ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О ГНЕВУ И ГОРЉИВОСТИ
 
Неки мешају гнев и горљивост. Гнев, раздраженост, пакост је једно. А постоји и горљивост. То је када се пламено служи Господу, пламено се труди за Њега да би се спасао човек. Понекад је потребно уразумљивати човека најстрожим речима. Не љутитим, већ управо строгим. У томе се и испољава горљивост, то јест ревност за спасење ближњег.
И ја као ваш пастир понекад морам да поступам с вама строго. Али боље је да се човек увреди, него изгубити благодат свештенства. Многи из незнања или немара свог прилазе духовном оцу опуштено, као пријатељу или познанику. А треба се помолити пре него што приступиш духовном оцу да би нам Господ преко њега открио Своју вољу. Приступати му треба с побожношћу и чврстом вером да ће нам Господ преко оца указати на једини поуздани и исправни пут.
Неки немајући расуђивање често падају у униније. Ропћу када им духовник каже неку примедбу. Спаси нас, Господе, од тога! Савест нам је прљава и душа нам је прљава. Стога треба добродушно прихватати све могуће примедбе које нам духовник каже: не треба се љутити, нити очајавати, већ супротно – радовати се и благодарити Бога.
У пастирском Богословљу је речено да се отац духовни не даје ради дружења, већ ради спасења.
Свети Јован Златоуст, светитељ Николај Чудотворац и чак и увек нежни преподобни Серафим Саровски су такође били строги и испољавали су горљивост. Нису могли да трпе неправду.
Подражавајући ова велика светила и ја се ватрено трудим да посејем врлине у ваша срца. У ствари, не препоручујем то ја, већ Црква, и Господ налаже да се тако чини: наговарај, разобличавај строго, строго кажњавај, али спасавај! За то се и даје свештенички чин.
Понекад је потребно испољавати и горљивост према својој духовној деци, јер их треба сакупити све, све своје овце, да се ни једна од њих не изгуби. А духовна деца треба да помажу свом духовном оцу, треба да оправдавају своју сврху, да бих изашавши пред Престо Судије у последњи дан могао да смело кажем: “Ево мене и мојих оваца!”

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]