ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
НЕСТИЦАЊЕ
 
Нестицање,трећи од основних завета монаштва, јесте природна допуна прва два и ствара нераскидиво јединство с њима у циљу достизања чисте молитве и највећег уподобљења Богу, путем уподобљења Исусу Христу Који није тражио благо на земљи, тако да није имао где главу заклонити (Мт. 8,20).
Искуство је показало да је за чисту молитву неопходно ослободити ум од слика предмета који га оптерећују.
У монашком завету нестицања наглашена је борба са страшћу “лакомства” или “среброљубља” и “вештаствољубља” (” предметољубља”).
При том монах обећава не толико да живи у сиротовању колико да ослободи свој дух од жеље “да има”, а знак је тога достизање силне тежње “да се нема” до таквог степена, да истинити подвижник нестицања престаје да штеди и само тело своје. Једино под тим условом је и могућ заиста царствени живот духа.
У почетку ће се учинити несхватљивим како је могуће ослободити се сасвим од ствари, оне су неопходне. Разуме се, не ради се о томе да се одбаци апсолутно сваки предмет (ствар), него да се ограничимо у стварима и да имамо само неопходне, без којих би живот већ постао немогућ. При томе је мера те могућности различита код свакога. Савремени свет није могао да устроји свој живот тако да има довољно слободног времена за молитву и за духовно сазерцање Божанског битија.
Томе је узрок похлепна страст “имати”. Ову страст лакомства апостол Павле је назвао идолопоклонство (Кол. 3,5), а Јован Лествичник “ћерком неверја”, “хулом на Еванђеље, одступништвом од Бога” (Слово 16).
Право хришћанско нестицање непознато је и несхватљиво овом свету, а оно је истинско и неупоредиво богатство, које доноси велико спокојство.
Љубав према стицању одгони љубав према Богу и човеку.
Среброљубље, то јест лакомство, јесте и назива се “корен свију зала” (1 Тим. 6,10),и заиста оно је такво јер порађа отимања, завист, раздвајања, непријатељства, жестокост, мржњу, убиства,ратове.
Дакле, истргнути се из ропства приземних брига, очистити свој ум и дати духу да се наслађује богоподобном слободом, окусити највиша блага, лако презрети земаљско… не бити пристрашћен, све што се има сматрати ни за шта, а не жалостити се кад се нема, него живети исто као и да се има, молити се чистом молитвом – коначни је циљ нестицања.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]