ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О ОСУЂИВАЊУ И СПЛЕТКАРЕЊУ
 
Господе! Даруј ми да видим сагрешења моја
и да не осуђујем брата мога.
 
Преп. Јефрем Сиријски
 
Почетак спасења јесте самоукоревање! Сматрај себе горим од свих, немоћнијим у духовном погледу, и себе презири, мрзи због грехова – то је благочестиво и праведно, а другима снисходи, друге поштуј и воли, иако носе ране од прегрешења, ради тога што су према лику Божјем створени и удови су тела Исуса Христа.
Сваког човека поштуј и не вређај. Не осуђуј онога који ти противречи.
Немој никога осуђивати, и Бог те неће осудити.
Бог је показао апостолу Павлу да ниједног човека не треба сматрати прљавим и нечистим.
Суд припада Једином Господу, Судији живих и мртвих. Ко осуђује друге нека зна да га је Бог већ осудио. Осуђујући некога узимамо на себе његов грех. Ко је у греху, тај и одговара.
“Не судите да вам се не суди” – каже Господ (Матеј. 7,1).
Не треба да се љутимо на оне који нас угрожавају и клевећу на нас, већ морамо да их стрпљиво подносимо, знајући да нас Господ неће презрети према Својим речима: “Моја је освета, ја ћу вратити” (Римљ. 12,19).” Али ако један другога уједате и прождирете, гледајте да се међусобно не истријебите” (Гал. 5,15).
Нека макар и за познату ствар некога оцрњујеш, и за то нећеш избегнути казну, јер ти неће по делима његовим, већ по речима твојим судити Бог. Јер Он говори: “Речи твоје судиће ти”.
“Јер каквим судом судите, онаквим ће вам се судити” (Матеј.7,2).
Сам себе чувај, а паду другога се не смеј.
Ко ближњега осуђује, тај његове грехе на себе узима и даће одговор на дан Страшног Суда Божјег, а највише они који осуђују свештенички чин.
Ко осуђује ближњег куди га, понижава у срцу, изобличава гневно, говори о њему лоше пред другима, тај одстрањује од себе милост и уништава све своје добре плодове. Таквоме Бог одузима истинско покајање.
Ко воли да клевета, тај служи ђаволу. Немој се наслађивати подсмесима и не саучествуј са клеветницима, јер ће их оставити Господ.
Не суди пре времена, док не дође Господ, Који ће осветлити сакривено у мраку и открити намере срца, и тада ће свако имати похвалу од Бога. Сам себе суди и немој да дајеш повода за осуђивање ближњих.
Осуђивање долази више због гордости. Онај који осуђује неће бити смирен никада, и таквом човеку се не даје Исусова молитва. Молитва је дар Божји и даје се за врлински живот.
Сплеткарење је смрт душе. Молитва сплеткароша, његови пост и милостиња су мрски Богу.
Сплеткароше (опадаче) је апостол предао истој осуди као и убице (1 Кор. 6, 9-10).

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]