мајке Божје. Верујте!

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *