ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ПОУКЕ СХИ-ИГУМАНА САВЕ
 
ПОУКЕ НА ПРОПОВЕДИМА, ИСПОВЕСТИМА, МОЛЕБАНИМА И ПАРАСТОСИМА
 
* * * * *
 
Добро никада не пропада и не остаје без награде. Један дечак је од другог дечака затражио новац за хлеб и овај му је дао. Потом је добри дечак постао свештеник.
Једном тога свештеника нападну двојица разбојника. Први разбојник вели другоме: “Удри га! То је поп, они увек имају новца”. Други међутим окрену оружје на првог и уби га. Свештеник тада у другом разбојнику препозна онога коме је помогао у детињству. И разбојник истога часа постане дубоко верујући човек, силно се покајавши.
 
* * * * *
 
У Москви на Немачком гробљу постоји гроб доктора Гаса са натписом: “Пожурите са чињењем добра!” Тај доктор је многима био познат по самилости и спремности да помогне болеснима. Ево шта се с њим догодило. Било је тешко време и стални напади разбојника представљали су уобичајену појаву. Једном су напали и доктора Гаса. Доктор замоли разбојнике да му оставе панталоне како би могао да помогне болеснику који је становао у близини. Разбојници тада у њему препознају уваженог доктора: “Па то је доктор Гас!”
А доктор, видевши да су разумни, стаде да их саветује да оставе тај пocao и да почну да чине људима само добро.
И они дадоше реч да се више неће бавити пљачком.
 
* * * * *
 
Трговачки син се сећао како га је мајка саветовала: Не заборављај да читаш “Богородице Дјево, радуј се!”
И заиста се трудио да увек чита ту молитву. Било је тешко време. Догоди се тако да тројица непознатих почну да га прате и он чу њихов разговор (јер су једнога послали напред да извиди ситуацију и он се вратио да их извести):
Гледајте како спокојно иде, мора да има оружје.
Зато нису смели да му приђу, него пођоше да траже другу жртву. После тога случаја он постаде дубоко верујући човек.
 
* * * * *
 
Бекство у Египат. Када су Свету Породицу на путу пресрели разбојници, њихов воћа није био заведен необичном лепотом Богомајке, јер је на чистоту Богомајке чак и разбојниково срце одговорило чистотом. А када је погледао на Богомладенца, толико је био задивљен Његовом лепотом да је својим друговима заповедио да их не дирају. И Мајка Божија му захвална рече:
Твоја душа свакако неће погинути!
То је био управо онај благоразумни разбојник који се спасао висећи на крсту поред Христа.
 
* * * * *
 
Када су убијали првомученика архиђакона Стефана, ту је био и Савле, будући апостол Павле. Он је чувао одећу џелата. А Мајка Божија се молила: “Дај трпљење Стефану, Сине Мој!” Кад погледа Савла, би јој га жао па замоли Свога Сина: “Сине Мој, спаси тога младића!” И одмах потом на путу за Дамаск Господ га заустави Својим позивом: “Савле, Савле, зашто ме гониш?” Тако он постаде најревноснији апостол. Његова душа била је спасена по молитвама Мајке Божије. И он је био присутан на Њеном погребењу.
 
* * * * *
 
Ђаво обитава у човеку само до крштења, а после се у њега враћа само када овај пада у грехе. Какав пакао бива у срцу када се ђаво усели у душу! Гнев, злоба, вређање и униније тако муче душу, да човек не може да се смири: не једе, не пије, губи сан. У његово срце усељава се телесна похота. Данас је та страст као велики талас запљуснула људске животе. Неки не угасе страсти све до старости. А за свештеника најтежи грех је – управо телесни. Грижа савести га страшно мучи ако служи у нечистоти. У таквим случајевима Бог га удаљује од свештенослужења и уместо њега служе Анђели. А када благодат дотакне душу, никаква похотна осећања више јој не могу наудити. Страсни људи не налазе себи мира, и ако теже спасењу хоће да оду у пустињу, у манастир. Али људско срце је само, и муке су скривене управо у њему. Куда год човек да оде, његово ће се срце свеједно раздраживати и неће имати мира. Да би тај пакао душе био уништен, треба се пре свега молити и постати свестан сопствене кривице. Кроз молитву ће се отворити наша душевна адска тамница. Зато све треба открити духовнику – све помисли које нас муче. Кроз причешће Светим Тајнама Господ ће осветити наш душевни пакао и претворити га у светли рај.
Осим тога, треба се молити за оне који нас вређају. Ако тако будемо чинили, Господ ће разорити душевни и домаћи пакао, и васкрснуће нас за нову вечну радост, па ће се наше срце обрадовати и нико нам више неће одузети ту радост.
 
* * * * *
 
Сатана има мноштво потчињених духова које шаље да нас искушавају и који нас стално уходе. Нарочито нас искушавају за време молитве, јер им ништа није тако мрско као она. Демони спуштају прст на човекове очи и њега хвата сан; они проничу у душу његову и испуњавају је разним помислима, због чега човек губи спокојно расположење духа. Ако за време службе или кућне молитве злом духу не пође за руком да искуша душу, он то чини после. На пример, желите са неким да поделите своју тугу, и онда неприметно у разговору осудите неког трећег. Или се појави раздражљивост, злоба, незадовољство, и човек почиње свима да приговара, пошто му се чини да ништа није учињено како треба. Сатана се свети за добро које је човек стекао. Он иде око нас и риче, у правом смислу те речи.
То његово рикање не једном су чули Свети Оци: преподобни Антоније Велики, Макарије Велики, Сергије Радоњешки, Серафим Саровски и други светитељи. Тако и апостол Петар пише у посланици: Ђаво као лав ричући ходи и тражи кога да пождере(1. Пет. 5,8).
Зато смо дужни да стално стражаримо и да после благодатног душевног мира увек очекујемо искушење и патњу, да очекујемо замке. Господ допушта ђаволу да нас искуша како би нас научио да се боримо против зла. Огањ очишћује злато, док искушење очишћује праведног и показује меру духовне снаге човекове. Немојмо очајавати када паднемо у искушење, него смирено и још усрдније молимо Господа да нам подари снагу у борби против грехова… Он наша Снага и Сила – посетиће нас и ојачати, и уз Божију помоћ из борбе ћемо изаћи као победници.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]