ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О СНОВИЂЕЊИМА, ГАТАЊУ И ПРЕДРАСУДАМА
 
Треба се бојати веровања у снове. Свети Јован Лествичник овако пише: “Постоји демон који чим ми легнемо долази и пушта на нас стреле лукавих и нечистих помисли да се ми не бисмо из лењости молитвено против њега наоружали, да бисмо с таквим прљавим помислима заспали и касније имали прљава сновиђења”.
Какав живот водимо на јави,такве снове обично и сањамо – добре или лоше.
Постоји још један зао дух који се назива “претходник” и који оне који устану од сна одмах среће и прве наше мисли се труди да оскврни. Посвећуј Господу почетке својих дана, јер коме их најпре принесеш, тога ће тог дана и бити. Не треба веровати ни у каква предосећања, сусрете, тешке дане и разне знаке и предрасуде, све су то непријатељске мреже које увлаче човека у сујеверје. Неки се, како пише светитељ Златоуст, осмељују да при врачању призивају име Богородице и светих угодника и чине крсно знамење, али од њих треба бежати. Исто се треба бојати оних који јуродствују, ходају боси зими, носе тешке вериге, гвоздене капе и остало. Истински Христа ради јуродиви се данас веома ретко срећу (као што је свети старац Теодосије Кавкаски), углавном се пре ради о онима које непријатељ обмањује и који друге обмањују, разобличују тајне грехове дејством духа злобе (јер он зна прошлост и садашњост) и насумице погађају будућност. Не треба се трудити да сазнаш будућност, јер оно што заиста треба да знамо све је откривено у Светом Писму.
Не дозвољавај себи да дању размишљаш о ономе шта си видео у сну: јер демони имају намеру да сновиђењима оскврне и будног човека.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]