НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О ОСУЂИВАЊУ И СПЛЕТКАРЕЊУ
 
Господе! Даруј ми да видим сагрешења моја
и да не осуђујем брата мога.
 
Преп. Јефрем Сиријски
 
Почетак спасења јесте самоукоревање! Сматрај себе горим од свих, немоћнијим у духовном погледу, и себе презири, мрзи због грехова – то је благочестиво и праведно, а другима снисходи, друге поштуј и воли, иако носе ране од прегрешења, ради тога што су према лику Божјем створени и удови су тела Исуса Христа.
Сваког човека поштуј и не вређај. Не осуђуј онога који ти противречи.
Немој никога осуђивати, и Бог те неће осудити.
Бог је показао апостолу Павлу да ниједног човека не треба сматрати прљавим и нечистим.
Суд припада Једином Господу, Судији живих и мртвих. Ко осуђује друге нека зна да га је Бог већ осудио. Осуђујући некога узимамо на себе његов грех. Ко је у греху, тај и одговара.
„Не судите да вам се не суди“ – каже Господ (Матеј. 7,1).
Не треба да се љутимо на оне који нас угрожавају и клевећу на нас, већ морамо да их стрпљиво подносимо, знајући да нас Господ неће презрети према Својим речима: „Моја је освета, ја ћу вратити“ (Римљ. 12,19).“ Али ако један другога уједате и прождирете, гледајте да се међусобно не истријебите“ (Гал. 5,15).
Нека макар и за познату ствар некога оцрњујеш, и за то нећеш избегнути казну, јер ти неће по делима његовим, већ по речима твојим судити Бог. Јер Он говори: „Речи твоје судиће ти“.
„Јер каквим судом судите, онаквим ће вам се судити“ (Матеј.7,2).
Сам себе чувај, а паду другога се не смеј.
Ко ближњега осуђује, тај његове грехе на себе узима и даће одговор на дан Страшног Суда Божјег, а највише они који осуђују свештенички чин.
Ко осуђује ближњег куди га, понижава у срцу, изобличава гневно, говори о њему лоше пред другима, тај одстрањује од себе милост и уништава све своје добре плодове. Таквоме Бог одузима истинско покајање.
Ко воли да клевета, тај служи ђаволу. Немој се наслађивати подсмесима и не саучествуј са клеветницима, јер ће их оставити Господ.
Не суди пре времена, док не дође Господ, Који ће осветлити сакривено у мраку и открити намере срца, и тада ће свако имати похвалу од Бога. Сам себе суди и немој да дајеш повода за осуђивање ближњих.
Осуђивање долази више због гордости. Онај који осуђује неће бити смирен никада, и таквом човеку се не даје Исусова молитва. Молитва је дар Божји и даје се за врлински живот.
Сплеткарење је смрт душе. Молитва сплеткароша, његови пост и милостиња су мрски Богу.
Сплеткароше (опадаче) је апостол предао истој осуди као и убице (1 Кор. 6, 9-10).

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *