НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О ГНЕВУ И ГОРЉИВОСТИ
 
Неки мешају гнев и горљивост. Гнев, раздраженост, пакост је једно. А постоји и горљивост. То је када се пламено служи Господу, пламено се труди за Њега да би се спасао човек. Понекад је потребно уразумљивати човека најстрожим речима. Не љутитим, већ управо строгим. У томе се и испољава горљивост, то јест ревност за спасење ближњег.
И ја као ваш пастир понекад морам да поступам с вама строго. Али боље је да се човек увреди, него изгубити благодат свештенства. Многи из незнања или немара свог прилазе духовном оцу опуштено, као пријатељу или познанику. А треба се помолити пре него што приступиш духовном оцу да би нам Господ преко њега открио Своју вољу. Приступати му треба с побожношћу и чврстом вером да ће нам Господ преко оца указати на једини поуздани и исправни пут.
Неки немајући расуђивање често падају у униније. Ропћу када им духовник каже неку примедбу. Спаси нас, Господе, од тога! Савест нам је прљава и душа нам је прљава. Стога треба добродушно прихватати све могуће примедбе које нам духовник каже: не треба се љутити, нити очајавати, већ супротно – радовати се и благодарити Бога.
У пастирском Богословљу је речено да се отац духовни не даје ради дружења, већ ради спасења.
Свети Јован Златоуст, светитељ Николај Чудотворац и чак и увек нежни преподобни Серафим Саровски су такође били строги и испољавали су горљивост. Нису могли да трпе неправду.
Подражавајући ова велика светила и ја се ватрено трудим да посејем врлине у ваша срца. У ствари, не препоручујем то ја, већ Црква, и Господ налаже да се тако чини: наговарај, разобличавај строго, строго кажњавај, али спасавај! За то се и даје свештенички чин.
Понекад је потребно испољавати и горљивост према својој духовној деци, јер их треба сакупити све, све своје овце, да се ни једна од њих не изгуби. А духовна деца треба да помажу свом духовном оцу, треба да оправдавају своју сврху, да бих изашавши пред Престо Судије у последњи дан могао да смело кажем: „Ево мене и мојих оваца!“

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *