НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О СНОВИЂЕЊИМА, ГАТАЊУ И ПРЕДРАСУДАМА
 
Треба се бојати веровања у снове. Свети Јован Лествичник овако пише: „Постоји демон који чим ми легнемо долази и пушта на нас стреле лукавих и нечистих помисли да се ми не бисмо из лењости молитвено против њега наоружали, да бисмо с таквим прљавим помислима заспали и касније имали прљава сновиђења“.
Какав живот водимо на јави,такве снове обично и сањамо – добре или лоше.
Постоји још један зао дух који се назива „претходник“ и који оне који устану од сна одмах среће и прве наше мисли се труди да оскврни. Посвећуј Господу почетке својих дана, јер коме их најпре принесеш, тога ће тог дана и бити. Не треба веровати ни у каква предосећања, сусрете, тешке дане и разне знаке и предрасуде, све су то непријатељске мреже које увлаче човека у сујеверје. Неки се, како пише светитељ Златоуст, осмељују да при врачању призивају име Богородице и светих угодника и чине крсно знамење, али од њих треба бежати. Исто се треба бојати оних који јуродствују, ходају боси зими, носе тешке вериге, гвоздене капе и остало. Истински Христа ради јуродиви се данас веома ретко срећу (као што је свети старац Теодосије Кавкаски), углавном се пре ради о онима које непријатељ обмањује и који друге обмањују, разобличују тајне грехове дејством духа злобе (јер он зна прошлост и садашњост) и насумице погађају будућност. Не треба се трудити да сазнаш будућност, јер оно што заиста треба да знамо све је откривено у Светом Писму.
Не дозвољавај себи да дању размишљаш о ономе шта си видео у сну: јер демони имају намеру да сновиђењима оскврне и будног човека.

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *