ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
СТРАДАЊА СПАСИТЕЉА ИСУСА ХРИСТА
 
Прво тешко страдање и суд били су пред првосвештеницима Аном и Кајафом. Њихов слуга Малх ударио је Господа железном рукавицом по устима, а друге слуге су Га понижавале, ругајући Му се три часа, ударали су Га говорећи: “Прореци нам, ко те удари?”
Други суд био је пред Пилатом. По његовој наредби Господа су бичевали скорпионима, бичевима на чијим крајевима су биле железне бодље, и сво пречисто тело Господа било је једна рана (потпуно изранављено), све до стопала ногу. После таквог ужасног злостављања војници, исмевајући се, представили су Га као цара, да би Га исмејали. Ради тога обукоше му стари похабани пурпурни огртач. На главу Његову метнуше венац од бодљикавог трња и дадоше Му палицу (штап) од дебеле трске у десницу, и започе неизрециво страдање – сваки војник падао је на колена пред Њим говорећи: “Здраво, царе јудејски!” А затим узеше трску и бише Господа по глави, услед чега се оштре бодље дубоко забадаху у главу, а очи свете беху обливене крвљу.
Трећи суд био је пред Иродом царем, пред тим ужасним деспотом, који није страховао да одсече главу светог Јована Крститеља. Ирод се тако жестоко наругао Господу, чак Га је и мађионичарем назвао, и предао Га на мучење својим дворјанима. Сваки од њих се трудио да један другог превазиђе у злостављању. Затим је Ирод заповедио да се Господу обуче одећа поруге изношени пурпурни огртач – и послао Га одевеном њиме натраг Пилату, а овај Га предаде да се разапне…

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]