ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

 

ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!
 

 
ИЗВОДИ ИЗ ДНЕВНИКА
 
ОБЈАШЊЕЊЕ СИМВОЛА ВЕРЕ ПО КАТИХИЗИСУ
 
По појединим члановима:
 
1. Верујем, да Један Бог Сведржитељ јесте Творац све видиве и невидиве творевине, Отац и Сведржитељ, и да је Он небо са свом лепотом и Анђелима, земљу са човеком и животињама, и све остало у своје време ни из чега створио свемоћном заповешћу и вољом, и да их одржава.
2. Верујем, да је Спаситељ наш Исус Христос, Син Божији, Јединородни, од Оца пре свих векова роћен на неизрецив начин, као Светлост од Светлости, суштаствено и бестрасно.
3. Верујем, да је Истинити Син Божији једносуштан и равночастан Оцу, да би спасао род човечији, Адамовим падом осуђен на ад, у подручје сатанино с небеса сиће, и прими тело човечије у утроби Деве Марије, од крви Њене девичанске, Духом Светим сачињено, словесно и одуховљено, а не без душе, нити привидно, него да је Савршени Бог и Савршени Човек од душе словесне и човечијег тела састављен, један (једини) Син Божији, Господ Исус Христос, а не два Сина, Једна Синовља Божија Ипостас која се налази у две природе: по Божанству од Бога Оца пре свих векова, а по човечанству од Деве Богородице у своје време рођен.
4. Верујем, да је Спаситељ наш Господ Исус Христос по својој Сопственој вољи (добровољно), страдање, мучење и распеће из неизрециве љубави према Своме створењу – човеку – истински претрпео, а не привидно, нити Божанством (као Бог), но само човечанством (као човек) био распет и погребен.
5. Верујем, да Спаситељ и Господ наш Исус Христос истим оним телом које прими у утроби Деве Богомајке и којим пострада и умре, свемогућом Силом Божанском васкрсе у трећи дан, као што пророчанства предсказиваху.
6. Верујем, да се Спаситељ наш Господ Исус Христос, силом Божанства Свога, по четрдесетодневном пребивању са Својим ученицима, вазнео на небеса (са) телом Својим, и седи с десне стране Оца, као Бог равночастан и једносуштан.
7. Верујем, да је Спаситељ наш Судија живима и мртвима, праведнима и грешнима и да ће са истим телом, које прими од Деве Богородице, и пострада, и би погребен и вазнесе се, доћи на земљу са свима Анђелима, са славом великом, да да свакоме по делима његовим, и да Његовом Царству, које ће праведници као награду примити, неће бити краја.
8. Верујем, даје Дух Свети Бог савршени, једносуштан Оцу и Сину, да од Оца Самог исходи, и да је Он са Оцем и Сином једнако поштован (обожаван) и слављен.
9. Верујем, да је само једна Света, Саборна и Апостолска Црква, која је Крвљу и учењем Христовим, апостолским и Светих Отаца и мученика утврђена, да њу ни врата пакла неће надвладати, да се у њој Православно источно исповедање (вере) држи као несумњиво спасоносно и непоколебиво следи оно што је установљено.
 
10. Верујем, да, ако се ко не крсти, не може бити спасен. Дакле, тајна крштења је двер Божије благодати, јер ако се не крстимо, ни Крв Сина Божијег ништа не користи, а ако се крстимо, имамо остављање (опраштање) грехова и спасење вечно и бивамо саучесници заслуга Христа Сина Божијег, и дужни смо да поштујемо све хришћанске законе, а нарочито да се са страхом Божијим причешћујемо Телом и Крвљу Христовим, под видом хлеба и вина.
11. Верујем, да ћемо истим овим телом, које примисмо, и којим бејасмо створени од Бога, и у свету поживесмо, на глас
Сина Божијег у последњи дан сви васкрснути, и добити по делима нашим или живот вечни или муку вечну.
12. Верујем, да су како Царство Небеско тако и пакао – бесконачни, и да ћемо, по васкрсењу из мртвих и по дану Судњем, имати живот вечни: или у блаженству са Богом или у проклетству са ђаволом.

2 Comments

  1. Zvjezdan Milaković

    Htjeo sam pitati,kada se poje i molim ti sja, za vrijeme liturgije dali se treba svaki puta pokloniti?!

  2. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]