ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
КАКО СЕ ПОНАШАТИ УВЕЧЕ
 
Увече, по окончању свих дневних послова, благодари Богу за сва доброчинства која су ти дарована у току дана, и то: зато што си остао жив, за здравље, за храну, пиће, за све душеспасоносне мисли, за све свете жеље, за земаљску и небеску светлост, за помоћ и заштиту, за свако доброчинство.
Затим испуни своје срце следећим духовним мислима: “Ево за цео један дан приближио сам се смрти. Шта ако Господу буде угодно да ме наступајуће ноћи стави пред Свој Праведни Суд? Хоћу ли се одржати (осванути)? Ујутру намеравах да проведем сав дан свето, а како га проведох? Јесам ли разгневио чиме Господа Бога?”
После таквих питања:
а) моли се у свом срцу Свесветом Духу да Он просветли умтвој и верно те, до најистинитијих подробности подсети: како си провео сав протекли дан, како си устао ујутру, како си се средио(спремио), како си савршио јутарњу молитву, како си се понашао за време јутарњег бављења својим занимањем, како за време обеда и предаха, како у опхођењу према домаћима, према суседима, непознатима, посебно у случајевима за тебе опасним,да ли си подлегао греху, да ли си попустио у намери да се клониш греха, како си се понашао кад су били груби према теби,кад те нису слушали, кад су те исмејавали и томе слично;
б) моли се да те Свети Дух верно подсети: шта си овога дана мислио, шта говорио, шта чинио, како си се трудио или се ниси трудио да оствариш ујутру насталу свету намеру да се клониш греха, шта те је нарочито наводило на грех, какав си предузе оначин супротстављања греху или тешкоћама за испуњење воље Божије, и зашто се тај начин показао недовољним;
в) моли се да те Свети Дух подсети: чиме и зашто си сагрешио, шта и зашто ниси испунио, ниси ли сагрешио гајењем у себи рђавих мисли и жеља, ниси ли сагрешио пропуштањем да учиниш штогод добро или оно што си био дужан, ниси ли сагрешио против заповести прве, друге, треће и тако даље. Ниси ли узимао учешће у каквим туђим гресима и томе слично. Најзад,
г) нарочито се моли да ти Дух Свети приведе у сећање (да те подсети) какве си свете намере створио јутрос, шта је допринело да их испуниш, ако си их испунио, у противном случају, шта те је спречавало да их испуниш, јеси ли предузео ишта против препрека које су се теби појавиле, зашто се баш оно што си ти предузео показало немоћним.
Ово делање изузетно је важно. Никада га не занемаруј. Управо од таквог примерног испитивања себе зависи наше наравствено (морално) духовно самоусавршавање. Без таквог тачног испитивања себе никада не можемо очекивати наравствено усавршавање.
Подсећајући се како си се понашао протеклих дана, пронаћи ћеш у себи и добро и зло. Све добро приписуј Богу, а зло себи. И поново одлучно намери да се одупреш греху, нарочито своме омиљеном греху. Изналази све могуће мере и начине да се избавиш од њега. Али у исто време моли и проси Господа Бога да ти Он Сам открије најпоузданије начине да се утврдиш у својој доброј намери тако чврсто да би радије био спреман да умреш него да поново чиниш пређашње грехе своје и поново вређаш Господа Бога.
Одлазећи на спавање, саврши вечерњу молитву по припремљеним црквеним молитвама и својим речима, само пази да твоје молитве неизоставно буду свете и разборите:
а) пре свега благодари Богу за сва доброчинства која је Он учинио теби и свим људима: за искупљење, за свету веру, за Света Тајинства и за све свете савете о спасењу;
б) моли се да ти Господ Бог опрости све твоје грехе и да недопусти да умреш у гресима;
в) моли се да те Он избави од демонских искушења у сну и ноћу, и да ти пошаље Свога Анђела Чувара да овај сачува душу и тело твоје од сваког зла;
г) моли се да Господ благослови све блиске твоме срцу: родитеље, браћу, сестре, сроднике, познанике, добротворе, началнике. Помоли се и за непријатеље твоје;
д) моли се да Он помогне беднима, ожалошћенима, путницима, болесницима, увређенима, да утеши несрећне, смести сироте, да укрепи надом оне умируће, да благослови сву децу, управи на добро све младе, утврди у светом животу одрасле и да све старце учини узором светог живота, да све грешнике доведе до покајања, одагна таму у којој живе незнабожци, неверујући, јеретици и расколници, да их просветли Својом Светлошћу, све их доведе по познања Своје Истине, све управи на истинити пут спасења и да их спасе.
Најзад, предај себе Господу Богу потпуно. Ознаменуј себе крсним знаком, легни у постељу и заспи, сећајући се смрти и Суда Божијег. Настој да заспиш са добрим мислима. Ваља да прочиташ какву поучну књигу или житије светог који се празнује сутра. Старај се да заспиш предан Господу Богу. Тада, шта год да се деси с тобом за време сна, немаш чега да се бојиш, тада ти спаваш као на рукама Божијим, тада Господ Сам пази на тебе и чува те. Тада, каква год несрећа снашла твоје тело, твоја душа је безбедна, она је код Господа Бога.
У случају несанице, када дуго не можеш да заспиш, опет размишљај и опет се моли, размишљај о судовима Правде Божије и о неправди човечијој и извлачи из тога корисне поуке за свој живот. Моли се унутрашњом срдачном молитвом: Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме, грешнога”. Ако избију у глави и срцу рђаве мисли, устани и чини поклоне уз молитву: “Помилуј ме, Боже…” (Пс. 50), док се не умориш. Ако се усрдно помолиш, убрзо ћеш заспати, али ако не заспиш, душевну ћеш корист задобити.
Ето како добри људи проводе живот свој богоугодно, свето. Овде ти је показан начин како да проводиш свето само један дан. Тако проведи други и трећи, све дане свога живота. Свагда имај овај показатељ пред очима и по њему располажи данима свога живота. Ако будеш тако поступао, тада ћеш на крају крајева постати савршени, истинити хришћанин и задобићеш венац заслужене славе. Изначала (испочетка) ће се овај подухват показати, можда, мукотрпним, но ти предузми све мере да победиш то искушење, да би то за тебе славно и неопходно делање постало лако.
Сети се да је лењост мати свих порока, те, стога, п погибељи, а да труд, бодрост и будност јесу неопходни услови за врлину и, стога, за спасење. И у свету се човек без правила (начела) сматра неваљалим човеком, утолико пре хришћанин не сме да живи без правила (начела), како било. А ова правила несумњиво и сигурно ће те довести до циља твога назначења привременог и вечног.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]