ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
О СУЈЕТИ
 
Бој се сујете, сујета је страшнија од гордости.
Бој се похвале; ћути и не одговарај у том тренутку, само знај сам у себи да те хвале више него што вредиш. А ако почнеш да противречиш родиће се лицемерје. Сујета је веома суптилно осећање: задовољство због похвале ипак постоји код свакога.
Шта то значи: “Њему је похвала не од људи, него од Бога!”
Коме похвала? Ономе који изнутра, у срцу ради за Бога, ко по савести сва своја дела чини и не брине се за мишљење људи и славу људску.
А ми тражимо похвалу од људи, а не од Бога који је Бог Славе. Ми тражимо земаљске награде и ордење.
Када дође у главу неразумна мисао – да избројиш некаква своја добра дела, одмах се исправи у овој грешци и брзо изброј своје грехе, своје непрекидне безбројне увреде Свеблагог и Праведног Владике, и схватићеш да их имаш као морског песка, а врлина као да и немаш у порећењу са греховима.
Пази да те не превари сујетна слава – то је замка за људе плитке памети.
Страшна је несрећа када се човек диви сам себи, поноси својим способностима, даровима и природним квалитетима. Господ их одузима у казну за гордост.
Сујета се припаја уз све врлине. То је ђаволски посао. Сујета је његово чадо. И због ње се одузима благодат.
Чак II сузе покајања могу бити сујетне; такве демонске сузе воле да се покажу, али не могу дуго да потрају, оне су тренутне, као што је и демон непостојан. Сујету одгоните и на њено место доведите смирена и скрушена осећања.
Хришћанин не сме да се душом везује за људску славу и да се навикава на незаслужену част, већ је дужан да исправља оне који му указују такву част или мисле о њему боље него што треба (Лука. 11,43).

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]