ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
ПОКАЈНИ ПЛАЧ
 
Блажени који плачу, јер ће се утешити
 
Мт. 5, 4
 
Сећање на смрт рађа плач због грехопада, због страшног удела који очекује грешника загробно. То није случајна, повремена жалост срца, која се излива у сузама, већ непрестано покајно мучење душе, које доводи до самозаборава, то је судбина палог човека, неизбежна и неминовна, ако не у овом животу, оно за гробом – на целу вечност. Ко овде не оплакује себе, тај ће вечно плакати тамо.
Код новопочетних има много различитих начина настанка суза и то: бивају сузе од природе, од Бога, од жалости, оне за осуду и оне за похвалу, из таштине, од блуда, из љубави, од сећања на смрт, од много тога другог.
Веома је утешно што се све сузе, посредством страха Божијег могу обратити у сузе чисто духовне и спасоносне.
Истинско умилење је дар Божији, али Господ даје Своје дарове само онима који ишту, и отвара само онима који куцају и само подвижници који с напором траже, задобијају Царство Божије (Мт. 7,7; 11,12).
Да би се заслужио и задобио високи дар суза неопходно је уложити знатан напор и сва могућа средства за то, а то су: сећање на смрт и вечне муке, изучавање Писма, стрпљење, самоодрицање, одсецање своје воље, не обраћање пажње на туђе грехе, чување језика, уздржљивост у спавању, храни и телесном спокојству.
Али често бива да никаква размишљања, никакве жалосне прилике не могу да изазову спасоносне сузе из сломљеног и окамењеног срца. И такви упорно и узалудно тражећи сузе, сматрају себе несрећним, и тугују, и бивају клонули духом.
Мада признају да им нимало није корисно, све ово сигурно надокнађују управо сузама. Јер лакомислене људе сузе често доводе до преузношења, и зато им се и не дају.
Имајући дар плача чувај га свом својом снагом, јер се крајње лако одузима због телесних брига, због раскоши, а нарочито због многоговорљивости и смехотворства.
Знаци одсуства страха Божијег и истинске скрушености у срцу хришћанина јесу: негодовање због вређања, жаљење због украдених ствари, узнемиреност због лажног окривљавања, радо слушање похвала о себи, жеља да твоје речи превагну у разговору са другима, огорченост када на твоје речи не обраћају пажњу.
Треба отворити очи ума да бисмо познали сами себе и схватили да је непријатељ Бога онај ко следи своју вољу. Познавши величину Божију и сопствену немоћ, човек је дужан да се покори вољи Божијој и треба да буде свагда неспокојан и у страху и трепету за свој загробни удео, и да се не преузноси док се налази у телу.
Блажен је онај ко је познао немоћ своју и никада се не узда у дела своја, који оплакује грехе своје, не осуђује друге, него препушта суд Богу – Судији.
Кроз ма како велике подвиге ми пролазили, ако немамо болећиво (болно-страдајуће) срце, они су лажни и ничему не служе.
Богу се ничим тако добро не угађа, као злострадањима, или телесним лишавањима Њега ради, и ничим се тако не привлачи Његово човекољубље као сузама.
Као што огањ тражи пруће за потпалу, тако и чисте сузе сваку нечистоту мислену и видиву.
Врло је добро устајати ноћу и молити се са скрушењем и плачем. Ето када су плач и сузе прикладни, а у цркви сузама не дај да навиру и само дух скрушен чувај. Не треба их показивати, то су цветови духовни, али показивањем постају тамне и губе свој сјај и вредност своју.
Када за време молитве своје изливаш бујицу суза, нипошто се не узноси тиме сам у себи, као да си изнад многих. То је твоја молитва примила помоћ свише, да би ти усрдно исповедивши своје грехе, сузама умилостивио Владику.
Бездан плача видеће утеху, а чистота срца примиће озарење. На земљи нема радости слаће од оне која бива од умилења.
И тако, ко хоће да иште свету радост и блаженство на земљи, тај нека их иште у молитвеним сузама.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]